Skocz do zawartości
Maco

Pierwsze akwarium morskie w życiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Zdecydowałem się na podjęcie wyzwania jakim jest akwarium morskie, strasznie mnie korci żeby postawić duży zbiornik ale wiem, że są to spore koszta więc postanowiłem powstrzymać się na jakiś czas i potrenować na czymś mniejszym. Wybór padł na Aquael ReefMax, który kupię zaraz po nowym roku. Od miesiąca wertuję fora i opisy przygód ludzi, którzy zdecydowali się na akwarium morskie i widzę że bedzie ciekawie. Do tej pory miałem styczność z akwarystyką słodkowodną ale morska ostatnio zawróciła mi w głowie i dlatego postanowiłem się odpowiednio przygotować zanim cokolwiek kupię, zrobię itp.

Jak narazie wiem jaki zbiornik chcę do nauki i zamierzam krok po kroku opisywać tutaj swoje sukcesy i porażki (odpukać...).

Jako że na forum jest dużo obeznanych w temacie speców od morszczyzny prosiłbym o początkowe wskazówki jak do tematu podejść. Wiadomo że teoria teorią ale dużo rzeczy weryfikuje życie i praktyka więc jeżeli mogę liczyć na wasze wskazówki to będę bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Zastanawiałeś się już co bys chciał mieć w baniaku czy idziesz na żywioł tzn podoba mi się to i to i to... i zobaczę co z tego wyjdzie; )

Jeżeli to twoja pierwsza solniczka i za chwilę będziesz zmieniał na większą (tak jest często) to pobuszuj trochę po targowisku. Mozesz zaoszczędzić sporo $. Poza tym poczytaj o reefmaxach bo wydaje mi się, że ich posiadacze na tym forum i sasiednim opisywali różne modyfikacje odnośnie wsadu panela i odpieniacza.

A w ogóle to powodzenia;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólny plan jest taki że wpuszcze tam z 5 ryb typu błazenek itp i jakies sprzątacze i bedzie finał, ogólnie chcę sie podszkolić sposobach utrzymywania odpowiedniej wody i wszystkiego co z tym związane, na żywioł nie lece i się nie podpalam bo sporo kasy to kosztuje wiec nie ma co. Chce też potrenować utrzymywanie miekkich korali i zobaczyć "z czym to się je" a z czasem pomysle nad czyms większym. Wszystkie sugestie przed startem mile widziane, ogólnie dostanę ze sklepu wode i skałe z pracujących już zbiorników no i żywy piach, reszta będzie w moich rekach i matki natury :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no widzisz dlatego ten temat wrzuciłem na forum, co byś mi radzil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zle to napisałem wiadomo że akwarium bedzie stalo puste min 4 tyg od zalania ale chodziło mi o to co pozniej mozna dac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xenia, capnella grzybki jakieś. Tylko nie za szybko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ogólnie zaraz po nowym roku pojade do sklepu i kupie ten zestaw reefmax-a i ustawie to w domu, wsadze skałe zaleje woda nasypie piach i tak będzie sobie to stało do połowy Lutego, pytanie teraz do Was co wrzucić do ostatniej komory filtra tam gdzie jest tylko ta gabka, bo czytałem że każdy dorzuca coś innego i czy kombinować cos przy odpieniaczu? Facet ze sklepu powiedzial że można tam coś zakombinować zeby odpieniacz był bardziej wydajny ale nie dopytywałem jeszcze dokładnie co bo narazie nie ma takiej potrzeby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wszystkich w nowym roku, szczęśliwego nowego roku życzę. Jako że mamy nowy rok jutro w życie wchodzi akcja akwarium morskie u mnie w domu pod schodami :) ReefMax i cały potrzebny osprzęt juz zamówiony jutro wszystko odbieram + piach(żywy) i sol do wody. I teraz sprzedawca zabił mi ćwieka bo powiedział mi że mam odpalić akwarium zalać wodą nasypać sól i później wsypać piach. I teraz, wszędzie czytam że piach sypie się po ułożeniu skały aby uniknąć podkopania itp. i pytam się go czy na pewno tak mam zrobić i on mi mówi że on tak zawsze robi jak zakłada ludziom akwaria morskie i wszystko jest ok mówi że są różne szkoły startowania  z akwarium morskim i on robi tak. Pytanie czy mam tak zrobić jak mi doradza czy wsypać piach po ułożeniu skały??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi