Skocz do zawartości
luk102

puste skorupy po ślimakach

Rekomendowane odpowiedzi

No to chyba mam jakiegoś pożeracza ślimaków. Dzisiaj znalazłem pustą skorupę po Turbo i po bliższym rozpoznaniu po 2 piaskowych, cudownie, moja ekipa sie kurczy.

Tyle że nie zaobserwowałem w akwa żadnego wielkiego wieloszczeta.

Macie pomysł co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz pożeracza,a może nie!.Mnie tez parę ślimaków padło pozostałe do dzisiaj czuja się dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdażaja sie przypadki gdy ślimak odpadnie od szyby czy skały i spadnie na dno "do góry rogami" to nie jest wstanie sie obrócić i zdycha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

starsze3 turbo tak mają z tą niemocą,żeby sie podnieśc

Turbo rozumiem wiem że leżał ok 36 g zanim go podniosłem ale on już nie, ale te dwa kopiące? może mam coś w skale co w nocy wskakuje i wyżera?:frown:

W nocy już kilka razy sprawdzałem o różnych porach i nic nie widzę.

Ale jak dopadne skurczybyka to :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc odkryłem w skale takie cudo jak na zdjątku, przepraszam za jakość ale lepiej się nie udało, mam wygiętą szybę i ostrość na zbliżeniu szwankuje.

Czy wiecie co to jest, szare z kilkoma nóżkami na przedzie wygląda trochę jak pająk lub modliszka.

Jakby ktoś miał pomysł jeszcze jak to złapać, wykurzyć z ciepłego miejsca? i czy jest taka potrzeba.

1706_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luk , musisz sie postarac bo naprawde tam nic nie widać :smile:

ale jeśli coś widziałeś to powinieneś znaleźć tu:

http://pl.reeflex.net/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie znalazłem nic podobnego, może to jakiś okaz krewetki modliszkowej. Najbardziej mi pasuje. Krab to to nie jest ani też wężowidło.

W chwili wolnego zapoluję na to paskudztwo.

W czoraj też zauważyłem fajnego kraba, który mi wylażł ze skałki w nocy taki ciemny i włochaty z wielkimi szczypcami, aż się kurde przestraszyłem. Mam nadieję że to nie on jest podrzeraczem i grzecznie tak jak inne mogę zaliczć go w poczet ekipy sprzątającej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyczaj sie z aparatem w nocy , dość dobre fotki wychodzą przy użyciu lampy błyslowej , tylko nie rób zbliżen , lepiej jak cel jest mniejszy ale wyraźny

obiektyw przystaw do szyby , wtedy nie będzie refleksów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za rady jak tylko uda mi się posunąć dalej z tematem dam znać - a nawiązując do domowego piwka jak tylko będę miał dojrzałe do wypicia z chęcią się podzielę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

luk to takiego mocniejszego naważ :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc już wiem, mam jednego dużego kraba tak z 2,5 cm i tego ze skałki co podejrzewałem że to krewetka modliszkowa i jednak nie to tylko malutki Chlorodiella nigra. Ten pierwszy także pasuje do zdjęć z reeflexa. Więc to chyba nie on.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi