Skocz do zawartości
nika

ilość W/l a szerokość zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie odnośnie liczby świetlówek i ilości W/l.

ogólnie przyjęło się, że przy obsadzie sps-owej nad zbiornikiem powinno być 1W/1l światła. u siebie mam 8xT5 39W nad zbiornikiem 100x70x55(h) czyli wychodzi 0,81 W/l.

czy zgodnie ze "sztuką" powinnam dołożyć dwie świetlówki?

dodam jedynie, że skała jest ułożona raczej na tyle zbiornika, a z przodu mam wolną przestrzeń. więc nawet gdybym dołożyła dwie świetlówki, to "wisiałyby" one nad samym piaskiem.

dokładać więc czy nie? tzn. czy dla mieszkańców dodatkowe 2x39W T5 w przedniej części zbiornika będzie miało duże znaczenie?

co prawda planowałam zbiornik sps-owy, ale raczej mi to nie wyjdzie :nono: nie potrafię rozstać się z niektórymi miękkimi, jak i nie wyobrażam sobie akwarium bez niektórych lps-ów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze dokladanie swietlowek jest w Twoim wypadku bez sensu.Szkoda kasy na to zeby piach doswietlac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dołożył na pewno ,, zauważ że koralowce rosnąc podążają w stronę światła :nono: , no chyba ze wolisz jak bardziej w pionie odbywa sie kolonizacja. Lpsą na pewno nie zaszkodzi 1w/l , mam u siebie 1,52 w/l przy tym kilka lsp i wyglądają bardzo dobrze.Osobiście lubię bardzo doświetlone akwaria .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za odpowiedzi. muszę jeszcze pomyśleć. tak naprawdę, bez mega rewolucji mogę dołożyć tylko 1x39W maksymalnie 2x39W. i czy te dodatkowe waty będą miały aż takie znaczenie dla korali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nika ja tez niemam 1W/L i wszystko ładnie rosnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@R@F@L, ale masz o 0.04 więcej niż ja :wink:.

nie, żart oczywiście ;). u siebie na tempo wzrostu zwierzaków nie narzekam, i wg. wyglądają równiez dobrze. tak sobie tylko gdybam, bo może by coś ulepszyć ? ale z drugiej strony, nie będzie to zbiornik tylko dla sps-ów.

na razie zostawiam jak jest, a jak zacznę zasiedlać (jeśli w ogóle) przednią część zbiornika to wtedy zastanowię się raz jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli 2 dodatkowe świetlówki mają oświetlać piasek, to nie widzę sensu dokładać światła:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dobrze. dziękuję za podpowiedzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi