Skocz do zawartości
KACZOR

KOSTECZKA [ 45 x 45 x 45 cm ]

Rekomendowane odpowiedzi

W tym wątku chciałbym przedstawić przebieg budowy mego skromnego akwarium. ;) Budowę zacząłem od ustalenia wymiaru akwarium. Przyjąłem, że moje nano będzie miało wymiar kostki o wymiarach 45x45x45cm co daje jakieś 91 litrów (nie dużo ale sexownie :) )

Gdy ustaliłem wielkość akwarium wziąłem się za budowę szafki. Prosta szafka o wymiarach: blat 45,3cm x 45x,3cm gr. 2,8cm i wysokości 89cm, plecy z płyty gr. 1,8cm Płytę zamówiłem w sklepie, gdzie została pocięta na wymiary ustalone prze zemnie.

Poniżej przedstawiam fotki z budowy szafki:

a) materiały, które wykorzystałem do budowy szafki to: 2 zawiasy, klej do drewna, kołki, 4 nóżki regulowane, opóźniacz do zamykania drzwiczek żeby nie mocno waliły :good: , konfirmaty, itp. )

1849_thumb.attach

B) konstrukcja szafki:

1854_thumb.attach

1855_thumb.attach

1856_thumb.attach

Gotowa szafka poniżej na fotce.

1857_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za oświetlenie posłużą mi 4 świetlówki Power compact 24Wat Aqua medica ( 3 x white 10000K, 1 x blue ) pracujące na 4 statecznikach firmy OSRAM. Za filtrację posłuży mi sump o wymiarach: 33x38x40cm (gł. x szer. x wys.) Sump będzie podzielony na 3 komory. Wszystko będzie ulokowane w szafce. Jeszcze jakieś pytania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wywierc sobie ze dwie dziury w ściankach, bo będzie Ci sie szafka "pocic", czyli zbierac woda na ściankach wewnątrz. No i czekamy na szkło jak postwisz i zalejesz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom z tymi dziurami to masz racje ;) Myślę ze 3 okrągłe dziury o średnicy 50mm ulokować na dole drzwiach szafki. Szukam tylko ładnych chromowych krateczek żeby to sexownie skomponować z resztą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciepło leci do góry, wiec jak dasz tylko na dole w dzwiczkach, to przewiewu nie będzie. Ja mam z 3 stron otwory po 60mm wlasnie i spoko jest, ani malutkiej "rosy" w szafce. ( 3 otwory w scianie i po jednym na strone. Ale akwa ma 100cm długosci, więc myśle ze po jednym z każdej strony Ci wystarczy. Ja wierciłem jak już akwa stało, bo nie posluchałem nikogo:D teraz mam spokój.

Ja mam tak, ale możesz podpatrzyc, może ktoś ma lepiej:)

co do seksownych krateczek to nie pomoge, u mnie "gołe" dziury;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wywierc dziury z tylu, od strony sciany to obejdzie sie bez krateczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja do tej dziury bym dorzucił wiatraczek komputerowy, który będzie chodził na najwolniejszych obrotach i będzie git.

Powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

óWziąłem się za okablowanie szafki, marudna robota ;) Będzie 1 es główny , lampka zasilania i2 programatory czasowe 2 kanałowe. Wszystko jest na fotach poniżej więcej nie dałem rady wsadzić już :)

1863_thumb.attach

1864_thumb.attach

1865_thumb.attach

1866_thumb.attach

1867_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry baniaczek sie zapowiada bo widze, ze chyba jestes pedantem/perfekcjonista.

wiec baniaczek bedzie czysty i miejmy nadzieje ze kolorowy.

co tam wogole zamierzasz trzymac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześc Łukasz, Ty lepiej pokaż nam już fotki ustawionego baniaka, lampy, sumpa i całej reszty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noo ale z elektryką to poleciałeś;) nie jeden 500l zbiornik się chowa. Dla mnie bomba, pozazdrościc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że jesteś jak ja tez lubię mieć wszystko na miejscu i ładnie wykończone ja robiłem sam wszystko tez pod akwa i wylewałem betonem półkę na podłodze w tym rusztowanie leżało na prętach 12mm i zalane zostało betonem następnie z cegieł poprzeczki i znów rusztowanie i zalane betonem kafelki na to położyłem i gotowe. Więc życzę powodzenia dalszych postępach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka Rafał czekam na szkło od Olczaka :D jeszcze nie dostałem :) hehhe....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i szkiełko na swoim miejscu o wymiarach 45x45x45cm gr.1cm ze szkła OPTIWHITE

1929_thumb.attach

Wycinka dziurek w blacie pod śrubunki :sad:

1938_thumb.attach

1939_thumb.attach

Karimata gr. 5mm

1940_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku dniach wziąłem się za naklejenie tła. Myślałem nad czarnym albo niebieskiem, ale po krótkim namyśle padło na czarny :sad:

1944_thumb.attach

Następnie przyszła kolej na wklejenie grzebieniea

1945_thumb.attach

1946_thumb.attach

1947_thumb.attach

1948_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi