Skocz do zawartości
Piotr34

Pył w wodzie!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam problem z pływającymi w toni wodnej białymi drobinkami „pyłuâ€.Gdy pozbyłem się piasku z akwa sytuacja się troche poprawiła, ale nie w 100%. :cry:Cały sprzęt opisany w stopce. Cyrkulacja, Odpieniacz itp.. włączone sa 24/24.Zastanawiam się, co zmienić w systemie filtracyjnym- wszystkie sugestie mile widziane. :D

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj

ja u siebie wyłapuje ten "pył" watą JBL, którą umieszczam w kominie. Jak zastosujesz to rozwiązanie to pamietaj że wate trzeba zmieniać dość często (ja zmieniam 1 - 2 razy dziennie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze dominik - pomocna moze byc filtracja mechaniczna. Stu procent nie wylapie, ale pomoze. Bardzo dobre sa takie skarpety Eco Systems w zestawie z wieszakiem do ich mocowania, tylko niestety minusem jest cena.

Podobno zestaw reaktor/mikser sprawia, ze woda jest znacznie bardziej przezroczysta niz przy uzyciu Ballinga. Choc to znam tylko z opinii, bo sam jestem zagorzalym Ballingowcem :D

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana waty 2 razy dziennie odpada wiec spróbuje zastosowac skarpety eco systems.Mam nadzieje ze poprawią sytuacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotr34, spróbuj może z watą? ten zestaw "skarpetkowy faktycznie "dziwnie" kosztuje.

u siebie, gdy kombinowałam z cyrkulacją miałam burze piaskowe i wata w zupełności wystarczała. częsotliwość wymiany jest istotna, ale myślę że przy codzienniej wymianie nie powinno nic złego się wydarzyć. (piszę na bazie własnych doświadczeń). chyba, że i raz dziennie nie wchodzi u Ciebie w grę.

a co do "skarpety", to ją też trzeba oczyszczać i moim zdaniem też codziennie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nika dałaś mi do myślenia z tą skarpetą! Oczywiście, jeśli bym ją kupił to bez mocowania a „wieszaczek†bym sam jakiś dorobił. :smile:Byłem w AM i kupiłem włókninę -oni mają ją założoną w kominie, tylko ja mam zrobione durso i w ten sposób nie da się tego u mnie założyć! Może założe ją w sumpie za odpieniaczem !Mam nadzieje, że coś wykombinuje i będzie ok.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi