malin144 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2014 Witam jeszcze nie mam akwa ale powoli sobie kompletuje sprzęcik i mam pytanie co jest lepsze matrix czy siporax? Czytałem temat sekty siporaxiarzy ale tam nie znalazLem odpowiedzi.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Październik 2014 polecam czytać wątek do końca http://aqua-reef.pl/topic/4382-sekta-siporax-siarzy/?p=86787 - na podstawie tego testu łatwo samemu wyciągnąć wnioski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malin144 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2014 Tak to tez oglądałem i zastanawiałem się czy chłonność świadczy o tym że bakterie będą miały się lepiej w czymś co jest obciętą porowatą rurką czy czymś co wygląda jak naturalny kamyk... Siporax i Matrix w Olsztynie są w podobnych cenach. Pan w sklepie zachwala Matrix a ja chciałbym kupić ten lepszy i nie popełnić błędu w stylu "Po co kupiłeś to a nie tamto mogłeś zapytać przecież po to jest forum" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Październik 2014 jakość bioceramiki i materiałów porowatych zależy od powierzchni na której mogą się osadzać bakterie i jej dostępności. W kapilarach to ile cieczy zostanie zaciągnięte zależy od materiału (siły na powierzchni granicznej), ale przede wszystkim od średnicy rurki - im mniejsza tym lepiej. Generalnie chcemy osiągnąć jak największą powierzchnię czynną, dostępną w danym materiale. Co z tego że masz lekką porowatą skałę ale struktura porów jest zamknięta i nie mają się tam jak osadzić bakterie albo masz przeważający stosunek strefy beztlenowej której nie ma jak wykorzystać... Metod jest wiele. Tak naprawdę rzetelne testy mikro co do kolonizowania poszczególnych materiałów nie zostały chyba przeprowadzone... Siporax ma to do siebie że możesz go albo wysypać albo poukładać w rurkach w przepływie w sumpie co pozwala na długą pracę bez martwienia się o zaleganie śmieci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malin144 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2014 Używa ktos matrixa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2014 Weź siporax. A jeśli szukasz tańszego rozwiązania. Ja wcale tak nie twierdzę. Wybierz Pororing. Sprzedawca poleca to co dla niego leprze. Ja niejestem zwolennikiem ani jednego ani drugiego ale na pewno siporax będzie dłużej aktywny biologicznie ,, w tym leprzym kierunku". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malin144 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Październik 2014 (edytowane) Krk i Fox dziekuję za pomoc, wybieram Siporax. Edytowane 7 Październik 2014 przez malin144 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach