Mati1271 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2009 Witam!!!!!!!!!!!!!! Jestem nowy i mam parę pytań drodzy koledzy.Mam akwarium 380L pięciokątne. W akwarystyce jestem już około 10lat chodź mam zaledwie 18 lat.Zawsze miałem akwaria słodkowodne.Jednak moim marzeniem od urodzenia było mieć akwarium morskie.Teraz jestem gotów takie założyć.Jestem zielony jeżeli chodzi o akwarystykę morską ale mam nadzieje że szybko się nauczę.Do was mam prośbę abyście pomogli mi skompletować rybki oraz korale nie zbyt drogie i nie wymagające.Nie będę miał zbyt intensywnego światła(np 250W hqi jak mają inni itp) dlatego chciałbym mieć mało wymagające koralowce i nie zbyt drogie.Akwarium będę zakładał za około 2-3 miesiące.Proszę o wszelkie rady.pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2009 A jakie będziesz miał to oświetlenie? Przy słabszym oświetleniu w grę wchodzą praktycznie wszystkie "miękkasy" oraz wiele spośród LPSów. Ryby do takiego akwarium to temat rzeka, możliwości są naprawdę bardzo duże. Pooglądaj np. www.liveaquaria.com i rozeznaj się mniej więcej jakie ryby mogłyby się nadawać. Podpowiedz: Twoje akwarium będzie miało około 100 galonów, na tej stronie dla każdego gatunku będziesz miał podaną minimalną wielkość zbiornika. Pozdrawiam, Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati1271 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2009 Chodzi mi o ryby bardzo kolorowe nie zbyt duże tak do 8cm,łagodne i nie problematyczne oraz nie za drogie do 60-70zł.Z tego co mi podałeś bym musiał chyba 2 dni spędzić przed kompem.Jak byś mógł mi podać jakąś ładną kombinacje o cechach tak jak wyżej wtedy ja poczytam o każdym gatunku aby mieć wiedzę.Bo co z tego że ja wybiorę jakieś gatunki jak okaże się że nie mogą być ze sobą.Z góry dziękuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2009 w większości sklapów internetowych masz krótki opis każdej rybki więc musisz pozytać ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2009 Chodzi mi o ryby bardzo kolorowe nie zbyt duże tak do 8cm,łagodne i nie problematyczne oraz nie za drogie do 60-70zł.Z tego co mi podałeś bym musiał chyba 2 dni spędzić przed kompem.Jak byś mógł mi podać jakąś ładną kombinacje o cechach tak jak wyżej wtedy ja poczytam o każdym gatunku aby mieć wiedzę.Bo co z tego że ja wybiorę jakieś gatunki jak okaże się że nie mogą być ze sobą.Z góry dziękuje kolego, ocelocik podał Ci dobrą stronę gdzie właśnie masz opisane różne zwierzaki, ich wymagania i ceny w $, masz tam w dziale marine fish (ryby morskie) zakładkę SW beginner (dla początkujących), Po za tym moja rada - nikt tutaj na tacy nie poda ci obsady twojego akwarium, jednemu podobają się rybki " zielone a drugiemu różowe", a jeżeli tobie szkoda 2h na przejrzenie stronki i zaczerpnięcie trochę nowej wiedzy (zwłaszcza że akwa masz mieć za 2 miesiące) to lepiej odpuść sobie morszczynę, w każdym razie życzę powodzenia i wytrwałości w dążeniu do celu Pozdrawiam Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati1271 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2009 Ok poszukam sobie ale przynajmniej mi powiedzcie ile mogę mieć rybek w takim akwarium takich 7-8cm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2009 nie obraź się ,ale na prawdę poczytaj troszkę a potem wal pytania, Ty już myślisz o rybkach ,ale zanim rybki wpuścisz do akwarium to dużo w nim czasu upłynie zanim się będzie ono do tego nadawać u mnie to np. był okres 5 miesięcy od założenia chociaż i tak miałem obawy czy to już dobry moment czy może jeszcze zaczekać, więc czytaj !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2009 Ok poszukam sobie ale przynajmniej mi powiedzcie ile mogę mieć rybek w takim akwarium takich 7-8cm. Nie mozna jednym slowem okreslic ile rybek mozesz miec w swoim akwarium, Wszyztko zalezy jaki gatunek wybierzesz np: pokolce mozesz miec 2 max 3 a chromisow mozesz miec 10. Powiedz nam mniej wiecej jakie rybki chcial bys miec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2009 Ok poszukam sobie ale przynajmniej mi powiedzcie ile mogę mieć rybek w takim akwarium takich 7-8cm. oprócz tego co koledzy napisali poniżej, ważne jest również jaki będziesz miał setup zbiornika tzn ile skały, czy będzie DSB, refugium itd no i jaki odpieniacz, czyli ogólnie jak wydajny będzie twój system filtracyjny. Jak widać nie jest prostą sprawą w określeniu ilości ryb w akwarium. Poczytaj forum, również na NR jest kilka artykułów dla początkujących, jak rozpoznasz temat to wyczaisz o co mi chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach