nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2009 mam pytanie odnośnie liczby świetlówek i ilości W/l. ogólnie przyjęło się, że przy obsadzie sps-owej nad zbiornikiem powinno być 1W/1l światła. u siebie mam 8xT5 39W nad zbiornikiem 100x70x55(h) czyli wychodzi 0,81 W/l. czy zgodnie ze "sztuką" powinnam dołożyć dwie świetlówki? dodam jedynie, że skała jest ułożona raczej na tyle zbiornika, a z przodu mam wolną przestrzeń. więc nawet gdybym dołożyła dwie świetlówki, to "wisiałyby" one nad samym piaskiem. dokładać więc czy nie? tzn. czy dla mieszkańców dodatkowe 2x39W T5 w przedniej części zbiornika będzie miało duże znaczenie? co prawda planowałam zbiornik sps-owy, ale raczej mi to nie wyjdzie :nono: nie potrafię rozstać się z niektórymi miękkimi, jak i nie wyobrażam sobie akwarium bez niektórych lps-ów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2009 Mysle ze dokladanie swietlowek jest w Twoim wypadku bez sensu.Szkoda kasy na to zeby piach doswietlac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad B 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 Ja bym dołożył na pewno ,, zauważ że koralowce rosnąc podążają w stronę światła :nono: , no chyba ze wolisz jak bardziej w pionie odbywa sie kolonizacja. Lpsą na pewno nie zaszkodzi 1w/l , mam u siebie 1,52 w/l przy tym kilka lsp i wyglądają bardzo dobrze.Osobiście lubię bardzo doświetlone akwaria . pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 dziękuję za odpowiedzi. muszę jeszcze pomyśleć. tak naprawdę, bez mega rewolucji mogę dołożyć tylko 1x39W maksymalnie 2x39W. i czy te dodatkowe waty będą miały aż takie znaczenie dla korali? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 nika ja tez niemam 1W/L i wszystko ładnie rosnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 @R@F@L, ale masz o 0.04 więcej niż ja . nie, żart oczywiście . u siebie na tempo wzrostu zwierzaków nie narzekam, i wg. wyglądają równiez dobrze. tak sobie tylko gdybam, bo może by coś ulepszyć ? ale z drugiej strony, nie będzie to zbiornik tylko dla sps-ów. na razie zostawiam jak jest, a jak zacznę zasiedlać (jeśli w ogóle) przednią część zbiornika to wtedy zastanowię się raz jeszcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 Jeżeli 2 dodatkowe świetlówki mają oświetlać piasek, to nie widzę sensu dokładać światła:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2009 no i dobrze. dziękuję za podpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach