Skocz do zawartości
troterek

Acreichthys tomentosus vs lysmata wurdemanni

Rekomendowane odpowiedzi

PLUSY +++++++++++++++++++++++++++++++++

Acreichthys tomentosus - wcina Aiptasia i Anemonia „majanoâ€, poluje na wieloszczety

lysmata wurdemanni - wcina Aiptasia

MINUSY-----------------------------------------

Acreichthys tomentosus - żywi się małymi skorupiakami, ślimakami lubi też rurówki, może uszkodzić delikatniejsze koralowce

lysmata wurdemanni - podobno lubić męczyć ślimaki

I teraz pytanie co lepiej mieć w akwarium jako tępiciela Aiptasi, jakie są wasze opinie i doświadczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja - z własnych doświadczeń.

A. tomentosus - miałem 3 sztuki.

Pierwszy - killer, morderca aiptasii. Już od pierwszego dnia kiedy był w zbiorniku nie widywałem szklistych (co nie znaczy, że ich nie było).

Po tym jak wyżarł większość z acanthastrei i kilka koloni zoa - został wyeksmitowany do naszego kolegi z tego forum (był uprzedzony, że ten brzydal "pobiera" miękkie i LPS-y).

Drugi - kompletnie olewał aiptasie, natomiast bardzo był zainteresowany polipami acropor i tubastreą. Zaginął bez wieści (bez żalu z mojej strony).

Trzeci - podobnie jak drugi - wrócił do sklepu.

Po tych niepowodzeniach kupiłem kilka krewetek.

Poza tym, że od momentu wpuszczenia widziałem pojedyncze sztuki tylko w nocy, nie zauważyłem zmiany w populacji moich aiptasii.

Nietety u mnie w zbiorniku sprawdza się tylko nastrzykiwanie szklistych różnymi świństwami.

Jedynym doskonałym środkiem jaki miałem, był Chelmon, ale niestety jak to często z Chelmonami bywa, zbyt długo się nim nie nacieszyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta rybka u mnie spożywa zoa choć nie wszystkie, pomarańczowe zostawia w spokoju smakuja jej zielone:) a aiptazje wyjadla w tydzien prezent od SYNKA:) Generalnie uważam, że jeśli jest dobrze karmiona to nie będzie się czepiać korali, ale teraz osobiście wybrałbym z 10 sztuk wundermani moze wiekszy koszt ale spokoj o korale:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
<...> prezent od SYNKA:) <...>

Hehe.

To ten sam egzemplarz który był u mnie jako pierwszy. Świat jest mały ;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acreichthys tomentosus dobrze karmiona, po likwidacji aiptasi u mnie wcinała korale. pierwsz była i przy płatkach i mrożonkach, co zupełnie nie przeszkadzało pożreć zoa, eupchylie i podskubywać acropory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki wielkie za informacje to już teraz wiem że lepiej zainwestować w krewetki niż pożniej mieć straty w koralowacach;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam dwie takie rybki jedną w zbiorniku z SPSmi drugą z miękasami. I nie zauważyłem żadnego podskubywania koralowców. A 45szt. krewetek, które kupiłem do opanowania plagi, bardzo słabo działało. Dopiero wprowadzenie A. tomentosusa spowodowało widoczne efekty. Poza tym według mnie rybka jest bardzo efektowna, pływa po całym zbiorniku i zmienia kolory jak kameleon.

Krewetki wpuścisz i generalnie już ich nie zobaczysz, chyba że czasami w nocy. I nikt nie gwarantuje, że bedą jadły aiptasie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra kupie rybę i krewetki coś będzie musiało zjeść te chwasty, jak przegłodzę zwierzaki to na pewno się zainteresują aiptasią ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeby aiptasia sie nimi nie zainteresowala, koledze dorodna aiptasia zjadla nemo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi