smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 No właśnie, planując swoje nowe akwa stoję przed podanym już dylematem. Akwarium będzie 120x60x55wys. Planuję 6x54W T5 Sunpower ATI ale boję się że będzie za mało dla moich podopiecznych. Taki skład da jedynie 324W Akwa w obsadzie będzie zawierać głównie SPS'y i trochę LPS'ów. (Acry, hydnopory, seriatopory, euphylie itp ) W związku z tym wszystkim zastanawiam się czy jednak nie HQI Oczywiście interesuje mnie stosunek Lumen per Wat per cena :-) Jak pewnie można zauważyć akwa będzie niskie, pytanie czy wtedy też liczymy stosunek min 1W/litr. Przy aktualnym akwa ( 136l i 60x50x50wys ) mam w sumie tylko 7x24W W metrach kwadratowych dna wychodzi ze przy nowym akwa i 6x54W będzie tyle samo światła na mq dna. Uff... co wy na to wszystko? Do HQI mam o tyle awers że nie bardzo chciałbym być zmuszony do zakupu chłodziarki w lato... dzięki za pomoc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 Mam hqi nad 190litrami i chlodziarki nie posiadam,wietraczki wystarczaja jak narazie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 a czy przy obecnym zbiorniku wiatraczki są niezbędne? zależy to chyba również od temperatury w pokoju (zwłaszcza latem). nad moim poprzednim zbiornikiem 100x40x50 miałam 2x150W HQI + 4x14WT5 i nawet latem grzałka się włączała a po drugie, co Ci bardziej odpowiada: światło T5 czy HQI lekko wspomagane przez T5? ewntualnie, gdybyś wybrał opcję T5 rozważyłabym czy nie lepiej 8xT5... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 No i wlasnie to staram sie rozwazyc, z drugiej strony slyszalem ze przy HQI jest sporo nizsza sprawność czyli wiecej Watów idzie w ciepło niż lumeny... Niestety nie ma Sunpower w wersji 8x54W a powermodule sa poprostu za drogie. Ewentualnie dokupie 2 x 54W dodatkwo... Co do preferencji ... Jest mi w sumie bez różnicy HQI vs T5 ze względu na efekt świetlny... Zależy mi też na oszczędności prądu, aktualne akwa zostaje na konikarium, czyli nowe akwa będzie jako dodatkowe :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 Lumina robi lampy 8x53w. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 Kupujac Lumine to tak jak byc kupil chinska lampe albo gorzej Zakup luminy to byl moj najgorszy zakup jaki zrobilem w ostatnim czasie Napierajace wentylatory na odblysniki , halas jaki generuja tez jest boski niestety nie ma regulacji , pekajace mocowania swietlowek , tandetna zmniejszajaca o 20% przepuszczalnosc swiatla oslona , niekontaktujace styki gniazd swietlowki i upiorny system skrecania calosci - jednym slowem masakra Zeby nie bylo to jest moje zdanie sprzedalem lampe ATI a za te pieniadze sprawilem sobie wieksza Lumine i wtopa na maxa Tak jak pisalem zeby nie bylo ze oczerniam kogos lampa ta jest jak dla mnie totalnym szajsem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 A wracajac do tematu napewo lepszy wzrost korali bedziesz mial nad HQI niz swietlowkami T5 Byl fajny artykul gdzies na jakims zachodnim forum niestety nie moge go znalesc Uchowaly mie sie tylko ze 3 fotki wlasnie z testow ile i na jaka glebokosc dociera PAR z swietlowek i z zarnika hqi T5 przegraly sromotnie Inna sprawa na lampie T5 dobierzesz sobie swiatlo jakie sie tobie bedzie podobac bo zazwyczaj tak sie robi malo kto patrzy na to co potrzebuja korale raczej pada haslo wiecej niebieskiego itp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2009 Skiba, a jakie ty masz teraz swiatlo ? :-) Lumina przeszla mi przez glowe bo jako jedyna oferuje 8x54W w jakiejs rozsadnej cenie :-( . Nawet rozgladanie sie za lampami chinskimi nic nie dalo, niestety nie robia lamp 8x54W :-( Tak jak rozmawialismy na priv - strasznie chlopcy nabijaja cene swoja marka. No ale nie ma sie co dziwic skoro na tym kontynencie nie maja za duzo konkurencji... No bo umowmy sie .... drogie w tej lampi sa tylko stateczniki :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Marzec 2009 Jak dyskusja , to i ja dołożę swoje zdanie . Ostatnio na forum rzuciłem hasło – co lepsze HQI czy T 5 . Podałem 4 opcje rozwiązania do nowego zbiornika , który w czerwcu będzie zalewany . Wymiary to 140 x 60 x 60 ( wody będzie 55- 54 cm bo będzie pracował wavebox. Obsada to spsy i lpsy . Po wielu rozmowach z tymi co wymieniali T5 na HQI i odwrotnie oraz na podstawie wypowiedzi innych osób na forum http://nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=20828&d=0 Doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem oświetlenia mojego baniaka będzie 2 x 250 HQI i do tego 4 x 54 T5 tym bardziej że nie mam dużych sps-ów .Lampa jest już kupiona i nie zmieniam decyzji . Jeśli chodzi o zużycie prądu to nie ma tragedii . Wysłałem Rafałowi fajny kalkulatorek do przeliczenia kosztów utrzymania zbiornika , który na pewno zamieści dla wszystkich . Z tego co mi wiadomo akwarium do świetlówek nie może być wyższe aniżeli max 50 cm , jeśli chce się mieć dobre efekty przyrostu i gęstości sps- ów usytuowanych w dolnych partiach zbiornika .Tak niski zbiornik mi osobiście się nie podoba w realu . Na zdjęciach wygląda imponująco , ale to tylko moje zdanie . Każdy ma prawo mieć swoje na szczęście i przy okazji przepraszam wszystkich co mają niskie zbiorniki – nie odbierać tego jako krytykę z mojej strony . Przykładowo koszt oświetlenia : 2x250 HQI + 4xT5 – T5 od 14:00 do 23:00 , HQI od 15:00 do 22:00 - 65,95 zł za miesiąc 8x54 T5 od 14:00 do 23:00 – 47,10 zł za miesiąc Barwę światła można dobrać stosując dobór żarnika i świetlówek .Ale każdy ……… Pozdrawiam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 zeby juz niezakładać kolejnego wątku... ja planuje nad akwarium 138,5x68,5x57h (około 540L) lampe aqua medica NG (podobno ma najlepsze odbłysniki w tej klasie lamp) 2x150 + 4x54, zarniki 13K AM + świetlówki 2xblueplus, 1xfijipurple, 1xaquablue spezial. Co myślicie o takim rozwiązaniu? słup wody bedzie około 50cm. Obsada korali sps + lps Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 zrezygnował bym ze swietlówki fiji, ponoć bardzo szybko sie wypalaja (poł roku) i powoduja pojawienie sie cyjano ( u mie duży wysyp cyjano zbiegł sie mniejwiecej z takim okresem użytkowania tej swietlówki) Dodatkowo nie zauważyłem by ta swietlówka poprawiała kolor korali. Reszta swietlówek jak najbardziej ..hqi nigdy nie mialem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 to zamiast fiji moze drugą aquablue spezial? :pardon: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 Zew fiji purple ma pare zalet ale to wszystko zalezy od samego odbiorcy i postrzegania kolorow Co do jej zywotnosci to mysle ze przesadziles :pardon: tak dlugo one nie wytrzymuja zaryzykuje stwierdzenie ze 3-4 miesiace to max i wymiana Rafal19 moze i byc spezial lub actynika ale dopoki nie zalozysz nie bedziesz wiedzial :cry:i to jest najgorsze Pol biedy jak ma sie sklep pod nosem i mozna na "probe" zalozyc i ewentualnie wymienic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 thcskiba ..ponoć faceci sa "daltonistami" i widzą tylko podstawowe kolory . Prawdopodobnie nie mam korali które podkreśliły by swoja barwe w tym świetle. Czytałem tez ze swietlówki należy wymieniac co roku a teraz spotkałem się z opinią ze co pół . rafal19 ..a może jakaś aktynika ? . nie wiem jakie barwy mają żarniki hqi ..ale mi przy samych T5 jest ciagle mało niebieskiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 Generalnie jest tak im dluzsza swietlowka tym dluzszy okres eksploatacji Dla swietlowek 80w przyjete jest powiedzmy 8 miesiecy dal 24w max 4 miesiace o swietlowkach kompaktowych nie wspomne ja ostatnio wymienialem kompakty po 2 miesiacach uzytkowania Co do swietlowek firmy KZ i kilku AM okres nalezy skrocic drastycznie Zaraz ktos sie odezwie ze mam palme ale cuz :pardon: moze i mam Pewno ta swietlowka bedzie i swiecic dwa lata i roznicy nie bedziemy wiekszej widziec skoro patrzymy na zbiornik codzienie to i my sie przyzwyczajamy do tego swiatla jak i korale Jesli ktos stwierdza ze u niego swietlowka tak samo swieci po 8 miesiacach i opiera swoje stwierdzenie tylko na obserwacjach wzrokowych proponuje zakupic sobie luxometr a sami zobaczycie jakie beda efekty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 No tak i znowu w plecy na nowe świetlówki . Wolałem żyć w przekonaniu ze mogą świecić rok :pardon: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 Hepatus, No widzisz, ja wlasnie bede mial akwa 55cm - woda 50cm a zwierzaki to glownie SPS i LPS. No i do tego muse dodac ze swiece od 8:00 do 21:30 wiec ponad 12 godzin ( a moze to za dlugo ?? ) HQI obawiam sie ze wygeneruja potrzebe zakupu chlodziarki... :-( Nawet ledy analizowalem ale sie poprostu nie kalkuluja w cyklu 2-3 letniem :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Kwiecień 2009 Dodam od siebie iz np. zarnik AM Aqualine 10000 wytrzymuje spokojnie 1 rok gdzies po 8 miesiacy zaczyno dopiero leciec w dol a zarnik tak swojego czasu kiedys reklamowany Pacyfic Sun nie powinien swiecic dluzej nad zbiornikiem niz 3 miesiace wiec tak naprawde to nie powinno sie go zakladac wcale :pardon: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach