Skocz do zawartości
Darecki84

mój początekz morszczyzną

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w końcu i ja mogę ruszyć z budową zbiorniczka mój plan jest 150x60x60 ale jak każdy początkujący mam wiele pytań :
1.rama mam profil 40x20x2 ale to chyba za mało lepszy 40x40 ? i mam komodę w którą mogę włożyć ramę 144x55x77 czy jak dam górny blat grubości 19 może wystawać poza ramę akwarium czy lepiej zrobić takie jak rama? czym ją zabezpieczyć przed korozją ? minia i farba czy to za mało i komoda też z płyty jak ją zabezpieczyć ?
2.akwarium czy dopłacać do opti ?
3.lampa w 2 sklepach 2 opinie ledy najlepsze zetlight 200w qmaven6600 albo na ledach korale słabo rosną jak coś ledy +4xt5 jaką w końcu lampę wybrać a nie zbankrutować %29.gif ?
4.odpieniacz kupić w sklepie skimer, deltec czy poprosić któregoś forumowicza o zrobienie sprawdzonej konstrukcji
5.pompy cyrk.blau 8000,jebao ?
6.obiegowa jebaodc 6000 ?
7.osmoza ust-m ro5 ?
8.sump
to na razie chyba wszystko co najważniejsze chyba że o czymś zapomniałem to proszę mnie poprawić bardzo proszę o porady za które będę bardzo wdzięczny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Zapowuada sie fajny zbiornik.

Ja stelaż wsunalem do isniejacej juz szafki ze wzgledu na to ze szafka byla nowa (zakupiona ze dwa mies przed podjeciem decyzji o wiekszym zbiorniku). Szafka ze zwyklej plyty. Co do grubosci stelaza najlepiej zapytać w zakładzie, który robi takowe. Powinni Ci powiedziec ile moze unieść i ile dać na gorze poprzeczek. Wg mnie mozesz wysunąć akwarium przy tych wymiarach i grubosci plyt, ale jezeli masz możliwość zmiany stelaza to zrob to.

2. Warto doplacic do opti przenajmnie te szyby przez które bedziesz oglądał życie.

8. Projekty sumpow przewijaly sie przez forum wiele razy. W którymś dziale sa projekty. Najawazniesza wg mnie zasada to zeby tak dobrac wymiary sumpa aby w razie jakiejś awarii sump pomiescil nadmiar wody z akwa (tzn żeby zebral wede z wysokosci grzebienia) i jezeli nie przewidujesz rewizji w kominie -polecam ja miec to akwa musi zmiescic wode z sumpa.

Nie jestem pewien co dp przejrzystości mojej wypowiedzi, ale mam nadzieję, że ja zrozumiesz.

Aha jeszcze co do osmozy to koniecznie ro+ di (żywica).

Powodzonka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze pytanie odnośnie obklejenia komina w e rybce jak pytałem o czarny to powiedziano mi że robią ze zwykłej szyby i potem zarasta jak to jest czy potem samemu to obklejacie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to jest z oklejaniem. Ja kupilem uzywany zbiornik z pomalowanym kominem od wewnątrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ stelaż jest już w komodzie przyszła pora na instalacje ale przeglądając fora żeby coś podpatrzeć  widziałem 2 sposoby pierwszy to przedłużacze w sklepie widziałem fajne po 4 i 8 gniazda i drugi sposób droższy to skrzynka z "esami" i gniazda co sądzicie o takich rozwiązaniach i co można jeszcze zrobić przed startem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi