Skocz do zawartości
aqua_line

Pomoc w założeniu 45L morskiego świata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i chciałbym na początku pozdrowić wszystkich forumowiczów.

Posiadam akwarium 45L o standardowych wymiarach (50x30x30) i pomyślałem że mógłbym urządzić w nim małą rafę :sad: Co do sprzętu jaki posiadam:

*akwarium 45L

*filtr RO 75

*kaskadę HBL501

*oświetlenie - świetlówka 15W o barwie 10000K (oczywiście wiem że jedna to chyba za mało więc dołożę drugą)

*posiadam też dwie głowice od filtrów Hailea BT700 i BT200 (690l/h i 200l/h) - myślicie że może to być????

Pytanko: co jeszcze muszę dokupić oczywiście oprócz odpieniacza z sprzętu? Jeśli chodzi o chemię i żywą skałę to co i ile?

Mam nadzieję że mi pomożecie i uda mi się założyć malutki kawałek podwodnego świata B) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj takie oświetlenie:

1x Aqua Medic Reef White 15,000K T5 24W

1x Aqua Medic Reef Blue T5 24W

Z tego co wiem o niektórzy nie mają odpieniacza tylko kaskadę wypełnioną watą filtracyjną,ale nie wiem jak to jest w praktyce.Cyrkulacja trochę słaba kup odrazu Hydor Koralię Nano i do tego możesz dać BT-200.Ro może być,ale jak masz kase to dokup jeszcze DI.Sól i zdania są bardzo podzielone ale najlepszy jest Preis i Kent ale możesz też kupić coś tańszego np: Instant Ocean lub Aqua Medic.4-5 kg żywej skały powinno wystarczyć,i podczas dojżewania nie lej żadnej chemii do akwarium wszystko ładnie się ustabilizuje a po 3-4 tygodniach możesz wpuszczać pierwsze życie i wsypać żywy piasek.A jeśli chesz mieć odpieniacz to najlepiej kupić Aqua Medic Miniflotor ale jeśli chesz mieć coś tańszego to kup Aquael PS-300 bo one niczym się od siebie nie różnią prócz ceną.

Cyba już wszystko ci powiedziałem no chyba że koledzy powiędzą coś o czym zapomniałem :pardon: Pozdrawiam i Powodzenia :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi