Remkowski 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2009 Witam! Z zamiłowania do dłubania postanowiłem postawić zbiorniczek w oparciu o sprzęty DIY. Na początek chce zabrać się za odpieniacz. Proszę o ocenę mojego projektu. Szczególnie chodzi mi o prawidłowość wymiarów i proporcji. To ustrojstwo miałby obsługiwać baniak ok 300 l. Niektóre wymiary są z kapelusza i nie jestem pewien czy taki układ będzie dobrym rozwiązaniem. Po przeczytaniu działu DIY widzę pełną profeskę więc na pewno będą jakieś uwagi. Nie wiem jeszcze jaką by tu pompę zastosować, może jakieś sugestie? Dzięki odpienek.dwg Model (1.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Remkowski 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Kwiecień 2009 Jeszcze przekrój - widok z góry przekrój odpienek.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Kwiecień 2009 IHMO za długa rura wewnątrz odpieniacza i ogólnie chyba trochę za wysoki , mocno pompę zdusisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Kwiecień 2009 Tak jak napisal Miki dla mnie tez rura wewnetrzna za dluga raz ze bedzie duza turbulencja w reakcyjnej dwa nie wykorzystamy w pelni rury glownej Osbiscie nie wsadzal bym na dole kolanka szkoda dlawic przeplyw pompy mozna pociagnac rure do samej podstawy i wejsc pompa bezposrednio w rure Rura 40 na wyplywie mogla by byc zastapiona 32 spokojnie odbierze wyplyw wody Wysokosc konkretna wiec bedzie problem z doborem pompy moze odpowiednia byla by pompa eheima lub psk 2500 albo znizysz calkowity wymiar odpieniacza wtedy mozna myslec o aquabee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach