znaki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2009 Witam. Kupiłem sobie nano rafke w baniaku o pojemności 26l. Mam tylko problem z jej przetransportowaniem, ponieważ będę musiał ją przewieźć z Warszawy do Lublina czyli okoły 3h spokojnej jazdy samochodem. Wykombinowałem żeby cały baniak wsadzić do skrzynki na jabłka obłożyć styropianem i jakimiś szmatami a wcześniej jeszcze obkleić akwa taśmą spożywczą tak żeby woda się miarowo nie wychlupywała poprzez szczeliny w pokrywie. Nie wiem tylko czy taki transport w jakiś sposób nie uszkodzi korali i czy rybki nie padochną. Jeśli mój pomysł jest zły to prosiłbym o propozycje jak inaczej przetransportować akwa. Pozdrawiam Michał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2009 Woda i skala do beczi, ryby i korale do workow i do termoboksu. Na miejscu przygotowana solana do malej podmiany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Sierpień 2009 no dokladnie, cale zycie do workow, reszta wody do baniaka, sprzet do reklamowki :cry: akwa wiez puste... potem wszystko spowrotem skladasz do kupy. skale jesli nie ma na niej za duzo korali to do duzych workow spakuj, bez wody, przez te 3 godziny nic jej sie nie stanie. Przygotuj sobie wczesniej z 10 litrow swiezej solanki, alebo wez od kogos z podmiany i tyle. mnie niedlugo czeka przeprowadzka 60 litrow z Lublina do Warszawy :/ bedzie duuuuuzo worków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
znaki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Sierpień 2009 Skoro tak mówicie to tak właśnie uczynię Kupiłem to akwa: http://allegro.pl/item716791009_mega_hit_akwarium_morskie_kompletne_gratisy.html Byłbym wdzięczny za zidentyfikowanie tych trzech korali które są widoczne na zdjęciach. Chciałbym też się dowiedzieć jak pozbyć się glonów bo na zdjęciach widać że jest dosyć sporo tego zielonego badziewia poprzyklejanego tu i ówdzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Sierpień 2009 Sarcophyton, zoanthusy, cladiella. O jedna rybke za duzo jak na takie akwarium. glony trzeba poodrywac od skaly jak Ci przeszkadzaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
znaki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Sierpień 2009 Dzięki. Wiem, że za dużo. Jednej rybki chce się pozbyć (w sensie sprzedać bądź oddać) a dokupić jednego kraba i krewetkę. Natan mógłbyś odezwać się do mnie na gg 1354549. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aqua skalar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Sierpień 2009 Kupiłem sobie nano rafke w baniaku o pojemności 26l... Nie wiem tylko czy taki transport w jakiś sposób nie uszkodzi korali i czy rybki nie padochną. To ile życia jest upchnięte w tych 26l? Wszystko zależy jakim samochodem będziesz transportował. Ale ja jednak bym nie ryzykował, bezwładności nie oszukasz. Jedno gwałtowniejsze hamowanie i cały baniak pójdzie... Jeśli nawet zabezpieczysz wszystko z zewnątrz to w środku pozostaje jeszcze skała i piach. Ja na twoim miejscu przełożyłbym wszytsko do plastikowego wiadra ze szczelną pokrywą takiego jak np. po soli. Akwarium dobrze zabezpieczone do bagażnika, wiadro najlepiej też. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
znaki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Sierpień 2009 Spoko, zrobię tak jak mówicie. Życie w worki a reszta do baniaka jakiegoś (beczki). Musze tylko jeszcze skminić od kogoś wody z 10l do podmiany ale wszyscy akwaryści z lublina i okolic do których się do tej pory odezwałem nie są za chętni do pomocy. Może uda mi się w akwarystycznym kupić chociaż już w jednym mi odmówili. Już mam nawet sól zamówioną ale niestety trzeba jeszcze na nią trochę poczekać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
znaki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2009 Mam pytanie, czy Koralia Nano nie będzie mi robić zbyt dużego młyna w takim zbiorniku ? Zastanawiam się czy lepiej nie kupić pompki 680 l/h takiej jak ta http://www.erybka.pl/product_info.php?products_id=552{8}292 :frown: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Sierpień 2009 nie bedzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Borys_HD 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Wrzesień 2009 Witaj, wiozlem ostatnio kpl. Chromisa 160L ponad 240km ryby i korale w workach i termokarton, skaly w pojemnikach plast. z woda (slimaki etc tam) reszta wody w plast. kankach zero strat POWODZENIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach