Skocz do zawartości
hajtaler

przeprowadzka

Rekomendowane odpowiedzi

jutro jade po okazyjnie kupione akwariumn.bedzie to taki zestaw

akwarium 137x66x70

sump 102x46x40

do tego odpieniacz DELTEC SKIMMER APF 600 i oswietlenie 2x250W.

I tu mam pytanie jak to wszystko co mam teraz w 180l przeniesc do tego zbiornika jakies rady bo nie mam pojecia.

Wody bedzie wiecej,skaly narazie nie dokupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... ja w sierpniu przenosiłam 200l do 385l+sump. poszło gładko i bez problemów :D

zalałam zbiornik w 3/4 świeżą RO. posoliłam, dodałam nowy piasek i tak się kilka dni to mieliło. potem przełożyłam skałę, życie, dolałam wodę (prawie całą) ze starego zbiornika i już B)

skały też nie dokładałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj

najwiekszy problem to to ze przenosisz sie do prawie 3 razy wiekszego akwa co powoduje ze potrzebujesz duzo wiecej wody. Najlepszym sposobem jest dodawanie swierzej solanki do starego akwa i nastepnie po 1 2 dniach wlewanie do nowego akwa. Taki sposob jest najlepszy aby nie miec strat w obsadzie

powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rady czeka mnie dosc ciezka praca z tym i nie chce popelnic zadnych bledow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jutro wkleje zdjecia co przywiozlem od goscia,nie moge uwiezyc ze kupilem akwarium,sumpa odpieniacz delteka swiatlo i pompe powrotna za 150£. Mam nadzieje ze to jakos wyglada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie dojechalem z akwarium, sumpem ,odpieniaczem,swiatlem i pompa zwrotna.Moge wiec podac wiecej szczegolow.

a wiec

zbiornik ma 137dl,,66 szer. i 72 wys., sump ma 102dl.,46szer. i 41w.

oswietlenie to 2x 250w 14k arkadia professional series

odpieniacz to DELTEC SKIMMER APF 600

pompa powrotna to AM OR3500

woda do sumpa splywac bedzie 40mm rura, bedzie tez rezerwowa tej samej srednicy

niestety musze wkleic komin bo gosc zdemontowal

to tyle szczegolow, teraz kilka pytan

1.czym pomalowac tylnia scianke i komin?

2. jak wysoko zrobic komin. Do wzmocnien poprzecznych mam 66cm.Mam zamiar komin dac 63cm wys. plus grzebien co by dalo prawie 66cm w sumie.Co wy na to dobrze czy zmienic cos

3.jaka wydajnosc powinna miec pompa co karmi odpieniacz

4.czy ta pompe obiegowa mozna stosowac poza sumpem

to chyba narazie tyle pytan, napewno bedzie wiecej

kilka fotek

sump

Dołączona grafika

swiatlo

Dołączona grafika

zbiornik

Dołączona grafika

odpieniacz

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hajtler, a co co chodzi z tymi wzmocnieniami i otworamie we wzmocneiniach..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczcie na reefcentral .com zbiornik miesiąca marca 2009 -tam są te otwory we wzmocnieniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj zrobilem szafke, ocencie czy bedzie wystarczajaco wyczymala bo woze ja w vanie to ewentualne cos doloze

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

plyta 18mm pod zbiornikiem i caly tyl

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nastepne pytanie

nie chce zakladac nowego watku a pytanie mam o dodatkowa przegrode.A wiec mianowicie moj sump ma 3 przegrody i chcialbym przegrode NR2 podzielic na 2 czesci w jednej bylby odpieniacz a w 2 czesci chcialbym dsb albo miracle mud.

i tu pytanie gdzie umiejscowic szybe co jest pokazana na zdieciu przerywana linia

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hajtaler a ta szafka to oczywiscie do boków też bedzie miala przykręcona sklejke ? bo tak jak teraz to nie ma żadnych wzmocnien i może sie rozjechać.

Co do sumpa to ja bym wyciął te komore o szer. 10 cm i przekleił ja tak żeby bylo 14-15 cm i OR 3500 spokojnie tam wejdzie ...co do komory o szerokosci 20cm , to jesli nie wejdzie tam odpieniacz teraz to też bym ja poszerzył jak w pierwszym przypadku ..a cały srodek zostanie Ci na co tylko chcesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

1.czym pomalowac tylnia scianke i komin?

2. jak wysoko zrobic komin. Do wzmocnien poprzecznych mam 66cm.Mam zamiar komin dac 63cm wys. plus grzebien co by dalo prawie 66cm w sumie.Co wy na to dobrze czy zmienic cos

3.jaka wydajnosc powinna miec pompa co karmi odpieniacz

4.czy ta pompe obiegowa mozna stosowac poza sumpem

Ad1) Jako tło doskonale wygląda folia reklamowa i można sobie dowolny kolor wybrać (ja mam czarną), komin to raczej jakieś spienione pcv. Jest też opcja zrobienia obudowy komina z ceramiki (polecam!)

Ad2) To wysuwane ustrojstwo (grzebień) AM ma jakieś 4cm a pewnie wystawisz sobie jeszcze troche prowadnicy na zewnątrz, poza tym lustro wody kształtuje się jakieś 1-2cm powyżej początku nacięć. Tak czy inaczej moim zdaniem wartałoby dać ciut niżej komin, jednak to zależy jak planujesz zamocoawać grzebień.

edit: Tak mi jeszcze przyszło do głowy, na etapie projektu pokombinuj żeby lustro wody umieścić na takim poziomie, żeby w razie zatkania wszystkich możliwych spływów zbiornik był w stanie przyjąć wodę z sumpa (z tych komór które wyssie pompa). Zawsze to lepiej sfajczyć pompę obiegową niż nakapać na podłogę.

Ad3) Pomyśl o zasilaniu grawitacyjnym przez bajpas, a jeżeli chcesz koniecznie pompkę do odpieniacza podpiąć to polecam Maxi Jet 1000, ta model niższa też będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi