helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 Przeglądam oferty sklepów i zastanawiam się nad możliwością mieszania żywej skały z rożnych miejsc świata. Wszędzie jest podawana orientacyjna liczba skały na akwa, ale czy musi być taka sama? Jakie mogą być tego skutki, dobre? a może złe. Bo na pewno będzie różnorodność życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 Napewno w różnych srodowiskach wystepuja inne odmiany glonów, pewnie może sie trafić różnorodność dzikich krabów, a robactwo pewnie jest takie same wszedzie. Z regóły powinno sie oczyscic skałe z wszystkiego co na niej rośnie po to by nie mialo co gnić w okresie dojrzewania zbiornika. Nie lepiej mieć na skale to co sie samemu do niej przyklei ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 To ja rozumiem piszesz o przygotowaniu skały. Mi chodzi raczej że można liczyć na to z niej jeszcze wyrośnie ciekawego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 Nikt chyba nie liczy ze cos ciekawego wyrosnie ze skaly, przeważnie sa to najsliniejsze i niestety niechciane zwierzaki . Jesli chodzi o skale z Papuy-Nowej Gwinei i wystepujace na niej zoanthusy to dla niektórych sa one ładne i wrecz obsadzaja nimi cale zbiorniki , a dla innych są zmora zarastającą skale i tłumiacą inne korale. Wszystko zależy co sie komu podoba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 no i właśnie o to chodzi np skała z Papuy-Nowej Gwinei plus np z Indonezji albo .... no sam już nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 Ja bym kupil skałe odgazowaną, obojetnie skąd i najlepiej porosnietą tylko glonami wapiennymi i obsadzał ją takimi koralami jakie mi sie podobają i które bede wstanie utrzymać przy życiu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 Ladna i porowata skala jest z Fiji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 ale mi nie chodzi o opinie o skałach i i co z nią należy zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2009 :nono: Tak, można mieszać skałe z różnych miejsc na świecie , można ją dodatkowo mieszać z ceramiką i martwą skała ..w niczym to nie przeszkadza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
helmofon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Marzec 2009 :nono: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach