Skocz do zawartości
helmofon

żywa skała z rożnych miejsc świata.

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam oferty sklepów i zastanawiam się nad możliwością mieszania żywej skały z rożnych miejsc świata.

Wszędzie jest podawana orientacyjna liczba skały na akwa, ale czy musi być taka sama?

Jakie mogą być tego skutki, dobre? a może złe.

Bo na pewno będzie różnorodność życia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno w różnych srodowiskach wystepuja inne odmiany glonów, pewnie może sie trafić różnorodność dzikich krabów, a robactwo pewnie jest takie same wszedzie. Z regóły powinno sie oczyscic skałe z wszystkiego co na niej rośnie po to by nie mialo co gnić w okresie dojrzewania zbiornika. Nie lepiej mieć na skale to co sie samemu do niej przyklei ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja rozumiem piszesz o przygotowaniu skały.

Mi chodzi raczej że można liczyć na to z niej jeszcze wyrośnie ciekawego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt chyba nie liczy ze cos ciekawego wyrosnie ze skaly, przeważnie sa to najsliniejsze i niestety niechciane zwierzaki . Jesli chodzi o skale z Papuy-Nowej Gwinei i wystepujace na niej zoanthusy to dla niektórych sa one ładne i wrecz obsadzaja nimi cale zbiorniki , a dla innych są zmora zarastającą skale i tłumiacą inne korale. Wszystko zależy co sie komu podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i właśnie o to chodzi np skała z Papuy-Nowej Gwinei plus np z Indonezji albo .... no sam już nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym kupil skałe odgazowaną, obojetnie skąd i najlepiej porosnietą tylko glonami wapiennymi i obsadzał ją takimi koralami jakie mi sie podobają i które bede wstanie utrzymać przy życiu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi nie chodzi o opinie o skałach i i co z nią należy zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:nono: Tak, można mieszać skałe z różnych miejsc na świecie , można ją dodatkowo mieszać z ceramiką i martwą skała ..w niczym to nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi