Skocz do zawartości
Gość Muniek

dsb

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Muniek

Mam pytanie zastanawiam sie na zrobieniem dsb w wiadrze. Mam pytanie do kolegów, którzy mieli lub maja czy warto. Czy to działa czy nie jest przypadkiem tak ze piasek przez jakis czas pochlania, akumluje syf a potem uwalnia. Interesuja mnie szczególnie opinie osob, ktore maja dsb dluzszy czas powyzej roku.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sposob wykorzystuja chlopaki za wielka woda , dostawiaja do systemu wiadro lub karnister z usypanym dsb po jakims czasie " to raczej trudno okreslic " dokladaja drugie takie dsb czekaja az wystrtuje a nastepnie odlaczaja te pierwsze

Tak jak piszesz paiasek adsorbuje miedzy innymi syf przy dobrze dzialajacym duzym dsb moze byc tak ze jego wchlanialnosc jest tak duza ze wyciaga wszystko z wody przez co korale gloduja

a i zdaza sie ze pewnego dnia niestety potrafi "odbic" i wtedy cale zlo dostaje sie do obiegu

kiedy to nastapi trudno powiedziec mozna obserwowac dsb i jego strukture oraz ewentualne zapachy latwo wyczuc siarkowodor jesli jest cos z nim nie tak bedzie mozna wyczuc ten specyficzny zapach

dsb nawala najczesciej jesli brak mu odpowiedniego napowietrzenia

brak tlenu w wodzie lub jego niewystrczajace ilosci moga spowodowac male kabum " patrz niedawny przypadek Romana Rożka " :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Trudno z "chłopakami" zza wielkiej wody wchodzić w dyskusje czy "wiadro" z DSB jest najlepszym rozwiązaniem jak ogląda się ich zbiorniki, w każdym razie ktoś kto nie ma w tej materii doświadczenia może skonstruować sobie takie małe kabum jak zauważył to thcskiba. Po ostatnich niemiłych doświadczeniach, DSB wykonam w sumpie z dodatkową komorą która umożliwi w przyszłości wymiane piasku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi