orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2014 Witam wszystkich i każdego z osobna. Mając chwilę wolnego czasu, postanowiłem Wam zaprezentować proces zakładania mojego akwarium, które wystartowało z początkiem września br. Jest to już kolejne akwarium, więc mam nadzieję, że nie będzie potrzeby zadawania "głupich" pytań z mojej strony podczas prowadzenia tego wątku. Ze względu na warunki mieszkalne, postanowiłem stanowczo zmniejszyć litraż w porównaniu do ostatniego akwarium (250 l + sump), i ściągnąłem sobie zza oceanu taka mała i sympatyczną dla oka "kostkę". Akwarium posiada panel filtracyjny, gdzie patrząc od frontu od prawej strony umieściłem: 1 komora - grzałka 2 komora - węgiel/siporax/rowa phos (w zależności od potrzeby) 3 komora - pompa obiegowa (Atman At-303) i czujnik dolewki (Tunze Osmolator Nano). Jako cyrkulacja na tą chwile służy mi Hydor Koralia Nano Evolution 900. Akwarium jest prowadzone bez odpieniacza, ale na regularnych podmianach wody (co tydzień 5 litrów). Chwilowo korzystam z fabrycznego oświetlenia co w zupełności wystarczy, czyli oświetlenie kompaktowe 2x24 W + nocne ledy. Poniżej zdjęcia z zakładania akwarium, a w kolejnej wolnej chwili zrobię aktualne zdjęcia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2014 Ładnie, ładnie , jaka planowana obsada? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2014 A dziękuję. Zbiornik ma być tylko pod LPSy. Na tą chwilę obsadę stanowi tylko 5x Thor amboinensis i 2x Paguristes cadenati. Ryb prawdopodobnie nie będzie, ale to już czas zweryfikuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2014 (edytowane) No nie wiem jak długo wytrzymasz bez ryb Edytowane 20 Grudzień 2014 przez enigma17 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2014 Tak jak napisałem wyżej, czas zweryfikuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2015 Witam, witam. Na dniach będzie zapowiedziana jakaś aktualizacja, a zdecydowanie przyczynia się do tego fakt, że już jest w drodze do mnie jedyna słuszna lampa LED, więc i będzie okazja do porobienia zdjęć Dojrzewanie akwarium odbyło się bez żadnych problemów, aktualnie jestem w trakcie uzupełniania obsady. Nastąpiła też zmiana w konstrukcji skały, która została spłaszczona. Efekty moich poczynań już niebawem w foto relacji. Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Kwiecień 2015 Poniżej aktualizacja. Wprowadziły się również ryby, które są prezentem od żony na rocznice ślubu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Kwiecień 2015 Od dzisiaj ruszam z Balling'iem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2015 Poniżej aktualizacja: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2015 Od dzisiaj ruszam z Balling'iem ale po co ci balling w tej chwili ?przeciez nie bardzo tam masz jakichkolwiek konsumentow wapnia. to co w podmianie w zupelnosci wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2015 a widzisz. Nie zaczynałbym gdybym nie miał powodów. Mimo regularnych podmian miałem ciągła konsumpcje CA, która utrzymywała się niesamowicie nisko, bo na 330 ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2015 a widzisz, a to nie ma nic wspolnego z konumpcja wapnia tylko z niestabilnoscia KH w mlodym zbiorniku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2015 Hm KH mam na poziomie 10. Muszę je poobserwować i faktycznie to przemyśleć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2015 masz swierza sucha skale, swierzy piasek, zalales to solanka to wszystko teraz sie rozpuszcza, straca, wiec buforuje do uzyskania stanu rownowagi. ze dwa, trzy miesiace zanim sie unormuje i bedzie wogule cos wiadomo z testow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2015 Jasne. Gdybym się z Tobą nie zgodził to by świadczyło tylko o głupocie i braku szacunku do podpowiedzi i słusznych argumentów. Odpaliłem "balling" ale też się zastanawiałem czy faktycznie ma to do końca sens. Skłonił mnie również jeden fakt - zauważyłem od jakiegoś czasu, że po zgaszeniu światła mam wysyp ślimaków i stąd również ta decyzja, czy ich zapotrzebowanie na CA na budowę muszli mi tak go właśnie nie zżera (mając na myśli wysyp, mówię o liczbie około 20 sztuk wielkości 1Gr). Mogę mieć rację, czy jestem całkowicie w błędzie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2015 (edytowane) Aktualizacja: Edytowane 19 Maj 2015 przez orzech Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2015 Ładnie, a jak z parametrami? Doszedłeś do ładu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orzech 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Maj 2015 Ostatnio jak mierzyłem Ca, to samymi podmianami podniosłem jej do akceptowalnej wysokości (410), więc akwarium jest prowadzone tylko na regularnych cotygodniowych podmianach wody (i tak pewnie na tą chwilę zostanie). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach