Skocz do zawartości
smithpl

Oświetlenie LED - moda na testy :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że temat na topie i ja pokusiłem się o testy i przeróbki.

oto 2 filmiki, jeden to test modułu LED jako zamiennika dla 1-2 x T5 24W

Drugi to gotowy (replace pack) do akwarii kompaktowych typu Boyu MT30, MT-50 itp itd...

Jedno musze powiedzieć - przy tym oświetleniu powala "blinkowanie".

Efekt jak na dobrym nurkowaniu na rafie :-)

Filmiki marnej jakości, chodziło mi głównie aby pokazać "bujanie się" kolorów lampy ...

A to wersja modułu dla Boyu przed montażem w obudowe:

na końcu proponuje zerknąć na jakośc światła oryginalnego ( ostatnie ujęcie )

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super:) gratuluje i mam pytanko, gdzie kupiłeś diody i zasilanie?:) może podzielisz sie schematem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, bo pewnie część z nas orientuje się w temacie LEDów- czy u Amerykanów działają baniaki pod tym światłem dłuższy czas? Tzn chodzi mi o kondycję korali, biorąc pod uwagę różnice we wzroście, wybarwieniu, czy nawet podobno ataki cyjano spowodowane montowanymi rurami i żarnikami, nie chce mi się wierzyć aby taka "zabaweczka" sterowana 0-20000K, prototyp był w stanie zapewnić odpowiednie warunki dla życia spsów- w dobrej kondycji oczywiście, nie tylko tyle, co by nie bielały.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuja, poczytaj zachodnie jak i wschodnie fora.

Nie są sterowane 0-20000K niestety :-( ale pewnie wkrótce będą :-)

A czy bedą w dobrej kondycji? Zobaczymy, to tak jakbyś zapytał o 10 letnie doświadczenie z KZ Zeovit :-) To my akwarysci piszemy historie ewolucji baniaków rafowych :-)

PS. Dominik, jak będziesz miał konkretny temat to chętnie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeovit wbrew pozorom nie jest nową metodą na świecie, już kilka lat baniaki z tym systemem funkcjonują, zresztą sam widzę "magię" kamieni, więc jakieś doświadczenie jest.

Z tego co pisze Przemek na nano o ledach zrozumiałem, że są sterowane, a może pomyliło mi się z oryginalnymi lampami KZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są sterowane jak najbardziej, ale nie w tak szerokim spektrum ( jeszcze ) które można wykorzystać w reef ( jezeli chodzi o barwe )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wrzuce parę news'ów - minął pierwszy dzień pico rafki która w pełni ma LED lighting.

Pierwsze co rzuca się w oczy to.... koniec problemów z grzaniem się wody.

W sumie teraz jest chłodniejsza niż była zimą - 22st - zastanawiam się czy nie włączyć grzałki :)

Drugie co zauważyłem... SPS'y się obudziły. Ogólnie w piko rafce umieściłem kilka SPS'owych szczepek w ramach testów oświetlenia. Wcześniej był problem bo się w ogóle nie otwierały - dziś wyglądają zacnie. poczekam jednak z opiniami parę dni co by się nie okazało że to tylko przypadek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl, napisz coś więcej o tych ledach. jakiej mocy zastosowałeś, gdzie można kupić, czy zastosowane ledy dają światło w zakresie ok. 420 nm (actynic)? jaka temperatura barwowa ledów białych?

Zastanawiam się nad zrobieniem takiej lampy która dawała by światło aktyniczne. Resztę barwy na razie uzupełniałbym świetlówkami t5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało się - grzeje wode grzałką w lato :) Wychodzi na to że 1 świetlówka PC ( oryginalna z Boyu ) grzała wodę o 8-9 stopni !!! Po jej wyłączeniu temp spadła do 20 st :-)

Co do świetlówek, zastosowałem klasyczne nie wyszukane diody Cree.

Tak naprawdę są chyba 4 typy LEDów ( które nas interesują ), Większość producentów ma je w wersji SMD - bo tak najtaniej i najprościej.

Sprzedają je w paskach, montują na round/star pad.

Cała zabawa polega na dobieraniu ich stosunku ilościowego białe / niebieskie / actyniczne.

Ja osobiście używam aktualnie 2 zimnych białych i 3 niebieskich ale właśnie (z powodu chęci wyciągnięcia fluorescencji i kolejnych testów ) zamówiłem aktyniki.

Te które ja mam osiągalne mają przedział 380-450nm - ale czy mają zobaczymy jak przyjdą :-)

Dam temu pochodzić troszkę i będzie się trzeba zastanowić nad dużym akwa.

Niestety na gotowe rozwiązania szkoda mi troche środków więc będzie dłubanina DIY :-)

Co do uzupełniania ... uważam że nie ma co uzupełniać świetlówkami T5 - kwestia doboru odpowiednich ledów.

Polecam ten meeeeeega dłuuuuuugi wątek:

http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=1587273

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rgblighting z allegro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ci z allegro to chyba ta sama firma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie, nie wazne kto sprzedaje ledy byle by to byly "te ledy" :-)

Polecam tez drivery:

http://www.allegro.pl/item623579647_zasilacz_przetwornica_driver_led_350_700_1000_ma.html

Mozesz zamowic sobie A ile potrzebujesz, ja wybralem 970mA co by nie jechac na granicznym.

Pamietajcie tylko o wiatraku, przy ledach 3W+ ma to znaczenie.

Aktualnie 1 wentylator wolnoobrotowy "duzy" schladza mi 15 power ledów do tego stopnia ze radiator jest zimny.

Mysle ze spokojnie na projekcie 70-80LED'ow dam 4 wiatraki

(ekwiwalent 8*54W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i początkujący w temacie akwarium morskie. Mam pytanie do smithpl, ile power ledów białych i niebieskich potrzebuje na zbiornik 50x30x35 czyli ok. 52l? Myślałem o pięciu cree 3W białych i siedmiu cree (1W?) niebieskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakie dasz korale , SPS, LPS, miekasy ?

Pod to ustalasz światło.

Myśle że podany przez ciebie zestaw jest OK.

Wez wszystkie z linii XR-E ( białe i niebieskie ), ja jednak bym sugerował wymienić 2 niebieskie na royal blue. Wyciągniesz bardziej świecenie korali...

http://www.cree.com/Products/xlamp7090_xre.asp#xredocs

Ja właśnie będę montował royal blue ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smithpl dzięki za odpowiedź i wskazówkę. Akwa początkującego czyli miękkie plus błazenki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi