Skocz do zawartości
nowy_zarażony

Stozek plexi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy to dobry dzial, jakby co prosze moderatorow o przeniesienie:)

Z racji, ze mam teraz wiecej wolnego czasu, pomyslalem ze sprobuje z DIY.

Padlo na odpieniacz stozkowy. Z pomoca znajomego inzyniera, 2 tygodni obdzwaniania firm i sporego parku maszyn mozna powiedziec, ze opracowalismy technologie:D Pierwsze male stozki juz wyszly i wygladaja obiecujaco.

Problemem sa koszta, zeby bylo to oplacalne i ponizej ceny sklepowej trzeba zrobic wieksza ilosc(kopyto aluminiowe i wtryskiwanie sa cholernie drogie).

Stad moje pytanie:)

Czy znalezliby sie chetni na gotowe stozki z plexi lub cale odpieniacze?

Pierwszy egzemplarz, jako ze stracilem za duzo kasy i czasu, i tak powstanie. Mysle ze do miesiaca sie pochwale.

Teraz z innej beczki. Przegladajac rozne projekty wybralem jako pierwowzor odpieniacz ATB 840 z pompa PSK2500 i wyzszy model econo(taki mix:P). Stozek tam zastosowany ma wys ok 35cm, srednica podtawy 20cm, gora 10cm. Calkowita wys w granicach 50cm. Nie wiem nic o becketach takze KZ odpadl w przedbiegach.

Bede wdzieczny za wszelkie rady i czekam na odzew:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy ile taki stozek by kosztowal , jednak z drugiej strony po co tak kombinowac...

Widziales to ? http://theprodigalcube.blogspot.com/2009/09/diy-cone-skimmer.html

Kwestia wykonania tylko 1 dobrego wykrojnika, klejenie klejem do akrylu/plexi i dziala tak samo a sporo taniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiadomo ze jest tylko.. koszt nie porownywalny a dziala tak samo , wiec po co przeplacac :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co przepłacać? Ano nie wygląda tak dobrze i co za tym idzie, nie idze sprzedać większej ilości .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nadal nie wiadomo ile :-)

Ja bym byl zainteresowany stozkiem pod KZ Revolution S lub M

ale najchetniej ze zwymiarowaniem w/w :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Myslalem o ATB. W polsce nie wiem czy ktokowiek uzywa tych odpieniaczy, opinie na reefcentral i podobnych forach sa przychylne, a zuzycie pradu przez pompe 3razy mniejsze takze wybor padl na taka konstrukcje.

Cena stozka jw to max 400zl, mysle, ze przy wiekszym zainteresowaniu bedzie taniej.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli cały odpieniacz z osprzętem zmieściłby się w jakiś 8-9 stówkach to byłbym zainteresowany (zamiast tego ATI o którym rozmawialiśmy :-) )

Na sam stożek to się nie piszę bo nie miałbym jak zmajstrować całej reszty :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewężenie na górze IMO powinno być takie, jakiej będzie średnicy rura reakcyjna. Warto to również przemyśleć pod względem wydajności powietrznej planowanej pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi