Skocz do zawartości
thcskiba

Skimmerek z odpadkow

Rekomendowane odpowiedzi

No ciesze sie z tego odpieniacza jak juz ci pisalem :-) a co do piany to powiem ci ze jest calkiem calkiem ale chetnie zobaczylbym tak z ciekawosci jak pracuje ten odpieniacz DD wlasnie na tej pompie aquabee 5000l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra tu pare fotek z testow skimmerka z pompa eheima igielka oczywiscie plus dysza venturiego po modernizacji :mrgreen:

Efekt sami widzicie czyli albo wtrysk becketa i pompowanie duzej ilosci wody albo pompa z igla ale to juz wlasciciel sam zadecyduje :mrgreen:

Szkoda ze nie mialem zadnej wolnej aquabee bo bylbym ciekaw jak bedzie pienic

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Dziury w pianie chyba swiadcza o jej jakosci :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem tego odpieniacza:). Pytanko : mój chodzi od 30 godzin i jak na razie nie ma żadnej piany ???:/. Czy to normalne?? Wiem, że odpieniacz musi się wyczyścić, ale tak długo. Powinien chyba "lekko" odpieniac?? Podpięta jest do niego pompa OR 3500, w komorze mleczko, ale piany brak:/. Fakt, jest na razie włożony do głównego zbiornika ponieważ jest w nim tylko połowa wody i część skały (będą Przenosiny z mniejszego). Woda to połowa czystej solanki i połowa brudnej. Raczej powinien coś wywalić.... Aha, pompa oczywiście z zwężką:P

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ma ktoś tłumik do takiego odpieniacza?? :). Jeśli nie to musze uśmievchnąć :rolleyes: się do Skiby.

ps. odpieniacz super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko, jaka pompę polecacie do tego odpieniacza. Moja OR3500 coś chyba nie daje rady. Wcześniej odpieniacz pięknie pracował, a teraz jakoś słabiutko. Jest wyczyszczony, pompa też, a piana taka sobie. Zupełnie inna niż tu na zdjęciach. Może macie jakieś pomysły??

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zrobiłem jak pisał Skiba i Seb. Mianowicie w dyszy w jej wewnętrznej części wystawał króciec od wężyka - jakieś 5-7 mm. No to go trach nożykiem, tak że nie wystaje w ogóle. Efekt - na razie jest trochę lepiej. Pianka jakby bardziej "maślana" :). Jeszcze pokombinuję z zanurzeniem odpieniacza i pompy, może też coś to zmieni. Teraz odpieniacz i pompa są na 30 cm - za dużo???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam OR z iglą jest? (przyznaję że nie przeczytałem całego tematu)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) jeśli chodzi o zdjęcia z działania wstawiane przez Skibę to jest tam Eheim, a ja niestety mam OR3500:sad:. I zastanawiam się nad "polepszeniem" jej wydajności.

Grzegorz

ps. z wycięciem tego wężyka w dyszy jest lepiej, położyłem pompę i jest jedynie jedno kolanko przed odpieniaczem. Jakby też pomogło, ale to nie jest to co na zdjęciach Skiby ;):no:. Zastanawiam się jeszcze czy podniesienie odpieniacza i pompy pomoże, aktualnie jest na 30 cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie trochę pomoże, ale ja bym zainwestował w pompę, PSK2500 np. w tej cenie nie ma konkurencji.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi