Skocz do zawartości
endriu3005

Akwarium morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupilem sobie akwarium 400l plus sump i co dalej ? pragne miec rybki morskie, czytam wszedzie co i jak ale i tak nie moge troche tego pojac. mam kilka pytan na poczatek

Jak zrobic samemu wode i co potrzebuje?

grzalke, filtr, odpieniacz < jakies konkretnw firmy czy tylko patrzec na cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ogólnikowe pytania. Co do robienia samemu solanki to kupujemy filtr wody RO i DI, uzyskaną wodę zasalamy specjalistyczną solą do akwarystyki morskiej do odpowiedniego stężenia (na początek polecam sól Instant Ocean).

Najlepiej jednak wcześniej się doszkolić w celu uniknięcia wielu błędów i strat finansowych. Polecam poszukania jakiegoś morszczaka w okolicach i czytanie forum dla początkujących.

Pozdrawiam

Edytowane przez k_bad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj. DZieki ze odpisales, widze ze zywica jest waznym dodatkiem do filtra i wiem ze musze kupic ja w komplecie, zadam pytanie jaki kupic filt post-4692-0-56947600-1418122788_thumb.jpg    post-4692-0-23039400-1418122804_thumb.jpg  z tych 2, mysle ze lepiej kupic jakis juz lepszy zeby sie pozniej nie pchac w dodatkowe koszta.  KUmpel ma do przedania odpieniacz http://www.ebay.co.uk/itm/HYDOR-SLIM-SKIM-250-65-MARINE-REEF-FISH-TANK-AQUARIUM-PROTEIN-SKIMMER-CORAL-/200757041408?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2ebe0d5900   w dobrej cenie, zastanawiam sie czy on bedzie dobry do mojego 400l i czy lepiej kupic nowy czy ten uzywany, sprzedaje bo kupil sobie nowy akwarium juz caly kompletny. Teraz walcze z kupnem skaly. Niby tak sie dowiedzialem ze potrzebuje okolo 50kg i tak szukam w dobrej cenie bo widze ze to jedna z tych drogich wydatkow ale co, musze kupic. dzieki i czekam na odpowiedz

Bardzo ogólnikowe pytania. Co do robienia samemu solanki to kupujemy filtr wody RO i DI, uzyskaną wodę zasalamy specjalistyczną solą do akwarystyki morskiej do odpowiedniego stężenia (na początek polecam sól Instant Ocean).

Najlepiej jednak wcześniej się doszkolić w celu uniknięcia wielu błędów i strat finansowych. Polecam poszukania jakiegoś morszczaka w okolicach i czytanie forum dla początkujących.

Pozdrawiam

DZieki za odpowiedz i mam nadzieje ze nie stracisz nerwow i bedziesz mi pomagal wystartowac z tym akwarium, dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi