Skocz do zawartości
artur_mikolow

Dobór oświetlenia do akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

A możesz podać dokładniejszy wymiar akwarium i co planujesz za obsadę?

Witam, dodałem załącznik z wymiarami jest to narożne jeden bok 1,07m drugi 1,4m potem kont prosty z jednej i drugiej strony odcinek 20cm i przednia szyba okolo 1,5m. wysokość 80cm. Planuje SPS i LPS  ze 2/3 ukwiały 

na początek jakieś proste korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o jakim chińczyku myślisz, ale przemyśl też opcję z lampami Kessil, wiem, że będą droższe, ale światła bedzie bardzo dużo, nawet na dnie

http://coralhouse.pl/Kessil-A360WE-Tuna-Blue-coralhouse

Edytowane przez enigma17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzy a360 we tuna blue załatwią sprawę..Mam dwa kesile nad zbiornikiem 120x60x60 od prawie roku i działa to fajnie.Korale rosną,kolory  ok,swiatła więcej niż przy 2x 150 w hqi.No i sama forma lamp,małe,estetyczne,ciche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dodałem załącznik z wymiarami jest to narożne jeden bok 1,07m drugi 1,4m potem kont prosty z jednej i drugiej strony odcinek 20cm i przednia szyba okolo 1,5m. wysokość 80cm. Planuje SPS i LPS  ze 2/3 ukwiały 

na początek jakieś proste korale.

Żadnych ukwiałow i innych "prostych korali" do akwarium nie wsadzaj jesli planujesz sps'y,bo potem sie chwastow ze skały nie posbędziesz i będzie lipa bo będą ci zarastać sps'y i je pażyc,odczekaj az akwarium dojrzeje i od razu zapodawaj na początek łatwiejsze sps'y jak np:Montipora,Stylopchora,Pocillopora,potem dodasz Acropory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych ukwiałow i innych "prostych korali" do akwarium nie wsadzaj jesli planujesz sps'y,bo potem sie chwastow ze skały nie posbędziesz i będzie lipa bo będą ci zarastać sps'y i je pażyc,odczekaj az akwarium dojrzeje i od razu zapodawaj na początek łatwiejsze sps'y jak np:Montipora,Stylopchora,Pocillopora,potem dodasz Acropory.

Mam już reaktor ca na azotanu filtr biopelletowy i filtr przepływowy na węgiel jakie preparaty dodawać do wody do sps'ow?

ewentualnie co najlepiej zastosować żeby wszystko zdrowe było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz sobie produkty Aquaforest,mają całą game produktów do hodowli sps'ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi