Skocz do zawartości
kristof

Balling

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Co sadzicie o produktach FAUNA MARIN??

Nie wiem co o tym myslec, zrobilem roztwor; CaCl2x2H2O 147g+MgCl2x6H2O 34g,zamieszalem i do tego dolalem po 10ml Strontium-Barium-Komplex oraz 10ml Schwermetall-Komplex. Roztwor jest lekko brazowy, metny a na dnie jest jast paskudny osad. Jesli chodzi o NaHCO3 nie mam zastrzezen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Nie jestem pewien na 100% ale chyba nie powinieneś dodawać Strontium-Barium-Komplex oraz Schwermetall-Komplex do tego roztworu !! Jesli sie dobrze orientuje to z nich robi sie

dodatkowe roztwory i dozuje osobno . FAUNA MARIN ma dobrą opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czytales broszure Fanuna Marine moze pisza cos innego, ja stosuje ale tylko CA,MG,NHCL i KH i nie nazekam ,bardzo dobrze sie rozpuszczja poza KH ale da sie zyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ballinga stosuje od niedawna.Wczesniej zamawialem w aptece odwazone porcje na 2litry wody.Czyste produkty wszystko klarowne,bylem zadowolon.Niestety 37 euro za 3 torebki to rozboj w bialy dzien.Wczoraj dostalem paczke z prduktami FAUNA MARIN .Jestem zadowolony poza tym ze CaCl2x2H2O +++ nie klaruje sie.Moje pytanie nadal zostaje bez odpowiedzi; czy moge dozowac ta zupe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Co sadzicie o produktach FAUNA MARIN??

Nie wiem co o tym myslec, zrobilem roztwor; CaCl2x2H2O 147g+MgCl2x6H2O 34g,zamieszalem i do tego dolalem po 10ml Strontium-Barium-Komplex oraz 10ml Schwermetall-Komplex. Roztwor jest lekko brazowy, metny a na dnie jest jast paskudny osad. Jesli chodzi o NaHCO3 nie mam zastrzezen.

Ja tez przeszedłem na balinga Fauna Marin i w instrukcji wyraznie piszą że do pierwszego roztworu można dodać MgCl2x6H2O i Strontium-Barium-Komplex oraz Schwermetall-Komplex

ale nie koniecznie. u mnie osadu niema ,zginął po 24 godz ale został lekko brązowy kolor o którym piszą w ulotce że jest normalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej tez zrobilem jak Ty do 1 roztworu czyli wapna dododanie po 10 ml Strontium-Barium-Komplex oraz Schwermetall-Komplex. W 1 dniu rowniez mialem brazowy nalot u gory butelki ale po rozmieszaniu znikl. Zastrzezenia mam co do sodu poniewaz na dnie zostaly nierozpusczone zbrylone kawalki sodu. Jesli chodzi o te dodatki to mysle postapilsmy dobrze gdyz tak jest napisane w instukcji FM oraz sam Balling tak proponuje robic i mysle ze FM od niego to zaczerpnelo.

http://www.aquarium.boleslawski.de/Metoda_Ballinga/body_metoda_ballinga.html

Dodam jeszcze ze moja goniopora po laniu tego czuje sie bardzo dobrze i sie otwiera co znaczy ze wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale gdzie na stronie przez dziebie podanej tak jest?

Jest informacja aby przygotować 6 roztworów i dozować je sekwencyjnie...

Mieszasz tylko Ca i Mg robiąc jeden roztwór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plus w opisie Fauna Marine pisze zeby dodac do wapna i magnezu l Strontium-Barium-Komplex oraz Schwermetall-Komplex natomiast do sodu jod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi