Skocz do zawartości
juwewaldi

glony brązowo-glutowate

Rekomendowane odpowiedzi

witam

czy ktoś zna konkretną metodę zwalczenia tego badziewia?

życiu w akwarium nie szkodzą ale paskudnie to wygląda,wlecze mi się to chyba ze 2 miesiące,po otrzepaniu skały i piasku dosłownie po godzinie wraca,proszę o poradę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juwewaldi - Ty daj nam szansę, Ty napisz coś więcej. Parametry wody, wiek zbiornika, ZEO / NONZEO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc

akwarium ma 6 miesięcy,nie jest prowadzone na zeo,i niczego nie leję ,jeszcze,akwarium dojżało,przeszło wszystkie plagi więc postanowiłem włożyć kilka szczepek sps,no i bajka,przyjęły sie.no to więcej,teraz jest ok 25 szczepek.

Od ok 2 miesięcy mam te glony,świństwo brązowe glutowate,bardzo lekko zchodzi i bardzo szybko śię pojawia,zrobiłem chyba wszystko co można było zrobić,wymieniłem światło filtry,żywicę,parametry to Ca-410

mg-1440

kh-8,8

ph-7,8

no3-0

po4-0

ręce opadają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może jest to nalot bakteryjny , jesli możesz wstaw fotke będzie łatwiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda Twoja RO oraz cyrkulacja w zbiorniku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam niestety takie dziadostwo w części zbiornika. Co to jest ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogranicz Zeostart2 o 50% , a na 3-4 dni odstaw .

Napisz co dozujesz i w jakich ilosciach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

czy ktoś zna konkretną metodę zwalczenia tego badziewia?

życiu w akwarium nie szkodzą ale paskudnie to wygląda,wlecze mi się to chyba ze 2 miesiące,po otrzepaniu skały i piasku dosłownie po godzinie wraca,proszę o poradę

Póki co nie szkodzą, ale ogólnie wydzielają toksyny i dopiero później możesz zobaczyć efekty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy to pomoże, ale przez pewien czas miałam u siebie taki nalot. u mnie występował tylko na piasku. również niczego nie dodawałam/dozowałam-jedynie podmianki + cycle hagena. okazało się, że odpieniacz nie pracuje jak powinien ( tzn. prawie wogóle nie pracował). po zmianie pompy w starym odpieniaczu nalot zniknął momentalnie. przy nowym wogóle się nie pojawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki nika,ale ja mam na piasku i na skale ten glutowaty nalot

odpieniacz był i na mokro i na sucho i nic apf600, a mam tylko 3 rybki więc też nie ma co odpieniać,sól preisa piasek nature ocean,już sam nie wiem co jeszcze lepiej można

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... sama nie wiem, ale patrząc na fotkę i czytając opis znikania-pojawiania się, wydaję mi się, że to było to samo. i ja też wymieniłam światło, wkłady w RO, żywicę. parametry wg. testów były dobre, no mg lekko podwyższony-prawie 1500. rybek mam 5 a i korali też niewiele.

ten nalot był prawie wyłącznie na piasku, owszem robił się też na szybach ale tu szybko się go pozbywałam. po ok. 2 tyg. od pojawienia się wyszła sprawa odpieniacza-on praktycznie nie pracował, nie mówię więc juz o pienia mokrej/suchej. i nie wiem czy to zbieg okoliczności ale wymiana pompy pomogła. nie wiem, u mnie w sumie trwało to krótko, ale gdybym nie zmieniła pompy i w ogóle całego odpieniacza, może też wszedł by na skałę???

jeżeli jesteś pewien pracy swojej pompy w pienidle, to już nic nie pomogę.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.xtalworld.com/Aquarium/hitchfaq.htm

na tej stronce Twoj problem jest opisany jako diatoms, w necie jest o tym bardzo dużo ale niestety prawie nic na temat. Można szukać : diatoms, diatom, licmophora flabellata, muł okrzemkowy i wiele innych . Strony tłumaczone translatorem czyta sie jak opowiesci Piętaszka ale moża z tego wszystkiego wywnioskować że w przypadku okrzemek ktore wystepuja u Ciebie w postaci "algi" stawiał bym na cyrkulacje, oświetlenie i zawartość krzemu w wodzie . Czyli to wszystko co juz zostało napisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytaj mój post do Angela 49. Na to jest jedyna recepta- zabic, samo nie zdechnie, a jak popełnisz błąd, to spodziewaj się efektu jojo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sory jeszcze jedno. Na okrzemki wystarczy silka remower. To co masz, to cyanobakterie- wtymroku plaga, przechodzą chyba przez membrany, albo z powietrza. ja skutecznie je wypleniłem w 3dni. Jeśli się zdecydujesz zgłoś się po instrukcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi