Skocz do zawartości
Gość

Problem z przelewem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Witam mam problem z odprowadzeniem wody ze zbiornika. Problem polega na tym, że woda nie nadanża odpływać ze zbiornika. Mimo słabej pompy obiegowej.

Pompa obiegowa to eheim compact 1000

Wodę musi podnieść na 120 cm , mimo to jest skręcona o połowę.

Odpływ ma średnicę 35mm.

Wygląda to tak, że woda odpływa , ale wąż jest praktycznie pusty i odbiera jakieś 200 l/h

Macie jakieś pomysły jak rozwiązać problem?

Wywierce jeszcze otwór na kolanku i zobaczę czy to pomoże.post-4344-0-61957200-1453287323_thumb.jpgpost-4344-0-24809600-1453287411_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej konstrukcji spływu kolano pewnie łapie powietrze. Możesz wywiercić otwór i wkleić kawałek rurki/wężyka żeby odprowadzić powietrze. Ewentualnie, jeżeli masz na tyle miejsca to spróbuj zastosować kolano łukowe.
Nie chciałeś na akwarium komina zewnętrznego? Łatwiej o jego sprawne działanie i z estetyką nie jest najgorzej :) , teraz jak rozumiem sitko odpływowe będzie stale widoczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dziękuję za odpowiedź.

Otwór wywiercony , wieczorem sprawdzę czy to pomoże. Sitka prawie nie widać na czarnym tle, więc się nie przejmuje. A komina nie robiłem, bo akwarium było gotowe, musiałem tylko otwór wywiercić pod śrubunek , 3 minutki i był gotowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w porządku, myślałem, że bardziej się rzuca w oczy :). Samo rozwiązanie dość kompaktowe w porównaniu z kominem. Daj znać, czy przepływ się poprawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Po wywierceniu otworu wiertłem 8mm jest lepiej. Pompa może być ustawiona na maksa i odpływ daje rade odebrać całość wody. Szkoda tylko, że nie jest jeszcze lepiej, bo mam jeszcze jedną pompę eheim 2000 , to może bym nie potrzebował cyrkulacyjnej. Myślę, że lepiej będzie jak trochę skręcę pompę,poziom wody w akwarium mi się obniży i korzuch bakteryjny trafi do sumpa

post-4344-0-99980600-1453315536_thumb.jpg

post-4344-0-85401300-1453315605_thumb.jpg

post-4344-0-56185900-1453315627_thumb.jpg

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi