Gość Muniek Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2009 Mam pytanie zastanawiam sie na zrobieniem dsb w wiadrze. Mam pytanie do kolegów, którzy mieli lub maja czy warto. Czy to działa czy nie jest przypadkiem tak ze piasek przez jakis czas pochlania, akumluje syf a potem uwalnia. Interesuja mnie szczególnie opinie osob, ktore maja dsb dluzszy czas powyzej roku. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Wrzesień 2009 Ten sposob wykorzystuja chlopaki za wielka woda , dostawiaja do systemu wiadro lub karnister z usypanym dsb po jakims czasie " to raczej trudno okreslic " dokladaja drugie takie dsb czekaja az wystrtuje a nastepnie odlaczaja te pierwsze Tak jak piszesz paiasek adsorbuje miedzy innymi syf przy dobrze dzialajacym duzym dsb moze byc tak ze jego wchlanialnosc jest tak duza ze wyciaga wszystko z wody przez co korale gloduja a i zdaza sie ze pewnego dnia niestety potrafi "odbic" i wtedy cale zlo dostaje sie do obiegu kiedy to nastapi trudno powiedziec mozna obserwowac dsb i jego strukture oraz ewentualne zapachy latwo wyczuc siarkowodor jesli jest cos z nim nie tak bedzie mozna wyczuc ten specyficzny zapach dsb nawala najczesciej jesli brak mu odpowiedniego napowietrzenia brak tlenu w wodzie lub jego niewystrczajace ilosci moga spowodowac male kabum " patrz niedawny przypadek Romana Rożka " Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Wrzesień 2009 Witam Trudno z "chłopakami" zza wielkiej wody wchodzić w dyskusje czy "wiadro" z DSB jest najlepszym rozwiązaniem jak ogląda się ich zbiorniki, w każdym razie ktoś kto nie ma w tej materii doświadczenia może skonstruować sobie takie małe kabum jak zauważył to thcskiba. Po ostatnich niemiłych doświadczeniach, DSB wykonam w sumpie z dodatkową komorą która umożliwi w przyszłości wymiane piasku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach