Skocz do zawartości
SEWERYN_S

1056 L - marzenie się spełnia :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Do powierzchni wody jest minimum 15cm więc można i tam podziałać , a jeśli coś zechce tam posadzić większego to skałke zawsze z tego miejsca mogę wyrzucić do sumpa czyż nie ?

Mam plan na piękną różnorodną rAfę, ale jak wiadomo taki projekt potrwa minimum 1,5 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już wszystko ruszy i zarośnie koralami to już się na kawę wpisuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyślałem temat i żeby tego nie odkładać na potem ułożyłem ponownoie skałę. Starałem się układając ją podzielić jest wysokośc na kilka warstw, tak aby potem ładnie wkomponować w nią korale na różnych wysokościach - łącznie z samym szczytem rafy. Teraz nie powinno być żadnych problemów. Po ułożeniu ponownym skały zrobiłem kilka "jaskiń". Zostały mi jeszcze 2 tygodnie, potem badanie wody i zaczynamy dobierać małymi kroczkami obsadę. Poniżej fotki pokazujące nowe ułożenie skały.

7e83cc45c2727702med.jpg

f48df3d57fdc41a2med.jpg

3981a2c3400ecd47med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od razu lepiej. Pomyślałeś o tych pompach za skałą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, za skałą umieszcze dwie pompy tunze, ale napewno słabsze od 6105, jakie możecie polecić ? Na boki polecą napewno jeszcze 6105 2 szt. Myślę, że to starczy - jak myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

litraż super zabudowa też, tylko ta skala gruzowisko a widzę że naprawdę są tam bardzo fajne kawałki skały i na pewno można fajną aranżacje zrobić ;] pozdrawiam i powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgodze sie z przedmówca, spore gruzowisko wiec mi sie nie podoba. Lubie lekkie konstrukcje, ale to pewnie kwestia gustu...:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłopaki dajcie Sewerynowi czas :D to nie jest 5 kg skały żeby codziennie przekładać B) Ja swoje 25 kg skały przekładałem chyba z 10 razy i było to męczące, a co dopiero taka ilość

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jego baniak, więc robi jak jemu się po doba. Pewnie jak zarośnie to lasem pięknych kolorowych sps-ów to będą same ach i och. Tylko pamiętj żebyś tak skałę ułożył aby mieć dostęp do tych schowanych tunze bo potem może być zonk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie troche tej skały tam ma w tym akwa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od przybytku głowa nie boli, jedni lubią tak, inni tak, ja mam pomysł na zagospodarowanie tego "gruzowiska" - liczy się efekt końcowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie liczy sie efekt koncowy przyjda korale ryby piasek bedzie git.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to była moja uwaga a propo skały a nie krytyka, nie przeczę a wręcz jestem pewien że efekt końcowy będzie powalać z nóg na kolana, pozdrawiam i powodzenia ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Sorry ale to kiepskie ustawienie skały, Jest zbita bez możliwości przepływu wody, wstawianie pomp za skałe...po kiego grzyba...jesłi można lepiej ułozyc skałe, tak prosta rzecz jak pokazanie w jednym ujeciu całości głebokości, daje duzego kopa...poaztym az sie prosi o kolumny zawisy etc.

Szkoda że to nie Gdańsk, z checia pomógłbym przy układaniu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja nadal uwazam iż gruzowisko i ze kwestia nie lezy w tym ze "zarosnie" koralami. Wszystko w koncu zarosnie wiec mozna by wrzucic tam po prostu 20kg cegiel lub betonowy klocek i ... kiedyś zarośnie. Jak dla mnie to "ściana płaczu" bardziej widoczna w starszych akwariach "sprzed lat". Osobiście lubie akwaria które ukazują micro landscape rafy a nie wycinek skały rafy ( jeżeli wiecie o co mi chodzi ).

I nie jest to krytyka tylko ocena z mojego pubktu widzenia. Bo chyba po to został utworzony ten wątek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi