Skocz do zawartości
MSAdam

Czy mogę trzymać jedną małą skrzydlicę w refugium ?

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo mi się podobają skorpenowate. Niestety nie chcę dawać skrzydlicy do głównego zbiornika ( za duże ryzyko ) .

Dlatego pytam Kolegów, czy mógłbym cieszyć się jej wygladem w refugium ? Wymiary refugium 35 cm x 45cm x wys. słupa wody 37 cm . Refugium jest częścią sumpa. Komora refugium nie jest komorą środkową sumpa ( jak to zwykle bywa ) lecz komorą boczną o małym przepływie wody ( podpatrzone w Anglii ) z glonami na podłozu Miracle Mud .

Myślałem nawet o drugim akwarium tylko dla drapieznych ryb , ale na razie to tylko plany i na nich musze poprzestać.

Pozdrawiam Morszczyznę

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory, ale muszę jeszcze dodać, że refugium jest zasilane wodą z by-pasa na spływie do akwarium ,

NIE bezposrednio wodą z odpiniacza .

Jest tak - : komora sumpa pierwsza z lewej to odpieniacz, druga (srodkowa) to pompa , komora trzecia to refugium . Woda z refugium idzie do pompy tam łączy się :) z wodą odpieniacza i do góry :->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde szkoda trochę skrzydlicy w tak małym refugium. Jak duża jest????? Oświetlenie masz w refugium? POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,

tak refugium ma oświetlenie : świetlówka 1x 24 watt Hagen-Life Glo .

Skrzydlicy jeszcze nie kupiłem , ale gdybym kupował to była by to b.mała rybka . Zdaję sobie sprawe, że szybko by urosła , ale wtedy "oddałbym ją w dobre ręce" .

Boję się dać skrzydlicy do głównego zbiornika chociaz są na ten temat sprzeczne informacje. ( znam Kolesia któremu skrzydlica zjadła wszystkie krewetki ! ) .

Chyba jednak zdecyduje się na wrzucenie jej do aqua.

Pozdrawiam

mam do Ciebie pytanie priv : czy w Raciborzu jest sklep z "życiem morskim". Mam rodzinę w K. Koźlu i często tam jestem - do Raciborza to już tylko " rzut beretem" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam zapomnij. Jeżeli ktoś kiedykolwiek otworzy sklep z morskim to będę to ja. :D

Jest 5sklepów akwarystycznych. Ceny mają z kosmosu jeżeli chodzi o COKOLWIEK

W internecie np. akwa 112l kosztuje (z pokrywą) 200zł to u nas 400zł PARANOJA

POZDRO i jak coś to zapraszam do siebie na kawę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś widziałem skrzydlice dosc duzych rozmiarów samotną w ok 200l akwa tylko z martwymi szkieletami kora. ale prezętowało się to wspaniale.

Sądze że rozwiązanie które chcesz zrobić jest błędne dlatego ponieważ Ty tak naprawde chcesz rybke ale póżniej z jej prezętacją to będzie klapa ... słabe oświetlenie kiepski wystrój ..... Lepiej jak ją chcesz to zrób sobie osobne akwa. Wiem niestety jak to jest z własnego doświadczenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy taka skrzydlica zagrażała by koralowcom ?Pytam bo jestem ciekaw czy taką rybkę można samą trzymać w 120l oczywiście muszą być korale :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120l dla skrzydlicy to zdecydowanie za mało , to przeciez duza ryba. Mysle ,że 350-400 to min dla takiej ryby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam u siebie w filtrze glonowym skrzydlicę Dendrochirus biocelatus, filtr około 200l do płwania. D, biocellatus nadaje się super do małych zbiorników bo sama rośnie do 10cm ale strasznie tródna w przyuczaniu do zastępczego pokarmu naprawdę mało która zje coś żywego (rybe , krewetkę ) nie mówiąc o mrożonkach. Zwykłej skrydlicy Pterois volitans nie wstawiłbym do akiego akwarium nawet w rozmiarze 5cm , bo za 2 miesiące będzie miała 15 a poza tym jest bardzo ruchliwa. Jak nie masz akwarium 500 l plus to odpuść sobie tą rybe szczególnie że zaprzyjaźnisz się jak z psem , nie mówiąc o tym że znaleźć dobre ręce dla 45cm skrzydlicybędzie ciężko. Mój D. biocellatus jest mieszka u mnie od 3,5 roku w różnych akwariach i jest rybą do której jestem najbardziej przywiązany.

Pozdrawiam

łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi