Skocz do zawartości
kropelka

Pierwszy morszczak 125

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich.

To będzie mój pierwszy morszczak, wcześniej bawiłem się w akwarystykę słodkowodną.

Będzie to adaptacja słodkowodnego zbiornika o wymiarach 80x35x45.

Czyli 126 litrów, Ze starego akwarium posiadam tylko, szafkę i Akwarium i jakieś tam stare oświetlenie.
Większość z was zaraz napisze, ze małe i wo gule. Jednak, Jednak czytając uważnie fora. Wszelkie za i przeciw, nie chcę robić nic na siłę. Jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie, Po pierwsze mieszkam w uk. A po drugie i co jest najważniejsze posiadam tak jakby jeden pokój w którym to akwarium będzie stało, a nie ma tam miejsca za bardzo na większe.
Akwarium będzie bez suma i bez panela. Teoretycznie wiem co mam już kupić , zrobiłem sobie tak jakby listę z przeglądanych tematów na forach.
Z racji że ma to być akwarium ciche, nie wchodzi w grę żadna kaskada.

1. zbiornik -80x35x45 - 125L

2 . Od pieniacz, chyba najważniejszy z całego tu arsenału.
•    hydro slim 250.65 - 490zl -127funtow
Dostępny jest u nas na ebayu. Czytałem że jest w miarę cichy, a do takiego litrażu będzie chyba w sam raz. Co do życia jakie ma być w tym akwarium, to myślałem nad jakimiś 4 rybkami, jakaś brygada czyszcząca i reszta korali. Wszystko w odpowiedniej kolejność. To tak na przyszłość.

3. Oświetlenie, tu mam nie mały problem . U nas, w uk są jakieś dziwne te firmy produkujące oświetlenie dla akwarium morskiego , a nie wszystko jeszcze jestem w stanie zrozumieć i czym się kierować przy zakupie oświetlenia.
1W, na 1L tak przyjmuję oświetlenie dla mojego akwarium. Przy leadach chyba 0.7W na 1L

OCEAN LIGHT LED TWIN 2x36W - 8 x 3W LED niebieska + 16 x 3W LED białe (12.000K), Ta czasami występuje na Ebayu.
http://sklep.aquamedic.pl/ocean-light-led-twin.html
albo taką lampę ledowa , ale czy nie za słaba? I nie za wąskie światło na 80cm długości akwarium?
http://www.ebay.co.uk/itm/150W-Intel-Aquarium-Lighting-Marine-Reef-Coral-LED-Aquarium-Lights-Dimmable-UK-/181502255199?
Tu poproszę o jakąś pomoc w wyborze.

4.filtr r/o filtr odwruconej osmozy  - muszę coś tutaj znaleźć albo z Pl przywieźć. Chyba że ktoś z uk może mi pomóc, bo tu nie mogę znaleźć. I cena odstraszająca.

5.2 pompki cyrkulacyjne JVP-101, są tu dostępne.

6. Sól:
•    Aquaforest Sea Salt
•    instant ocean 8kg 24funty
Coś tu wybiorę.

7. Bakterie: Aquaforest Pro F, Aquaforest Bio S, lub coś z tutejszych firmowych

8.  grzałka do 150W .

9.    Podłoże - Nature's Ocean Bio-Activ Live Aragonite
Reef Crystals * 7,5kg 26funtow

10 Żywa skała ok 10Kg

Taki o to skompletowałem sobie zestaw. Nie spieszy mi się z zasiedlaniem i powoli będę kompletował zestaw, Odpalanie zbiornika będzie na żywej skale, żywym piachu, i bakteriach startowych. Oczywiście woda r/o.

proszę o wszelkie komentowanie czy też negatywne , a bardziej pozytywne. Wszystko będę się starał dokumentować.
Pozdrawiam serdecznie
Kropelka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi