Skocz do zawartości
blue.wave

Wiarygodna ocena wydajności odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Od roku borykam się z problemem oceny sprawności odpieniania i wpadłem na pomysł pomiaru gęstości odcieku i porównanie z gęstością wody w obiegu, ale co zrobic, jeśli wartości różnią się znacząco. Dla przykładu zasolenie1,023 , a odciek 1,019.Postanowiłem więc jakimś sposób okerslic rzeczywistą zawartośc substancji org. oraz zasolenie.Pomocne okazało się określenie potencjału Mv odcieku za pomoocą miernika elektronicznego.Dodam,że woda Di ma 0Mv ,u mnie odciek jest 0Mv, a w obiegu ok. 9.4 Mv. Wynika, że odciek nie zawiera soli, tylko wodę i organikę w ilości ok. 35g/l. prooszę o komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam ze takie pomiary są bardzo nie precyzyjne. Kubek ściekowy nie jest przecież hermetycznie zamknięty, wystarczy ze na zewnątrz odpieniacza zmieni się temperatura,a odciek będzie miał inne parametry.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszym pomiarem wydajności odpieniacza będzie uzadzenie pokazujące pobór powietrza. Podlaczysz takie do rurki zasysajacej powietrze i im wiecej zasysa tym lepiej odpienia

FileDownloadServlet?type=img&derivateGroup=ECATALOG&derivateName=500x500&assetId=0fea02060ec31e03

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaję sobie sprawę, że większa ilośc piany wytwarzanej świadczy o wydajności, ale mnie interesuje sprawnośc odpieniacza. Spienic można solankę bez zanieczyszczeń, ale co po odpieniaczu, który wywala czystą sól, a przy okazji mniej niż więcej organiki. Zwiększając gęstośc odcieku przy zachowaniu wydajności podniesiemy sprawnośc. Albo inaczej mniej wydajny odpieniacz o wysokiej sprawności będzie równie skuteczny i nie zaburzy równowagi zbiornika. A może pomiar TDS, ale dla solanki braknie skali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spienic można solankę bez zanieczyszczeń, ale co po odpieniaczu, który wywala czystą sól, a przy okazji mniej niż więcej organiki.

Prawidłowo ustawiony odpieniacz nie powinien wyrzucać czystej solanki do kubka.

Przecież odpieniać można na mokro i sucho!! Jeśli ustawisz odpieniacz na suchą piane gęstość syfu wyrzucanego będzie większa,a jak na mokrą to mniejsza. Ocenianie sprawności odpieniania za pomocą gęstości wyrzucanego brudu jest chyba błędem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak, jak mówisz. Ale ciekawe, czy odciek z suchej piany może zawierac tylko śladowe ilości różnych soli, a składac się w głównej mierze z białka i innej zbędnej organiki? Wiem, że gęstości odcieku są różne w odpieńkach z igłą i z wtryskiem-efekt niechcianej polaryzacji w igle. Na wtrysku(shuran, KZ) mają mnięjszą gęstośc przy podobnej wydajności, ajak jest u Ciebie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam cały czas jednego odpieniacza ,wiec nie mam porównania!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wielką prośbę. Skoro dysponujesz aerometrem, zapewne znasz ilośc zasysanego powietrza jeśli się nie mylę przez obiepompy równocześnie i ilośc wypluwanej z delcia wody. Sprawdź stosunek woda/powietrze i powiedz jak blisko jest magicznej liczby 1,618.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skoro dysponujesz aerometrem, zapewne znasz ilośc zasysanego powietrza

Aerometrem miałbym sprawdzić ilość zasysanego powietrza?? Jak??

@blue.wave domowymi metodami nie jesteś w stanie sprawdzić dokładnie, co i w jakich ilościach wyrzuca odpieniacz. Zgłoś się do jakiegoś laboratorium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To urządzenie,które jest na fotce Mariusza to aerometr(nie mylic z salimetrem) isłuży do pomiaru ilości przepływającego gazu i trzeba zaistalowac je do zasysu powietra w odpieniaczu końcem wylotowym, ale skoro go nie posiadasz, to może Mariusz da się namówic na dokonanie pomiarów. Słyszałem, że BK nie przekłamuje wartości parametrów. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tego nie mam wiem ze istnieje, jezeli chcecie to mozecie Skibe o to zapytac on napewno ma aerometr... on ma wszystko :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może być i rotametr

blue.wave jeśłi masz problem z wydajnością to napisz najpierw jaki masz od pieniacz, jaki zbiornik i jakie obciążenie systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byc może rotametr. Sęk wtym, że wszystko wygląda w porządku.

Zbiornik 960 opti, sump 450 w oddzielnym pomieszczeniu, obieg 10000, cyrkulacja marea 6000, wave box 15000 fala ok10-12cm-wszystko na sterownikach z cyklami przypływów, light-2x hqi 20000k,t5 80Wx3,ośw nocne

baling 4 pomy, denitrator 20l, filtr fosforanowy,chłodzenie itp.

ok. 10% żywj skały, obsada średnia ok.20 gat. LPS i SPS, jakieś miękusy, ok. 20 ryb, kilka krewetek, kraby, rozgwiazdy i takie tam.

Wszystko pięknie rośnie, parametry idealne,czyściutko,woda kryształ.

Skimer DIY. Postaram się przasłac fotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadłem na pomysł,jak zmierzyc ilośc zasysanego powietrza: biorę baniak 5l i wsadzam do niego wężyk od odpieniacza, odwracam do góry dnem i wkładam do sumpa, włączam skimer na 30s- zasysa powietrze z bańki, a ta napełnia się wodą. Wystarczy zmierzyc objętośc zassanej wody i przemnożyc na godzinę- gotowe.

Co otym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosty i za razem bardzo skuteczny pomiar.

Ps. Daj tylko o rozmiar grubszy wężyk, bo opór który stawi może zafałszować wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm nie wiem czy bedzie to dosc wiarygodny pomiar

zasysane powietrze bedzie musialo podciagac wode ktora raz ze bedzie miala duze pole powierzchni i bedzie stawiala opor ;) a dwa jesli dysza poczuje duzy opor przy zasysaniu moze zmienic sobie mieszanke na mniej bogata latwiej jej bedzie zaciagnac wode niz powietrze i oszuka wynik

wiarygodny pomiar mamy z rotametru

wiem to po wlasnych probach ze zakladajac na rotametr kawalek wezyka od strony zasysajacej powietrze wskazania rotametru spadaly nawet o 100 l/h

2098_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi