Skocz do zawartości
Piotr34

Jaką wybrać sół?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Tropic Marin ty chyba najpopularniejsza sól jeśli chodzi o europe, w stanach większość (a zwłaszcza oceanaria) używa Aquarium systems reef cristal lub nstant ocean.

W polsce rekordy popularności bije niezmiennie od kilku lat Preis który poza niemcami nie jest zbyt znaną solą.

Ja osobiście używam zarówno TM jak KZ i Preis'a i jakoś KZ najbardziej mi podchodzi.

Koralowce reagują na niego najlepiej.

Odnośnie mieszania soli, ja mieszam ok 30godzin i nie polecam mieszania solanki krócej niż 24 godziny.

pozdrawiam Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz napisac dlaczego bardziej podoba Ci sie KZ niz TM ? Ja maielm problemy z osadami..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również potwierdzm że TM to super sól . Moim zdaniem najlepsza na rynku.

Woda po podmianie tak czysta że sprawia wrażenie jak by jej nie było . Po drugie to wyglad korali po podmianie. Polipy wyciągniete na maxa , jakby dostały wiadro jedzenia.

Na KZ nie wszystkie korale czują się dobrze zwłaszcza styllophory. Oczywiscie to tylko moje zdanie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy stosowalem TMPR miał problem z zielonkawym nalotem, zuzylem ok 50kg soli z jednej partii i zmienilem wlanie na KZ, po ok 3 tygodniach wszystko sie uspokoilo. dodatkowo uzywajac TMPR musialem suplementowac potas poniewaz woda w do podmiany miala go na poziomie 340ppm. po przejsciu na KZ dodawalem juz tylko sladowa ilosci do zbiornika.

Mowie to na podstawie mojego prywatnego zbiornika i moglo to byc spowodowane gorsza partia soli(w pracy uzywam TMPR juz z innej parti i takowych problemow nie ma) generalnie moge polecic obie sole ale KZ jakos bardziej mi podpasowal, chyba ze troche zrazila mnie ta partia soli w moim zbiorniku;p

Dodam jeszcze ze na TMPR mialem (kilka razy) problem z reakcja korali na podmiane, kilka z nich pokrylo sie sluzem na kilka godzin, nie zaszkodzilo im to ale nie lubie takiego widoku.

Co do osadów to nie miałem takowych a zuzylem juz ok 200kg soli KZ(z roznych partii)

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzenia TPPR miala krzemiany i to był problem , obecna Bio-actif jest zupełnie inna.

Zdecydownie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi