kristof 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2009 Witam. Co sadzicie o produktach FAUNA MARIN?? Nie wiem co o tym myslec, zrobilem roztwor; CaCl2x2H2O 147g+MgCl2x6H2O 34g,zamieszalem i do tego dolalem po 10ml Strontium-Barium-Komplex oraz 10ml Schwermetall-Komplex. Roztwor jest lekko brazowy, metny a na dnie jest jast paskudny osad. Jesli chodzi o NaHCO3 nie mam zastrzezen. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2009 Czesc Nie jestem pewien na 100% ale chyba nie powinieneś dodawać Strontium-Barium-Komplex oraz Schwermetall-Komplex do tego roztworu !! Jesli sie dobrze orientuje to z nich robi sie dodatkowe roztwory i dozuje osobno . FAUNA MARIN ma dobrą opinie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kristof 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2009 Dzieki! Wiedze czerpalem z tej stony; http://www.arcadio17.republika.pl/morskie_200l/balling_morskie_200l.htm mozna dodawac microelement do CaCl2x2H2O.Moze dodatek MgCl2x6H2O spowodowal taka reakcje?? nie wiem.Pytanie jest takie, czy moge to dozowac?? na dole zebral sie osad i nie ladnie to wyglada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2009 a czytales broszure Fanuna Marine moze pisza cos innego, ja stosuje ale tylko CA,MG,NHCL i KH i nie nazekam ,bardzo dobrze sie rozpuszczja poza KH ale da sie zyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kristof 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2009 Ballinga stosuje od niedawna.Wczesniej zamawialem w aptece odwazone porcje na 2litry wody.Czyste produkty wszystko klarowne,bylem zadowolon.Niestety 37 euro za 3 torebki to rozboj w bialy dzien.Wczoraj dostalem paczke z prduktami FAUNA MARIN .Jestem zadowolony poza tym ze CaCl2x2H2O +++ nie klaruje sie.Moje pytanie nadal zostaje bez odpowiedzi; czy moge dozowac ta zupe?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2009 Witam. Co sadzicie o produktach FAUNA MARIN?? Nie wiem co o tym myslec, zrobilem roztwor; CaCl2x2H2O 147g+MgCl2x6H2O 34g,zamieszalem i do tego dolalem po 10ml Strontium-Barium-Komplex oraz 10ml Schwermetall-Komplex. Roztwor jest lekko brazowy, metny a na dnie jest jast paskudny osad. Jesli chodzi o NaHCO3 nie mam zastrzezen. Ja tez przeszedłem na balinga Fauna Marin i w instrukcji wyraznie piszą że do pierwszego roztworu można dodać MgCl2x6H2O i Strontium-Barium-Komplex oraz Schwermetall-Komplex ale nie koniecznie. u mnie osadu niema ,zginął po 24 godz ale został lekko brązowy kolor o którym piszą w ulotce że jest normalny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Marzec 2009 hej tez zrobilem jak Ty do 1 roztworu czyli wapna dododanie po 10 ml Strontium-Barium-Komplex oraz Schwermetall-Komplex. W 1 dniu rowniez mialem brazowy nalot u gory butelki ale po rozmieszaniu znikl. Zastrzezenia mam co do sodu poniewaz na dnie zostaly nierozpusczone zbrylone kawalki sodu. Jesli chodzi o te dodatki to mysle postapilsmy dobrze gdyz tak jest napisane w instukcji FM oraz sam Balling tak proponuje robic i mysle ze FM od niego to zaczerpnelo. http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/body_metoda_ballinga.html Dodam jeszcze ze moja goniopora po laniu tego czuje sie bardzo dobrze i sie otwiera co znaczy ze wszystko jest ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2009 ale gdzie na stronie przez dziebie podanej tak jest? Jest informacja aby przygotować 6 roztworów i dozować je sekwencyjnie... Mieszasz tylko Ca i Mg robiąc jeden roztwór Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2009 Na dole masz na zdjeciach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2009 Plus w opisie Fauna Marine pisze zeby dodac do wapna i magnezu l Strontium-Barium-Komplex oraz Schwermetall-Komplex natomiast do sodu jod. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2009 afakt, inaczej to troche interpretowalem ( fotke ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach