Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2009 Witam, postanowilem zalozyc swoj watek... Zaczne od poczatku Na poczatek kilak slow o sobie... Michal - Norwegia - 34 lata -(prawie) slodkowodne 250L od wczesnej podstawowki do 2006. Aktualnie: Od 30.08.2009 Aqua Medic Chromis - kupione roczne, uzywane - kompletne: Deltec MCE 600 Aqua Medic Osmose Easy Line 90 Automatyczne uzupelnianie wody Aqua Medic Ocean Light 150/150 W aqualine 10000°K 1x39W T5 koralia 2 i jakas druga (nie ma nic na sobie) zywe: ca 20 kg LS 1 duzy Sarcophyton elegans 1 Seriatopora stellata (?) 1 Porites mayeri (chyba) 2x blazenek 1 Bristletooth Tomini Tang 1 krewetka 2x Krab pustelnik 1 rozgwiazda 1 Diadema setosum? czarny jezowiec fotka: W szafce posiadam: TESTY: kpl testow Marine Lab - Red Sea (NH3/NH4, pH, No2, NO3, ALK) testy pH i NO3 - Salifert Zywnosc: sucha - Kent platinum reef carnivore - small - tym karmie 1x dziennie Tetra Marine menu 4w1 - zadko uzywam... Omega One marine flakes z czosnkiem - (dopieo dostalem z e-rybki) Hikari Marine S (jw z e-rybki, jeszcze nie dawalem) algi zielone - porphyra yezoensis / 2 male rybki algi czerwone - ocean nitrition dla korali: Tropic Marin pro-coral phyton -uzywam co 2 dni mrozonki: fish & reef 1. fish & reef 2. marine fusion firmy H2O life brine shrimo z artemia firmy j.w. dostalem tez wlasnie: - kent marine superbuffer dKH ale musze doczytac z czym to jesc - absorber fosforanow ECO - tez poczytam nim uzyje - paczuszke wegla ROWA - musze zmienic woreczek dzis zmienilem dzis zarnik przed chwila na 14k - mam wrazenie ze bardziej niebiesko sie zrobilo ... (bylo bardziej bialo) testy robione w niedziele(te wymienione powyzej), wszystkie OK, tzn. same ZERA, PH 8,3-8,6 (nie potrafilem umiejscowic barwy..) nie mam nic do mierzenia poziomu Ca tyle na poczatek... bede dopisywal kolejne info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2009 teraz dodam juz cos... w nocy zaobserwowalem cos co wyglada na malenka rozgwiazde ale ma chyba z 7 ramion (to cos jest rozowo-biale i ma srednice ok. 6-8 mm) wczoraj znaazlem w skale skorupiaka kolejnego - krab, taki prostokatny ok 2 cm lazacy bokiem wczoraj zaobserwowalem tez cos a`la rozgwiazde wystepujaca w Egipcie na plazach ... dlugie czarno-kremowe ramiona ale bardzi cienkie ....moja ma ramionka ok 2-3 cm poza tym w zeszlym tygodniu znalazlem urwany "parasol" najwiekszej rurowki ale wczoraj wylazl z rurki nowy !!! ok 3cm srednicy mam wrazenie, ze jezowiec wcina mi malenkie szczepki korala... -mozliwe to ? po skalach w nocy biegaja malutkie robaczki - ok milimetra... widzialem tez chyba kielza ... okolo 6-8mm fotki jak znajde aparat.... pozdrawiam z Norwegii Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2009 Witam, wczoraj w OSLO zakupilem 2 sklalki z zyciem: przy okazji znaazlem kolejne formy zycia cieszysc sie chyba nie powinienem ale... pierwszy to wlochaty jegomosc, bardzo stachliwy: drugi to jego niewlochaty pobratymca: oraz kilka sztuk takich malenstw (2 nozki miedzy slimakami): poza tym w zbiorniku bez zmian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2009 Witam, wczoraj w OSLO zakupilem 2 sklalki z zyciem: przy okazji znaazlem kolejne formy zycia cieszysc sie chyba nie powinienem ale... pierwszy to wlochaty jegomosc, bardzo stachliwy: drugi to jego niewlochaty pobratymca: oraz kilka sztuk takich malenstw (2 nozki miedzy slimakami): poza tym w zbiorniku bez zmian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2009 nikt nic ??? hmmmm...... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2009 hmm dwa kraby to proponuje do sumpa przenieść a co do tych dwóch nóżek to na 100% wężowidło bardzo pożyteczne zwierze ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2009 hmm dwa kraby to proponuje do sumpa przenieść Co Ty chcesz od tych pieknych krabikow ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2009 to że ten włochaty ma w swoim jadłospisie rybki a ten drugi to tak na wszelki wypadek ;p pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wbies 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2009 troterek chyba wężowidło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2009 wbies - racja, dzięki ;] już poprawiłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2009 wezowidła zostaw, nic zlego nie robia, a wyzeraja resztki jedzenia. krab z czerwonymi nogami to Paguristes cadenati, zjada glony czyli rowniez pozyteczny. mialem takiego z pol roku, ale jak lazil po skalach to mi korale przewracal wiec zosta wyeksmitowany ze zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2009 Natan - Borysowi nie chodzi o tego kraba z czerwonymi nogami tylko o tego co jest w tle w tej dziurze ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Wrzesień 2009 troterek - racja ! ten schowany dziekuje Wam za zainteresowanie... zaczalem odnosic wrazenie, ze jak nei postawilem baniaka od podstaw to sie nie licze ... hehe... A sumpa nie mam, wiec chyba pozostanie poki co ... mam wrazenie, ze jezowiec mi wcina korale i algi wapienne (jedno i drugie poobgryzane codzeinnie) i to porzadnie....chyba go gdzies oddam, choc podoba mi sie... wezowidlo mialem chyba jedno do tej pory ale ze skalka z ZOA doszly 3 szt a co to moga byc takie maluchy po 1 i mniej mm smigajace przy skalach ??? jasny kolor maja i sa bardzo szybkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
troterek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Wrzesień 2009 a co to moga byc takie maluchy po 1 i mniej mm smigajace przy skalach ??? jasny kolor maja i sa bardzo szybkie _________ może to kiełże zawsze ich pełno na skale a co do jeżowca to lepiej go przenieś gdzieś bo faktycznie one mają w swoim menu glony wapienne i koralowce ;] pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Wrzesień 2009 Witam, jezowiec trafi przy najblizszym transporcie do sklepu ... Wczoraj dokoptowalem nowe rybki, trafily do mnie z 6-letniego 110 L zbiornika bez sumpa i odpieniacza (za darmo, koszt to traska 2x 180km)...patrzac po kawalku skalki nie mialy tam lekko: 1. Dascyllus aruanus(Three Stripe Damselfish) - jest jakos dziwnie przegieta dwukrotnie wzdluz grzbietu... 2. Fire Clownfish (Amphirion melanopus) - chyba 3. jakas babka ale nie moge zlokalizowac jej w necie jeszcze chyba Istigobius ornatus ale jest kilka podobnych .. TUTAJ szukalem ale sie poddalem... 4. krewetka niestety nie przezyla pierwszej godziny w akwa... szkoda.... ZEBRA I ANEMON nauczone tylko platki wcinac ale juz mrozonke dzis lapaly chetnie fotki niebawem ... P.S. zaczalem poic akwa alkoholem w ilosci 0,1ml 2x dziennie woda czystsza po 3 dniach i czesc zielonego badziewia zszarzala POZDRAWIAM WSZYSTKICH Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Wrzesień 2009 Vodeczka leci 0,2 ml 2x dziennie - efekty widac Wczoraj podmianka ok. 22L wody ten z 5. fotki w 2 poscie na 1. stronie to chyba Pavona decussatus zazielenily mu sie koncowki, podobnie jak sacrophyton dostal jakis zielonkawych odcieni :dance3: ten z 7. fotki (nazwy nie moge znalezc) tez na dlole swieci na zielono ladnie piasek juz sie nei robi brazowy - mam wrazenie ze sie zaczyan stabilizowac wszystko a! zmniejszylem HQi z 8 na 7 godzin, aktynika ok. 10h brakuej mi kolorowych korali ale tu w NO musialbym na nei pensje wydac... za malutkei zoa i xenai dalem w sumie ok 420 zl... naprawde malenkie... ale szukam szczepek wytrwale od prywatnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 Witajcie, dzis bylem w Oslo (zakup TV) i przy okazji... no... nie wytrzymalem i zajechalem do sklepu... pojawil sie grzybek pomaranczowy, grzybki zielone, nowa mala xenia...czerwona rozgwiazda oraz kawalek algi (6x10cm) do rozmnozenia - bo mi sie podoba fotka jak zrobie zakupilem tez Carib Sea Purple Up Coralline Algae Accelerator i zaczynam po 3ml dawac pozdroofka z deszczowej krainy :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Październik 2009 Rób fotki rób, zobaczymy jak to wygląda na bieżąco. Głupie pytanie, ale ile Cię kosztowały te grzybki, Xenia, rozgwiazda i algi? Dobrze, że w Polsce nie mamy takich szalonych cen. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach