Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 niebieskie to menella, widze ze jesczcze bardziej starcila tkanke. ustaw ja w akwa na przeciwko pompy, ale na drugim koncu akwa. w takim srednim przeplywie. u mnie juz zaczela zarastac tkanka z dnia na dzien milimetr po milimetrze fajnie sie na ti patrzy ... co do wysokiego no3, ja raz zastosowalem metode hadrcore - czyli podmiana 50 % zwierzaki potem choruja przez 4 dni (poza tubami) ale pozniej wszystko wraca do normy tylko raz zrobilem cos takiego. no ale czasem sie nie ma wyjscia. ... dendro sa bardzo wrazliwe na to no3, jak masz za duze, to wciaz sie pompuja, ale z dnia na dzien jakby coraz mniej, tak jakby nie do konca, otwieraja coraz mniej polipow az w koncu calkowicie flaczeja. poprawa parametrow wody zazwyczaj im pomaga, mozna je jeszcze dodatkowo zestresowac - lekko je ugniatajac palcami, po tym zabiegu zaczna sie powolutku pompowac. ale najlepeij nie dopuscic do wzrostu no3, bo potem bardzo ciezko jest je wyprowadzic na prosta ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 ale z tubkami u mnie jest spoko, problem tylko z ta menella i nephthea. ale spoko , popracuje nad nią :-) jednak mi się wydaje że to raczej Dendronephthya a nie nephthea. Wygląda tak jak ta na fotce: http://www.garf.org/1armci/dendro.html#Dendronephthya Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hubert 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 jednak mi się wydaje że to raczej Dendronephthya a nie nephthea.Wygląda tak jak ta na fotce: http://www.garf.org/1armci/dendro.html#Dendronephthya pisząc nephthye miałem na myśli rodzinę, nie to, że to nie jest Dendro... Zresztą cała rodzina (Sclero, Dendro, Stereo itd.) jest bardzo podobna do siebie zwłaszcza wypompowana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 A to kumam Szybka aktualizacja po 24h po przeprowadzce Tutaj jedynie czekam na rozwój wypadków - taka tubka z zielonymi polipami. Jednak jak widać na fotce narazie słabo się otwiera.... No i najgorsze w tym wszystkim to że mój odpieniacz pluje bomblami do akwa ( co widać na fotkach ) , musze dorobic jakas pulapke na babelki .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 Menelle niebieska przenioslem tez na przeciw pompy... Może polecice jakiś dobry mix żarzcia dla zwierzaków z uwzględnieniem Dendronephthi ? Czytałek że lubi phyto... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 a jaka pompa w tym DIY MCE600 ? czarna tubak to diaphana, z acropory brales ? jak tak to mamy z tego samego krzaczka dla dendro wszystko co male plankton, zielony, czerwony, mikro, ikra homara itp dla gorgoni rowniez planktony, moina, wrotka czerowna, ikra homara jaja krabow generalnie caly mix mrozonek ja jeszcze stosuje tak z raz w tygodniu mix: Preis Coral Vitalizer FM ultra seafan, ultra Min f PhytoPlan uuuu jaka duza apitasia na skalce za czarna tuba, wrzatkiem ja, albo jak jest jedna to ją wydłub z kawalkiem skaly. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klakier 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 smith ja brałem od Łukasza czarną tubastrea i karmiłem artemią albo czerwonym planktonem. Przy artemi się ładnie zamykała i po chwili była cała noga napompowana i polipy się ładnie znowu otwierały. Przy planktonie czerwonym łatwiej się karmi zwierzakowi możesz więcej do "pyska" nafaszerować, pompuje się podobnie. Niestety ja swoją zaniedbałem trochę jak byłem na delegacji i ją chyba podczas karmienia krewetki objadały. Obecnie się mało otwiera ale jeszcze się otwiera więc szkoda mi ją z akwa wystawiać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 @ klakier ona Ci zdycha, albo zacznij karmic albo ja komus oddaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 Natan - tam jest 1000l/h maxijet z wirnikiem igielkowym, zastanawiam sie czy nie wymienic na 750... bo ta moja wersja MCE600 jest nizsza od oryginalu( zrobilem ja w skali ) - oryginalnie z tego co wiem MCE600 ma aquabee 2000... takt, tak jest tam pare aiptasi - skała z sumpa. Jutro się tym zajmę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2009 widze ze jusz cos sie dzieje w zbiorniku!!!! SUPER Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Październik 2009 Marcin czym Ty te fotki robisz ??? Jakosc fatalna, a zbiorniczek ladny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Październik 2009 Fotki na szybko lustrzanka, ale ta kasza to nie jakość tylko bąbelki w wodzie :-) Nie miałem czasu i zrobiłem na szybko, może w weekend postaram się bardziej ART :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Październik 2009 Mała korekta - po dzisiejszych konsultacjach z Robertem K. faktycznie to jest czarna tubastrea... Dzięki Robert za klarowne wyjaśnienie różnicy :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Październik 2009 Utrzymując wątek przy życiu... Przeprowadzka udała sie bez bólu, korale ładnie sie otwierają. Wydaje mi się że nawet ładniej niż w poprzednim swoim lokum :-) Nawet menella niebieska która była praktycznie już martwa z dnia na dzień otwiera polip wiecej ( czyli już 4 :-) ) choć i tak boje się że nie przeżyje... Odpieniek a'la MCE600 mniej bąbelkuje do akwa... Dodałem dolewke na CPU - oczywiście DIY :-D Narazie wygląda obiecująco - ciekawe czy ten stan się utrzyma... I to taki skromny początek tego projektu, aktualnie czekam na dostawę korali :smile::smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 powiem ci ze to konretnie zaczyna wygladac super Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Coraz ladniej to wyglada i jakosc fotek sie poprawila. Ja tez zastanawiam sie nad malym akwarium ale napewno wsadze tam mantisa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Piekne korale. Az chce sie zmienic profil akwarium... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Październik 2009 Jak parametry się nie posypią, to będzie gites Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach