Skocz do zawartości
sider

Sider po morskiemu (200l)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tutaj raz jeszcze wszystkich.Dziś nadszedł dzień by pokazać co nieco (bo jeszcze nie wszystko gotowe). Chciałbym żeby ten temat był dla mnie jak nie dla większości pewnego rodzaju dziennikiem,opisem moich zmagań z pierwszym w życiu morskim zbiornikiem,nie dużym bo nie dużym ale zawsze to 200 litrów.

Nie pamiętam dokładnie kiedy zakupiłem sprzęt...Ale ponieważ jest to dla mnie akwarium testowe (sprawdzenie się w morszczakach) zakupiłem sprzęt używany...wymagał on jednak kilku przeróbek,poprawek.Co ze sprzętu:

-Zbiornik 200l (100x40x50) z około 10cm panelem czyli pozostaje 90x40x50

-oświetlenie 4x39W T5(2blue marine,1 różowa,i 1 biała) + 1x24W aktynika (taki akurat miałem statecznik)

-chłodzenie 2 wentylatory i termoregulator

-odpieniacz AquaMedic turboflotor 500

-pompa obiegowa Aquael 1100l/h

-dwa cyrkulatory JVP-102B po 3000l/h

-jakaś tam grzałka około 150w

-filtr RO+DI

Chyba tyle z osprzetu.

Zbiornik powstaje na 20kg suchej skały,10kg piasku koralowego 1-5mm,oraz wodzie z dojrzałego zbiornika.

Na razie to chyba tyle,pewnie o wielu rzeczach zapomniałem napisać,ale pewnie mi szybko przypomnicie.Ponieważ akwa nie jest zalane wodą.... będę miał ją 20.08.2014 r(jutro :D) postanowiłem poukładać i pokleić trochę skałę,a także wrzucić propozycje aranżacji.Może ktoś coś doradzi.

Aranżacja pierwsza:

608efea2adb1.jpg

65c5c3fc3f55.jpg

Aranżacja druga:

529253649b6a.jpg

9fdbc1ad275b.jpg

Aranżacja trzecia:

4d5b5fc2b108.jpg

c540b0a5dbae.jpg

Czekam na opinie.

A tak się to prezentuje przed zalaniem

Zbiornik

4657868099ad.jpg

Oświetlenie:

16cc39c2dc69.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyrkulacja za słaba będzie. Odpieniek też cienki troszkę. Co będziesz chciał trzymać w baniaku?

Edytowane przez Mati123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyrkulacja za słaba będzie. Odpieniek też cienki troszkę. Co będziesz chciał trzymać w baniaku?

Najpierw należało by się spytać co będzie w baniaku, a potem mówić że coś za słabe.

Cyrkulacja na początek wystarczy, potem dołoży sobie WP 25 i będzie wystarczająco i pięknie bujało miękasami.

Co do odpieńka to też nie jestem zwolennikiem jego, ale ciężko znaleźć co będzie pasować do panelu lub wisieć na zewnątrz.

Tu lepszy będzie Deltec. Ale z czasem do tego sam dojdziesz.

Jak będzie zakładany powoli i z rozwagą to będzie moc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno będe chcial tam trzymać coś co jest wytrzymałe (muszę się obyć z tematem).

Powoli na pewno będzie zakładany bo nauczyłem sie cierpliwości w słodkowodnym akwa.Zalejemy dziś wodą potem troche poobserwuje w międzyczasie zdam fotorelacje jak się baniak zachowuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie dałes odbłysników na swietlówki,bez nich tracisz 50% światła?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdazylem jeszcze zakupic...beda na pewno.Dzis przy pomocnym mysleniu Yarcia postanowilem ze bedzie koro a ze spienionego PCV i odblysniki ze swietlowkami na profilach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No narazie czeka pcv w garazu, bo musialem kolejny pokoj malowac.Swoja droga z tego pcv co mi dales do chyba nie dam rady zrobic bo arkusz ma rowne 100cm czyli tyle co akwarium i tak glowkuje co tu zrobic.

Ale akwa ma sie dobrze nawet pojawily sie zielone glonki na niektorych skalkach.Chyba zaczne myslec o automatycznej dolewce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mija 7 dzień od zalania...z obserwacji stwierdzam że pojawiają się glony (brązowe włoski).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było że znudziło mi sie morskie akwarium pokazuje swoje wypociny.Byłem tak prejety rola że nie zrobiłem fotek z budowy.Korona jako korona jest skończona ale nie mam pomysły na ulokowanie w niej swietlówek 4x39w i 1x24w (może ktos cos podpowie).Lampa/belka akwarystyczna odpada ze względu na koszty.Trzeba cos samemy wymyślić.Na razie przykrylem koronę starą pokrywą...

1d555c399c2f.jpg

662a2e37a14f.jpg

d9c3078257e5.jpg

Został mi do oklejenia jeszcze ten alu profil którego nie chciałem sie pozbywac.Wysokosc korony to 17cm.

Edytowane przez sider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

09.09.2014 kolejne testy (JBL)
NH4 - 0
PO4 - 0,15
NO2 - 0,1
NO3 - 50
KH - 6,5
PH - 7,8
Co jeszcze,czy na coś jeszcze czekać?
Wsadzać coś jak tak to co i kiedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No poczekaj aż spadnie no2 do 0, a i no3 mogłoby być niższe, jeszcze troche cierpliwości:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz mnie skręca normalnie.No ale nie chcę sie w przyszłości męczyć ze skutkami ubocznymi więc zaczekam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi