Avihsim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2014 Witam, Jak widac jestem nowy, ogladnalem kilka filmikow o akwariach, zakladaniu itp, no i napalilem sie, tak wiec zakladam zbiorniczek. Mniej wiecej wiem co potrzebne, lecz nie mam pojecia co konkretnie kupic, bo tego jest masa. Mam na oku kilka rzeczy, ale nie wiem czy to dobry wybor, takze zwracam sie o pomoc i prosze o porade. w pn przyjdzie mi: -Akwarium 216l profilowane 120x40x50 -Pokrywa ABS 2x30W -Szafka zwykla w zestawie jakies badziewo ale jak cos przerobie mam na oku: -Fluval filtr zewnętrzny kubełkowy, z serii 06 - 306, do 300 litrów lub FILTR UNIMAX 250 (do 250L) i nie wiem czy potrzebuje np unimax 500 - odpieniacz Aqua MedicTurboflotor 1000 Blue nie wiem czy nie za duzy -2x Aquael Cyrkulator Morski Reef 2600 i konkretnie moje pytania to: -czy musze zmieniac lampy lub dodac wiecej swietlowek, w sumie to nie wiem jakie zwierzeta bede posiadal, ale tez jakie proponujecie -jakiego filtra potrzebuje czy to musi bys spory nadmiar jak np unimax 500 na 240l czy unimax 250 ponoc zalecany, lub tez moze wogole inny, firma nie ma znaczenia -co jeszcze jest wazne z urzadzen ktore powinienem posiadac i zalecany sprzet do 240l -jaka sol, srodki itp O dekoracjach skalach zwierzetach chwilowo nie mysle. Jak wspominalem na poczatku jestem poczatkujacy dlatego tu pisze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAREK75 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Wrzesień 2014 (edytowane) Kolego ,a po co ci ten filtr kubełkowy ???????????????? ---- co do oświetlenia ,to sam sobie odpowiedziałeś ,cyt. w sumie to nie wiem jakie zwierzeta bede posiadal, jak poczytasz to daj znać ,ale 60w to za mało. ------,poszukaj ,kolegów z twojego miasta ,dadzą ci wodę z podmianki ,testy ,salimetr, grzałka , ------i czytaj ,czytaj, czytaj jest tego pełno na forum pozdr. http://aqua-reef.pl/topic/7836-210l-dorotki/ ,masz tu linka podobny litraż ,co chcesz zakładać , Kolego ,a po co ci ten filtr kubełkowy ???????????????? ---- co do oświetlenia ,to sam sobie odpowiedziałeś ,cyt. w sumie to nie wiem jakie zwierzeta bede posiadal, jak poczytasz to daj znać ,ale 60w to za mało. ------,poszukaj ,kolegów z twojego miasta ,dadzą ci wodę z podmianki ,testy ,salimetr, grzałka , ------i czytaj ,czytaj, czytaj jest tego pełno na forum pozdr. http://aqua-reef.pl/topic/7836-210l-dorotki/ ,masz tu linka podobny litraż ,co chcesz zakładać ,a tu podobny link http://aqua-reef.pl/topic/7021-wszystko-o-starcie-morskiego-akwarium/dobny Edytowane 13 Wrzesień 2014 przez MAREK75 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2014 No kolego chyba za mało tych filmów obejrzałeś i za mało widocznie przeczytanych infeomacji i artykółów ale i tak życze powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avihsim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2014 Akwarium przyszlo, ale ta szafka w zestawie nie zaciekawie wyglada jesli chodzi o wytrzymalosc, w sumie jakie pieniadze taka szafka. i teraz pytanie czy smialo lac wode bez obaw czy lepiej zastanowic sie nad jej wzmocnieniem,pomijajac fakt ze to zestaw. Sam ja musialem skladac i ledwo mi to sie udalo, trzeba bylo naciagac na kolki te plyty, widac niewielkie szczeliny i wydaje mi sie ze blat jest lekko wygiety, Nie wiem co robic. Buduje jednak sumpa, sam próbuje robic odpieniacz (przydala by sie porada z ktorego kopiowac). Komore przelewowa na wklady filtracyjne tylko nie wiem jakie te wklady maja byc,mysle ze 4 komory . Przejrzalem mase tematow i w kazdym co innego ale tez nic konkretnego. w plane zwierzeta to : 2 blazenki, 2 te niebieskie z filmu gdzie jest nemo, krewetki czyszczace, slimaki, rozgwiazde na sam poczatek wrzuce tylko zywe skaly i zywy piasek, ewentualnie krewetki i slimaki, rybki poooozniej jak juz wszystko sie ustatkuje w akwarium co do oswietlenia rozmawialem z elektrykiem i doloze 2 swietlowki 15w ale czy to nie za malo Co zrobic z odplywem nie robiac dziu ani wycinek w akwarium posiadam 2 pompki 2000l/h jedna zwykla obiegowa, druga pompka do oczka wodnego pompujaca 1,9 w gore, przydadza sie? mieszkam na takim zadupiu ze jeden zoologiczny tylko z rybkami i akcesoriami do slodkowodnego. Bede pierwszy ze zbiornikiem slonym i zapewne w okolicy do 150km takze nici z pomocy, musze wszystko sam tak to wyglada prosze o porady ale nie za brutalnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2014 Odpieniek lepiej kup nie rób sam. Pokaż zdjęcie tej szafki. te niebieskie rybki to pewnie hepatus? Na sam początek wrzuć skałę i piasek nic więcej i czekaj za miesiąc testy. Co do spływu to tylko komin, jak nie chcesz robić dziur to pudełko przelewowe. Pompa obiegowa to 3000l/ ta co masz będzie za mała, do tego cyrkulacje. Przeczytaj sobie cały dział dla początkujących na początek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avihsim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2014 http://allegro.pl/aqc270-zestaw-akwarium-240l-profil-z-szafka-czarna-i4562689314.html to ten zestaw. Juz zamowilem testy, i pompke 3000l/h i tu pytanie czy jakbym podlaczyl 2pompki 2000l/h trojnikiem to raczej cisnienie powinno sie zwiekszyc na prosta logike bo zamierzam jak nie rozib to juz kupic ostatecznie ten odpieniacz ale bez pompki i przydalo by sie wykozystac te pompki co posiadam 2x 2000l/h. Co do sumpa kupilem 3 akwaria jedno wieksze i 2 mniejsze. w duzym postawie odpienka, w jednego malego okleilem plastikowa szyba podwyzszenie i 4 komory przelewowe dodatkowo 1 na wylew do 3ciego w ktorym bedzie pompa z powrotem, cos dodac cos ujac? Testowalem na samym obiegu w sumpie bez akwarium no i jakos to tam sie przelewa, w komory wloze wklady filtracyjne w woreczkach. Szukam komina w miate taniego, chyba kupie uzywany. co do swiatla to w pokrywie jest jak juz pisalem 2x30 dodam z oddzielnym wlacznikiem na kazda jeszcze 2x 30 swiatla dziennego co w sumie daje 120w starczy? jak trzeba zrobie zdjecia tej szafki i wrzuce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2014 Robisz to wszystko jakoś po partyzancku i zacząłeś za przeproszeniem od d*py strony. Najpierw się czyta, rozmawia a potem na samym końcu cokolwiek kupuje. Jeżeli tego jeszcze nie zalałeś to proponuję sprzedać ten cały zestaw i zacząć montować coś, co nadaje się do baniaka morskiego. Akwarium profilowane o szerokości 40cm nie nadaje się kompletnie do niczego, ale to zrozumiesz jak zaczniesz ustawiać skałę w akwarium. Oświetlenie w tej pokrywie jest doi wymiany, nie dodawaj tam świetlówek, bo praktycznie nie ma już dobrych świetlówek T8 do baniaków morskich, tylko wymień całość na świetlówki T5 o mocy 39W lub 54W [ o ile się zmieszczą], światła potrzebujesz około 200W,żeby nie być zbyt mocno ograniczonym. Sumpa generalnie robi się z jednego baniaka, a nie z jakiś trzech połączonych. Odpieniacz w takim litrażu to już podstawa ten aquamedic turboflotor blue 1000, będzie już mocno na styk. Komina gotowego nie kupisz, trzeba z tym iść do szklarza,ale przy tej szerokości baniaka, to i tak nie ma gdzie go wkleić, zostaje Ci tylko pudełko przelewowe. Generalnie: sprzedaj to wszystko i zacznij kupować rzeczy, które są potrzebne w akwarystyce morskiej, bo z tym co do tej pory napisałeś będzie mała katastrofa i żadnej radości z morskiego baniaka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avihsim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2014 (edytowane) No dobra. W końcu coś konkretnego, w takim razie zacznę od początku. Tylko pytanie, ten zbiornik, to nie można mniejszych skalek ładnie ułożyć wolałbym go zachowac Bym wczesniej wzią szerszy ale tak mi pasuje w pokoju. Z resztą rzeczy coś tam zrobię i tak kupiłem za grosze. Chciałem pokombinować żeby taniej wyszło, ale widać tak się nie da. Miałem zamiar wstawić pudełko przelewowe. Jaki wymiar sumpa potrzebuje do 240l akwarium. Edytowane 26 Wrzesień 2014 przez Avihsim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Wrzesień 2014 Ogólnie możesz zostawić szkło od biedy ale na pudełku to jest lipa no i nie ma tej głębi. Sump spokojnie 80L starczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Avihsim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2014 Turboflotor 3000 Blue nada sie? A sumpa 98 L 80x35x35cm? A co do oswietlenia T8 o mocy 34W bedzie mialo z 2m lub wiecej ;d Moje akwa ma 120cm takze nici. Elektryk mi proponowal T5 o wiekszej mocy lub ledowe paski (z 10 by ich bylo) o lacznej 200W. Nie wiem jak z tymi ledami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2014 Paski ledowe sobie daruj. Oświetlenie T8 także, pisałem już o tym wcześniej. Jedyną sensowną opcją są świetlówki T5, Nowy Turboflotor blue 3000 kosztuje w granicach 1300 pln, za taką kasę masz już praktycznie Delteca SC 1455, jeśli masz taką kasę na odpieniacz to zdecydowanie polecam Delteca. Sumpa zrób wysokiego na minimum 50cm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2014 No weź Marcin nie przesadzaj z tymi ledami. LEDy są ok, pod warunkiem, że są to ledy typowe a nie jakieś badziewie do oświetlenia półki itp. T5 wcale nie musi być lepsze od porządnie zrobionej lampy na LEDach ale taka niestety aby była dobra musi kosztować a "watowo" wcale nie wyjdzie dużo mniej no chyba, że mamy możliwość jej sterownia i np. symulowania pory dnia to wtedy będzie to bardzo fajna opcja także ekonomiczna/ekologiczna - niepotrzebne skreślić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach