magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 U mnie tak Ten duży zawór to główny zawór spustowy, natomiast ten mniejszy (poziomy) reguluje ilość wody która ma trafić do deltka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebastian 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 @magu jeśli Ci to nie sprawi kłopotu wstaw zdjęcie swojej całej hydrauliki i sumpa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 Pewnie, jak będe miał chwile to cykne kilka fotek hydrauliki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 dzieki dobry pomysl zrobie tak jak ty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 nastepne pytanko czy komin jest konieczny, mam dziury wywiercone na bocznej sciance i tak mysle ze jak bym zastosowal to http://www.coralculture.co.uk/shop/product_info.php?cPath=157_228&products_id=766 to moze bym nie musial komina wklejac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 poprzez próbe próbe pójścia na łatwizne narobisz sobie problemów, zrób komin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2009 nie chce isc na latwizne szklo mam dociete ale tak mi przyszlo to do glowy wiecej miejsca zostalo by dla rybek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 ok komin gotowy i wklejony, niestety pierwsza proba z szafka nie poszla zbyt dobrze (za wysoka i za dluga) nie wiem jak to mierzylem. Przeszedl czas zaplanowac powrot wody z sumpa.Wiec mam nastepne pytanie i profesjonalny szkic czy to bedzie gralo jak gleboko w akwarium moge wlozyc rury powrotne(sa na szkicu, beda zakonczone kolankiem),zawor bezwrotny za tylnia szyba a potem juz jakos do pompy Rady mile widzanie, prosze sie nie smiac ze szkicu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 Szkic profesjonalny Co do powrotu to co bedzie jak zawór zwrotny zawiedzie ? osuszysz zbiornik i cała woda znajdzie sie podłodze. Wszystkie powroty są przeważnie zakończone tuż pod powierzchnią wody. Fakt że jest możliwość nawiercenia otworów pod lustrem wody na rurach powrotnych i wtedy będzie działać, ale jak jednocześnie oba otwory zostana zatkane przez ślimaki i w tym samym momencie zabraknie prądu to d...a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 a jakie sa szanse tego ze tak sie stanie, dziury nawierce 2 z kazdej strony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 Jest to mało prawdopodobne , ale jest . Jeśli tak chcesz zrobić to zrób. Dobrze by było wykorzystać powrót do "cyrkulacji" za i pod skałą. Zastanawiam się jeszcze czy przypadkiem nie bedzie tak, że woda będzie wylatywać tylko z jednej rury ( ale nie jestem pewny) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 tez nie wiem tego, ale powinno byc ok, jak nie to wstawie jeszcze jedna pompe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 proponuję zastosowaś łuki PCV zamiast kolanek, mniejsze starty na pompie powrotnej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2009 kolanka juz zakupione a wiec nie wchodzi nic innego w rachube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2009 kolanka juz zakupione a wiec nie wchodzi nic innego w rachube Akurat to że coś jest kupione to wcale nie znaczy że zostanie użyte, wiem po sobie proponuję zastosowaś łuki PCV zamiast kolanek, mniejsze starty na pompie powrotnejZgadzam się z @Tomaszem sam osobiście robiłem testy i tak pompa eheim 1002 przez cztery kolanka 90* podnosząca wodę na wysokość ok 70cm ma wydajność ok 600l natomiast stosując kolanka łukowe wydajność wzrosła do prawie 800l/h!. Co do projektu, moim zdaniem jest ryzykowny... Niedawno tu na forum był temat dot. uszkodzenia zaworu zwrotnego, rzecz raczej mało prawdopodobna jendnak się zdarza. Poza wszystkim taki zawór nie jest w 100% szczelny zawsze spuści trochę wody. Co do otworów pod lustrem wody to raczej u większośći ludzi to działa jak należy, jednak trzeba pamiętać o rytualnym czyszczeniu, bo takie małe dziurki lubią zarosnąć. Może daj loc-lina na wylocie, będziesz miał rozgałęzienie i jeszcze regulowane a są takie fajne przelotki żeby przejść z rury na ll więc to też nie będzie problemem, poza tym to dużo fajniej wygląda niż zwyczajna rura w akwa. To taka moja propozycja. Jeżeli natomiast chcesz zrobić tak jak narysowałeś to pomyśl o wywierceniu dwóch otworów w dnie (tam gdzie chcesz mieć wyloty)... Po pierwsze nie będziesz miał rur widocznych w zbiorniku, po drugie sporo zyskasz na wydajności pompy, tyle ze otworków pod lustrem się wtedy nie wywierci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2009 no niestety dostepnosc tego typu urzadzen w uk jest niska.Zdecyduje sie na rurki,podlacze wszystko i gdy zaleje probnie zobacze co bedzie z tego, jak kicha to zrobie tak jak wszyscy czyli przy powierzchni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Marzec 2009 ok testy przeszly pomyslnie, teraz zalewam berdzo powoli woda RO,40l na dobe tyle robi moje RO. Powrot bede zmienial za duze straty niestety,dzisiaj jade kipic przewod gietki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Kwiecień 2009 ok panowie zalane skala wsadzona narazie 20kg nowej za okolo 1,5 tyg. wsadze ta ze starego zbiornika.Ale pojawil sie nowy problem moze pomozecie z nim a wiec splyw wody strasznie glosny jest i do sumpa leci mnostwo babelkow,dodam ze mam durso z wywiercona mala dziurka na czubku z zaworkiem.Co robic? nowa fotka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach