Skocz do zawartości
radekbielsko

prośba o porównanie węży silikonowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ma ktoś może pojęcie czym różni się jeden od drugiego, nie chodzi mi o cenę ani kolor czy też rozmiar , raczej o tłumienie drgań pompy, mam ten do destylatorów i odcinek 30 cm niestety  przenosi je na instalację, może ten droższy jest bardziej elastyczny, może ktoś z was już to przerobił. Nie wiem czy warto go zmieniać, czy dale walczyć z instal.

Dzięki

Pozdrawiam

1.    http://allegro.pl/waz-wezyk-silikonowy-do-destylatorow-20-26mm-i4768554903.html

W%C4%99%C5%BCe%20ST%20nr2.jpg

2.    http://allegro.pl/waz-silikonowy-do-pomp-obiegowych-i4842385042.html

waz_do_pompy_obiegowej.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam taki z castoramy przezroczysty zbrojony i dobrze tlumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te w castoramie są igielitowe, twardsze od tych do destylatorów, ale nie wiem czy te niebieskie (niby że specjalne do pomp) są miększe , elastyczniejsze od tych do destylatorów. Mam tunze silence 1073.04, w samej wodzie bez instalacji jest praktycznie niesłyszalna ale jak tylko podłącze reszte orkiestry to .....
Czuć wibracje na instalacji i nie wiem czy ten niebieski coś tu poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na niebieskim będzie to samo. Tego od destylatorów kiedyś używałem i mimo że jest bardzo elastyczny i tak zawsze jakieś drgania przenosi. Może gdy zastosujesz dłuższy odcinek będzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzywaj tylko silikonowe i oczywiscie, im dluzszy odcinek tym mniej drgan przekaze dalej. 

Kiedys mialem kontakt z odpieniaczem, w ktorym waz doprowadzajacy powietrze byl silikonowy i do tego mial scianke chyba 2,5mm gruba, zeby wygluszyc nawet szum powietrza w samym wezu.  :thumbsup:

Waz z Castorami moze "dobrze" tlumic tylko przez krotki okres. Potem twardnieje "na kamien".

Edytowane przez Stani

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi