Skocz do zawartości
znaki

Transport nano rafki 26l !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem sobie nano rafke w baniaku o pojemności 26l. Mam tylko problem z jej przetransportowaniem, ponieważ będę musiał ją przewieźć z Warszawy do Lublina czyli okoły 3h spokojnej jazdy samochodem. Wykombinowałem żeby cały baniak wsadzić do skrzynki na jabłka obłożyć styropianem i jakimiś szmatami a wcześniej jeszcze obkleić akwa taśmą spożywczą tak żeby woda się miarowo nie wychlupywała poprzez szczeliny w pokrywie. Nie wiem tylko czy taki transport w jakiś sposób nie uszkodzi korali i czy rybki nie padochną. Jeśli mój pomysł jest zły to prosiłbym o propozycje jak inaczej przetransportować akwa.

Pozdrawiam

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dokladnie, cale zycie do workow, reszta wody do baniaka, sprzet do reklamowki :cry:

akwa wiez puste... potem wszystko spowrotem skladasz do kupy.

skale jesli nie ma na niej za duzo korali to do duzych workow spakuj, bez wody, przez te 3 godziny nic jej sie nie stanie.

Przygotuj sobie wczesniej z 10 litrow swiezej solanki, alebo wez od kogos z podmiany i tyle.

mnie niedlugo czeka przeprowadzka 60 litrow z Lublina do Warszawy :/

bedzie duuuuuzo worków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro tak mówicie to tak właśnie uczynię :)

Kupiłem to akwa:

http://allegro.pl/item716791009_mega_hit_akwarium_morskie_kompletne_gratisy.html

Byłbym wdzięczny za zidentyfikowanie tych trzech korali które są widoczne na zdjęciach. Chciałbym też się dowiedzieć jak pozbyć się glonów bo na zdjęciach widać że jest dosyć sporo tego zielonego badziewia poprzyklejanego tu i ówdzie.;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sarcophyton, zoanthusy, cladiella.

O jedna rybke za duzo jak na takie akwarium.

glony trzeba poodrywac od skaly jak Ci przeszkadzaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Wiem, że za dużo. Jednej rybki chce się pozbyć (w sensie sprzedać bądź oddać) a dokupić jednego kraba i krewetkę.

Natan mógłbyś odezwać się do mnie na gg 1354549.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie nano rafke w baniaku o pojemności 26l... Nie wiem tylko czy taki transport w jakiś sposób nie uszkodzi korali i czy rybki nie padochną.

;) To ile życia jest upchnięte w tych 26l?

Wszystko zależy jakim samochodem będziesz transportował. Ale ja jednak bym nie ryzykował, bezwładności nie oszukasz. Jedno gwałtowniejsze hamowanie i cały baniak pójdzie... Jeśli nawet zabezpieczysz wszystko z zewnątrz to w środku pozostaje jeszcze skała i piach. Ja na twoim miejscu przełożyłbym wszytsko do plastikowego wiadra ze szczelną pokrywą takiego jak np. po soli. Akwarium dobrze zabezpieczone do bagażnika, wiadro najlepiej też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, zrobię tak jak mówicie. Życie w worki a reszta do baniaka jakiegoś (beczki).

Musze tylko jeszcze skminić od kogoś wody z 10l do podmiany ale wszyscy akwaryści z lublina i okolic do których się do tej pory odezwałem nie są za chętni do pomocy. Może uda mi się w akwarystycznym kupić chociaż już w jednym mi odmówili. Już mam nawet sól zamówioną ale niestety trzeba jeszcze na nią trochę poczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

wiozlem ostatnio kpl. Chromisa 160L ponad 240km

ryby i korale w workach i termokarton,

skaly w pojemnikach plast. z woda (slimaki etc tam)

reszta wody w plast. kankach

zero strat

POWODZENIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi