Skocz do zawartości
mazand

LEDy z Chin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Oto tresc maila i zdjecia , ktore dostalem od pani.

'' Now, our led light can control the white and bule separately. usually, about how to use the led aquarium light, our customers will turn on the bule light at the 10' clock at morning to mimic the morning sun.Then, at 12:30' colok , turn on all the led to minic the daylight sun. at 10:30pm, they will turn off the led or only turn on the bule light to minic the moon light. The best result in the night is to use our PAR 20 led bule light with the power 1.5w.Without the PAR20, just turn off the led aquarium light will be better . yeah, the coral need to have a good rest.''

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

Długi czas nic nie pisałem bo zająłem się trochę innymi sprawami i oczywiście szukałem opiekuna dla mojego obecnego zbiorniczka.

Nie wiem jak Wy, ale ja po wczorajszym kontakcie z producentem tych lamp LEDowych otrzymałem informację o wprowadzeniu cen zaporowych dla wszystkich kupujących z Polski, ponieważ wiadomy pan zastrzegł sobie wyłączność na współpracę i został objęty programem ochrony gatunków ginących.

Przy okazji swoimi kanałami poznałem ceny, w których on kupuje te lampy. Byłem bardzo zaskoczony - cena około 185,00 $ per sztuka.

Resztę możecie sobie policzyć sami. Pozostawiam te informacje bez dalszego komentarza.

Szkoda mi tylko tego źródła, bo zapowiadało się dość dobrze.

Akwarium morskie zostanie chyba tylko w sferze projektów, a chciałem już Was prosić o pomoc w zorganizowaniu sensownego zbiornika - podpowiedzi co do konstrukcji, dobór aparatury, itp. ;)

Z żoną nawet umówiliśmy się na określone wydatki z tym związane, ale w tej sytuacji ten budżet przeznaczymy na coś innego i pozostanie mi nadal słodkowodny zbiornik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, a widzisz na zdjeciach to separately?

efekt jest taki ze wyłącza ci jedna sekcje np. środkową gdzie są same niebieskie ledy

Efekt jest taki ze corale po lewej i prawej stronie dostają 100% światła a te po środku maja ciemno :-)

No i przy takim rozmieszczeniu ledów nieb i białych masz inna temp barwowa po bokach lampy i po środku - jak dla mnie do bani taka wersja lampy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak, jak pisze Smith. Chciałem poczekać na "ściemniane" lampy. Miały być droższe niż te "zwykłe", ale jak pomyślałem o ściemnianych oprawach T5 AkvaStabila, które kiedyś u mnie świeciły to chciałem czekać. Okazało się, że całe to "ściemnianie" to zwykła ściema. Lampa podzielona na 3 obwody i każdy można niezależnie odłączać. Po prostu dodali jeden zasilacz więcej. Nie było sensu przepłacać i czekać na taką lipę. Moduły wieszam dzisiaj wieczorem, niestety nie udało mi się wymyślić ich mocowania do akwarium, trzeba będzie wiercić w suficie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzałem im takie rozwiązanie rozdzielenia diód, ale oni mają chyba problem z myśleniem technicznym i wiele moich argumentów i propozycji zbijali kosztami produkcji.

W tej chwili jednak już nie ma to i tak wiekszego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto jest bystry to wprowadzając jakąś nowośc robi elegankcą promocje a nie czeka aż ludzie zaczną kombinowac na własną ręke...

a spadły faktycznie...normalnie na łeb, na szyję... LOL :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak brałem swoje moduły to Przemek pokazał mi jeszcze różnicę między lampami w tej białej obudowie i tymi z nowej dostawy. Z tego, co tłumaczył poprosił o zamontowanie innych diód (nie znam się, więc nie pamiętam nawet jakich). Gołym okiem widać było różnicę w świeceniu modeli sprzed i po "liftingu". Widzę, że rzeczywiście Przemek obniżył ceny. W sumie to zakup 2 modułów wyszedł dużo taniej niż lampa ATI 8x39W (bez świetlówek), a do lampy Blau nie miałem już cierpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to cena lamp u Przemka jest wciąż za bardzo wygórowana , wole ściągać z Chin .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem cena spadła, ale nadal jest o wiele za wysoka jak dla mnie, skoro ja zamawiając 1 sztukę za drugim razem zdołałem ją ściągnąć już za niecałe 1100,00 PLN.

Cóż, rozpocząłem poszukiwania innego dostawcy, który nie podpisał jeszcze listu intencyjnego z jedynym dostawcą LEDów w tym kraju. Może mi się uda.

Ciągle jeszcze nie wygasł we mnie zapał do posiadania akwarium morskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mazand ... zawsz możesz wysłac maila z np. YAHOO i jak masz kogos w np. UK, IRL, DE itd to możesz do znajomych adres dac, i omijasz pośrednika polskiego;) nie trzeba od razu rezygnowac ze sprawdzonego zródła:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Owszem cena spadła, ale nadal jest o wiele za wysoka jak dla mnie, skoro ja zamawiając 1 sztukę za drugim razem zdołałem ją ściągnąć już za niecałe 1100,00 PLN.

Cóż, rozpocząłem poszukiwania innego dostawcy, który nie podpisał jeszcze listu intencyjnego z jedynym dostawcą LEDów w tym kraju. Może mi się uda.

Ciągle jeszcze nie wygasł we mnie zapał do posiadania akwarium morskiego.

Daj znać jak znajdziesz coś .

Odnośnie LEDów z Chin to sprawa wygląda tak , że jest kilka fabryk zajmujących się produkcją a reszta to dystrybutorzy . Jestem niemalże pewien , że Przemek ma podpisaną umowe właśnie z takim dystrybutorem . Fakt twierdzący , że tylko Przemek może sprowadzać te lampy jest dla mnie poprostu śmieszny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem jak to możliwe , twierdzicie że tylko Przemek ma umowę na możliwość ściągnięcia ......... a inni w Polsce też je oferują ? :D Czyli że on ściąga , sprzedaje do innych sklepów a cena jest u wszystkich taka sama ? :)

Kolego mazand z całym szacunkiem, ale myślę że przy okazji etyki handlowej nie powinieneś podawać kwot za jakie ściąga je Pan Cybulski, tym bardziej że nie wiemy czy to prawdziwa cena. Ale pomyśl, jeżeli Ty zamówiłeś tych lamp 10 a Przemek 100 + do tego daje gwarancję i serwis to chyba logiczne że w tym momencie on jest hurtownikiem i cene będzie miał lepszą.

Tak czy siak - ledy to potęga, właśnie będę stawiał drugi baniak ( teraz w pracy ) i na pewno będzie na ledach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena, którą podał Mazand wydaje się realna. Pozostaje pamiętać, że w przypadku ściągania tych lamp przez firmę oprócz transportu i cła trzeba doliczyć VAT, podatek dochodowy. Ściągając lampę jako gift też pewnie dałoby się urwać parę procent z cła. Dodatkowo firma, która je ściąga daje 3 lata gwarancji na miejscu, to też są koszty!

A wyłączność? no cóż. Tak się to odbywało przez lata i pewnie nadal będzie się odbywać, choć ostatnio rzeczywiście na mniejszą skalę. Przemek dostaje cięgi za to, że załatwił sobie wyłączność na lampy w jakiejś firemce w Chinach, ale spróbujcie kupić coś w fabryce Tropic Marin w Niemczech, od razu odeślą Was do polskiego dystrybutora.

Pomyślcie, że planujecie wejść w jakiś biznes handlowy i ściągając duże ilości danego produktu a nie macie na niego wyłączności lub choćby zobowiązania producenta do sprzedaży detalistom po takich samych cenach jak wasze. Inwestujecie pieniądze np. w reklamę, zobowiązujecie się do przestrzegania minimalnych zamówień (które zwykle są mocno wyśrubowane), nie możecie sobie pozwolić na to, żeby ktoś prywatnie ściągał te same produkty, od tego samego producenta i opychał to przez jakieś forum. Dodatkowo unikając kosztów celno-skarbowych i pozostałych, o których pisałem powyżej.

Więc jeśli ktoś chce ściągać lampy samemu to myślę, że powinien szukać innego dystrybutora/producenta, bo jeśli firma, która współpracuje z RS jest coś warta to będzie respektować wyłączność.

Jeśli chodzi o takie same ceny w sklepach w PL. Z tego co wiem Przemek ma też cennik hurtowy i sprzedaje lampy również sklepom. I dobrze, że zobowiązał sklepy do sprzedaży w takich samych cenach. Tak właśnie powinno to działać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@snocho... tu się zgadzamy i dobrze prawisz... bo i ja lubię miec gwarancje i święty spokój... i rozumiem że kazdy dystrybutor-importer ponosi koszty US, clo itd... tyle że ze od promocji się powinno zacząc, żeby ludzie poznali towar, wiedzieli za co płacą (chocby po opiniach innych użytkowników)... a nie wywalic cenę z kosmiczna marżą i liczyc na to że za nowością ludzie pójdą jak w dym, nieważne za jaką kwotę. (rozumiem ze daja gwarancje itd itp ale jak widac jest z czego urwac i to sporo a i tak będzie się na swoim) . No i zaczeli kombinowac na swoją ręke, co na pewno nie pomogło imporerowi, jakiekolwiek miałby zmodernizowane i ulepszone lampy.

Ale coby nie mówic i ile by nie płacic to i tak się szybko zwróci zakup, chocby w zmniejszonych rachunkach za prąd i zarnikach, swietlówkach itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że dyskusja zeszła, zupełnie niepotrzebnie, na złe tory. Bo i tak każdy kupi to, co mu będzie pasowało i gdzie mu będzie pasowało, a do portfeli ludziom czy firmom nie powinno się zaglądać.

Ja już nie mogę się doczekać wieczoru. Wymyśliłem, że na początek powieszę lampy trochę wyżej i skrócę czas świecenia i przez dwa tygodnie będę je obniżał a czas wydłużał. Lampy dają mega intensywne światło. Mam wrażenie jakby świeciło na mnie 90 żarników HQI :D więc boję się poparzyć korale. Mieliście jakieś niepokojące objawy przechodząc z T5 na LED? Robiliście coś szczególnego przy takim przejściu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mieliście jakieś niepokojące objawy przechodząc z T5 na LED? Robiliście coś szczególnego przy takim przejściu?

@snocho myślę, że te pytania to motym na oddzielny post.

Jak sam zauważyłeś powoli robi nam sie z tego OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i stało się . Ceny poszybowały w góre za sprawą wielkiej łapy :D a już chciałem ściągać kilka sztuk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi