Skocz do zawartości
Misiol69

Kaklkmixer ala

Rekomendowane odpowiedzi

teoretycznie powinna miec mala wydajnosc przy duzym wydatku bedzie podbijac za wysoko poziom zawiesiny pompka nie zdazy tego odebrac ssaniem wiec wydatek rzedu 250-500 l/h bylby najbardziej odpowiedni

co do pompek najlepszy bylby maxi jet 250 albo ta ktora wsadzil swirlej :mrgreen: tyle ze jest zasilana na 12v wydatek ma 350 l/h nie wiadomo jak dlugo bedzie ciagla w tym srodowisku czas pokaze

jak co maxi-jety to dobre i sprawdzone pompy no i stosunkowo tanie

a w sumie jaka pompa to zalezy jeszce w jaka rure ja wsadzisz jak w wielkosc podobna do beczki 200l nie da rady :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze mozesz ja zdlawic na wylocie ;-)

mniejsza bys znalazl ale zadnej ci nie polece bo nie stosowalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bedzie za mocno dmuchac na goraco zduszaj koncowke w ten sposob zniejszysz jej przeplyw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie tą na 12V możesz dać. Mam ją w moim swirowatym mikserku :D do 1/3 wysokości mam mleko. Do połowy mniejsze mleko. Ale od polowy w górę piękny klarowny kalk. Dzisiaj czyściłem mikserek po 2 tygodniach. Nalałem poł litra octu i się mieszało :) Pompka jest fajna i TANIA. Mikserek mam podłączony pod kompa :) i tak chodzi 24h online :)http://www.allegro.pl/item149386160_pompa_rotacyjna_350_l_h_cpc_test_14_dni_p250.html

możesz też zastosować malutką pompeczkę REPTI FLO Hagena. http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=3311&action=prod

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mariusz spokojnie mozesz ja dac mozesz napisac po powiedzmy 6 miesiacach ciaglego uzytkowania jak bedzie oska plus wirnik ok to wtedy twoja wypowiedz bedzie cacy :mrgreen:

ja mam pompke w swoim kompie juz 3 rok i dziala bez zarzutu ale to inne srodowisko raz ze kalakwasser ma strasznie wysokie ph to wapno doklada swoje np.pompa aquabee wysiadla mi w mixerze juz po niecalym miesiacu wirnik powiekszyl sie o jakies 3mm a przeciez to pompka za ponad 100 zeta niektore z pompek aquaszuta sie zacieraja w mixerach

dlatego preferuje co sprawdzone wiem ze maxi jet wytrzyma i nawet jak padnie za 6 miesiacach to wymienie na nowa i nie bede za bardzo sie wkurzal :D

2 tygodnie pracy w mixerku to niestety jak dla mnie za malo

zawsze niby mozna walczyc o wymiane wyczyscic dobrze octem i liczyc na to ze wymienia :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dz Mariusz że poszukałeś IMHO koszt pompki 29 + 17 wysyłka to chyba jednak wole skoczyć do Tomka MJ250 mam za 55 .......gra nie warta świeczki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś wpadłem na pomysł aby ten reaktorek zrobić trochę większy (tak na przykład z rury fi 110)i kurde mam problem.......Czy wy kupujecie też rury 2m.?Może wiecie gdzie sprzedają krótsze albo macie taki kawałek ok 50 cm do opchnięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reaktorek czy mixerek :?:

zazwyczaj trzeba kupic cala rure :-/

ale zawsze istnieje opcja post "kupie rure" czasami pomaga

a jak nie to kup cala reszte sprzedaz bez problemu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikser miało być oczywiscie :-D a rure już załatwiłem....dałem ogłoszenie na nano i Witek mi sprzeda 50 cm fi 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ Pocztę Polską zaskoczyły święta (podobnie jak drogowców brak śniegu w tym roku :-D ) częsci do mikserka nie doszły postanowłem zalać 5l butle po mineralnej i dozować na razie kroplówką. I kurde mam po problem od zalania i mieszania mineło 24 godz a ta woda dalej mętna!!!(co raz mniej ale jednak).To naprawdę tak długo trwa????Uzyłem Kalkwasser powder AM.........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mrgreen:

metna jest dlatego iz prawdopodobnie nie dolewasz na biezaco czystej wody ro do butli dlatego nie mozesz uzyskac klaru inna sprawa moze na sciankach butli osadzil sie kalk i dlatego sprawia to wrazenie iz jest metne ale jak co obstawiam przy pierwszym :-D

to ze uzyles kalkwassera AM tu nic nie zmienia fakt ze nie jest to ideal bo nie rozpuszcza sie do konca ale Gro tech o wiele drozszy tez nie :-/ spowrotem wracam na Kenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powinnes :-/

powinnes zakraplac tylko klarem za duzo nie rozpuszczonego dziadostwa dostanie sie do baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim mikserku wysokości 50cm po mieszaniu 4-5 godzin robią się trzy warstwy. do 15cm od dna miesza się kalk i jest jak mleko. Druga warstwa wysokości 10-15cm jest mętna a ostatnie 20 centymetrów czysty kalk. Ale kalk nigdy nie będzie przeźroczysty jak woda :D Owszem jest "klarowny" ale nie IDEALNIE "klarowny" :)

Zrobię fotkę w poniedziałem to zobaczysz o co mi chodzi :) POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi