KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 W tym wątku chciałbym przedstawić przebieg budowy mego skromnego akwarium. Budowę zacząłem od ustalenia wymiaru akwarium. Przyjąłem, że moje nano będzie miało wymiar kostki o wymiarach 45x45x45cm co daje jakieś 91 litrów (nie dużo ale sexownie ) Gdy ustaliłem wielkość akwarium wziąłem się za budowę szafki. Prosta szafka o wymiarach: blat 45,3cm x 45x,3cm gr. 2,8cm i wysokości 89cm, plecy z płyty gr. 1,8cm Płytę zamówiłem w sklepie, gdzie została pocięta na wymiary ustalone prze zemnie. Poniżej przedstawiam fotki z budowy szafki: a) materiały, które wykorzystałem do budowy szafki to: 2 zawiasy, klej do drewna, kołki, 4 nóżki regulowane, opóźniacz do zamykania drzwiczek żeby nie mocno waliły :good: , konfirmaty, itp. ) konstrukcja szafki: Gotowa szafka poniżej na fotce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 elegancko:) filtracje jak rozwiążesz i jakie oświetlenie dasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 Za oświetlenie posłużą mi 4 świetlówki Power compact 24Wat Aqua medica ( 3 x white 10000K, 1 x blue ) pracujące na 4 statecznikach firmy OSRAM. Za filtrację posłuży mi sump o wymiarach: 33x38x40cm (gł. x szer. x wys.) Sump będzie podzielony na 3 komory. Wszystko będzie ulokowane w szafce. Jeszcze jakieś pytania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 to wywierc sobie ze dwie dziury w ściankach, bo będzie Ci sie szafka "pocic", czyli zbierac woda na ściankach wewnątrz. No i czekamy na szkło jak postwisz i zalejesz:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 Nom z tymi dziurami to masz racje Myślę ze 3 okrągłe dziury o średnicy 50mm ulokować na dole drzwiach szafki. Szukam tylko ładnych chromowych krateczek żeby to sexownie skomponować z resztą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 ciepło leci do góry, wiec jak dasz tylko na dole w dzwiczkach, to przewiewu nie będzie. Ja mam z 3 stron otwory po 60mm wlasnie i spoko jest, ani malutkiej "rosy" w szafce. ( 3 otwory w scianie i po jednym na strone. Ale akwa ma 100cm długosci, więc myśle ze po jednym z każdej strony Ci wystarczy. Ja wierciłem jak już akwa stało, bo nie posluchałem nikogo:D teraz mam spokój. Ja mam tak, ale możesz podpatrzyc, może ktoś ma lepiej:) co do seksownych krateczek to nie pomoge, u mnie "gołe" dziury;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 to wywierc dziury z tylu, od strony sciany to obejdzie sie bez krateczek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 ja do tej dziury bym dorzucił wiatraczek komputerowy, który będzie chodził na najwolniejszych obrotach i będzie git. Powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 óWziąłem się za okablowanie szafki, marudna robota Będzie 1 es główny , lampka zasilania i2 programatory czasowe 2 kanałowe. Wszystko jest na fotach poniżej więcej nie dałem rady wsadzić już Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 dobry baniaczek sie zapowiada bo widze, ze chyba jestes pedantem/perfekcjonista. wiec baniaczek bedzie czysty i miejmy nadzieje ze kolorowy. co tam wogole zamierzasz trzymac ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 Cześc Łukasz, Ty lepiej pokaż nam już fotki ustawionego baniaka, lampy, sumpa i całej reszty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 Noo ale z elektryką to poleciałeś nie jeden 500l zbiornik się chowa. Dla mnie bomba, pozazdrościc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Sierpień 2009 Widzę że jesteś jak ja tez lubię mieć wszystko na miejscu i ładnie wykończone ja robiłem sam wszystko tez pod akwa i wylewałem betonem półkę na podłodze w tym rusztowanie leżało na prętach 12mm i zalane zostało betonem następnie z cegieł poprzeczki i znów rusztowanie i zalane betonem kafelki na to położyłem i gotowe. Więc życzę powodzenia dalszych postępach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2009 Hejka Rafał czekam na szkło od Olczaka jeszcze nie dostałem hehhe.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2009 No i szkiełko na swoim miejscu o wymiarach 45x45x45cm gr.1cm ze szkła OPTIWHITE Wycinka dziurek w blacie pod śrubunki :sad: Karimata gr. 5mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2009 KACZOR super to juz nie dlugo bedzie chulac mowisz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Sierpień 2009 kaczor, dawaj więcej fotek - bo sam wrzucę na forum, he Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KACZOR 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2009 Po kilku dniach wziąłem się za naklejenie tła. Myślałem nad czarnym albo niebieskiem, ale po krótkim namyśle padło na czarny :sad: Następnie przyszła kolej na wklejenie grzebieniea Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach