Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2009 Witam wszystkich mam pare pytań związanych z akwarium myślę ze doradzicie mi jak mam sobie poradzić z tymi problemami. Akwarium działa od grudnia 2008.Cała skała i około 350l wody było z działającego zbiornika, dzięki czemu nigdy nie doszło do typowego dojrzewania zbiornika. Na skałach i szybach jednak przez cały czas rosną takie brozowo-zielone glony, przez co skała wygląda brzydko no i praktycznie nie rosną glony wapienne! Ostatnio również pojawiły się okrzemki, ale to chyba moja wina, bo za późno wymieniłem DI. Parametry wody salifert Ca-450, kh-8, mg-1320, ph wieczorem 7,8 nigdy nie było więcej! NO2-0, NH4<0,25, NO3-2 Zasolenie 1,023 sól AM zmienię na inna jak się skończy, bo ma kiepskie ca mg …! Podmiana wody miesięcznie 80-100l Cyrkulacja wavebox i tunze 6000,obiegowa or3500 dsb w sampie i od tygodnia refugium. Odpieniacz deltec 1060,t5 wymienione miesiąc temu hqi maja dwa tygodnie. Co zrobić żeby ph osiągnęło odpowiedni poziom? Dlaczego nie rosną glony wapienne? Co zrobić żeby zniknęły glony ze skał? Pozdrawiam Piotr PS. mam w domu zeobac zeostart i zeofood zacząć dozować czy nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2009 @Piotr34, może jeszcze nie jestem ekxpertem od udzielania rad, ale... to co mnie zastanowiło: - podmianki ja przy mniejszym o połowę litrażu, podmieniam 50l/tygodniowo. -cyrkulacja nie wiem, jakie wymiary ma Twój zbiornik, ale sam wavebox + T. 6000 to może być troszkę mało... -ph powtótrzę za mądrymi ludźmi, lepiej mieć parametry trochę niższe/wyższe ale stabilne, niż "skaczące". Twoje Ph nie jest wcale bardzo niskie... -testy saliferta one czasem przekłamują, i z tego co słyszałam, to: Mg-poprawny Ca- do wyniku +40 Kh- od wyniku - 1,0 -sól na pewno namawiałabym Cię na zmianę. AM nigdy nie miałam-wystarczyły mi średniopozytywne opinie innych użytkowników. używałam Preisa i KZ-przy obydwu absolutnie nic nie dozyję do zbiornika-jedynie podmianki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2009 Z akwarystyka jest tak , że im wiecej wiesz , tym wiecej masz pytań i tym bardziej nic nie wiesz . Nie odpowiem Ci z wlasnego doświadczenia , ale czytałem że wzrost glonów wapiennych oznacza zakonczenie procesu dojrzewania akwarium, więc najprawdopodobniej Twoje akwarium jeszcze dojrzewa. A to że skała i woda była z działajacego zbiornika nie znaczy że powinno być odrazu dobrze. Skała ulożona inaczej niż w zbiorniku z którego była wzieta obumiera , To co rosło, żyło na tej skale zostało nagle pozbawione światła , zmienił sie rodzaj oświetlenia i te zwierzęta, glony obumierały przedłużając proces dojrzewania. Czekaj cierpliwie a wszystko nastąpi w swoim czasie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Marzec 2009 Cześć @nika parametry wody sa praktycznie takie same od 2 miesięcy.Najbardziej zastanawiam się nad tym ph czy te 7,8 to na pewno dobry poziom? Podmiany wody –wyczytałem ze 10 do 30 % miesięcznie ,chyba nie jest to jakiś duży błąd ze podmieniam tylko 10% Nie jestem zwolennikiem dużych i diametralnych zmian w zbiorniku,wiec zaczne podmieniać 20% wody zobaczę jakie będą efekty. Nie słyszałem ze testy zawyżają wyniki, ale jeśli tak to Ca musze trochę zmniejszyć! Sól na pewno zmienię decyzja już dawno zapadła. Cyrkulacje na razie pozostawię bez zmian. @zew nie wykluczam tego ze akwarium ciągle dojrzewa, dlatego będę ostrożny . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Marzec 2009 Ponowie pytanie!! Czy waszym zdaniem PH na poziomie 7,8 jest dobre czy jednak trzeba je podnieść powyżej 8? Czy dozowanie preparatów ZEO pomoże w zwalczeniu glonów na skałach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 Pytania brzmi raczej -czym mierzysz pH? Jakie masz wahania pH rano wieczór, czy sump - refugium jest oswietlany nocą? Jak chcesz aby rosły glony wapienne to polecam sól preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 @TMK testy, saliferta a wahania sa bardzo małe rano 7.6 wieczór 7,8 sam nie wiem może ten test jest walnięty. Refugium oczywiście jest oświetlane w nocy, ale jak już pisałem działa od niedawna i glonów jest jeszcze mało. Dlaczego sól Preis?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 Ph mozna podnieśc poprzez zasilenie odpieniacza powietrzem z dworu, jesli masz taka możliwość przedłużenia wężyka to podskoczy samo bez chemi . (chyba) W kazdym bądź razie widać to doskonale przy stałym pomiarze Ph Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 Samp jest w osobnym pomieszczeniu, w którym nie brakuje świeżego powietrza. :pardon: Musze zmierzyć PH innym testem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2009 Witam Mineło trochę czasu i po paru większych podmianach wody sytuacja w akwarium znacznie się poprawiła. Glony ze skał zniknęły, refugium się rozkręca glony już się trochę rozrosły. Wapiennych tez jest więcej, chociaż może to tylko złudzenie, bo skała jest czysta i teraz lepiej je widać. Sam nie wiem, co tak właściwie pomogło może większe podmiany wody albo zmiana żarników, ale najważniejsze ze akwarium wygląda o niebo lepiej!!:nono: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2009 to tylko się cieszyć :nono: i z ciekawości pytanko, jak obecni wyglądają parametry? i czy podmiany robiłeś na tej samej soli czy może zmieniałeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2009 @nika sól nadal AM, jak się skończy zmienię na Preis albo TM. Parametry bez większych zmian spadki były tylko w CA,KH i MG, ale to uzupełniałem na bieżąco ballingiem. Nie wiem, jakie jest Ph, ponieważ test się skończył, ale do samego końca pokazywał nie więcej niż 7,8.Doszedłem do wniosku ze nie będę na siłę zmieniał Ph taki poziom chyba nie jest najgorszy, bo przecież zwierzaki cały czas czuły się dobrze. :nono: Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Kwiecień 2009 A jestes pewien ze test pH pokazywal prawidlowe wyniki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Kwiecień 2009 @zho oczywiście ze nie jestem pewny ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach