juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2009 witam czy ktoś zna konkretną metodę zwalczenia tego badziewia? życiu w akwarium nie szkodzą ale paskudnie to wygląda,wlecze mi się to chyba ze 2 miesiące,po otrzepaniu skały i piasku dosłownie po godzinie wraca,proszę o poradę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2009 Juwewaldi - Ty daj nam szansę, Ty napisz coś więcej. Parametry wody, wiek zbiornika, ZEO / NONZEO ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2009 a więc akwarium ma 6 miesięcy,nie jest prowadzone na zeo,i niczego nie leję ,jeszcze,akwarium dojżało,przeszło wszystkie plagi więc postanowiłem włożyć kilka szczepek sps,no i bajka,przyjęły sie.no to więcej,teraz jest ok 25 szczepek. Od ok 2 miesięcy mam te glony,świństwo brązowe glutowate,bardzo lekko zchodzi i bardzo szybko śię pojawia,zrobiłem chyba wszystko co można było zrobić,wymieniłem światło filtry,żywicę,parametry to Ca-410 mg-1440 kh-8,8 ph-7,8 no3-0 po4-0 ręce opadają Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2009 Być może jest to nalot bakteryjny , jesli możesz wstaw fotke będzie łatwiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2009 http://www.nano-reef.pl/datas/users/151-c_dsc00582.jpg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2009 A jak wygląda Twoja RO oraz cyrkulacja w zbiorniku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2009 też mam niestety takie dziadostwo w części zbiornika. Co to jest ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2009 ro i di wymieniane,już,z pisałem,tds-0 cyrkulacja 18tys/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2009 Ogranicz Zeostart2 o 50% , a na 3-4 dni odstaw . Napisz co dozujesz i w jakich ilosciach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2009 witam czy ktoś zna konkretną metodę zwalczenia tego badziewia? życiu w akwarium nie szkodzą ale paskudnie to wygląda,wlecze mi się to chyba ze 2 miesiące,po otrzepaniu skały i piasku dosłownie po godzinie wraca,proszę o poradę Póki co nie szkodzą, ale ogólnie wydzielają toksyny i dopiero później możesz zobaczyć efekty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2009 nic nigdy niczego nie dozowałem,ani nic nie stosuję Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2009 oj widzę że chyba nikt nie zna tak naprawdę lekarstwa na to Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2009 nie wiem czy to pomoże, ale przez pewien czas miałam u siebie taki nalot. u mnie występował tylko na piasku. również niczego nie dodawałam/dozowałam-jedynie podmianki + cycle hagena. okazało się, że odpieniacz nie pracuje jak powinien ( tzn. prawie wogóle nie pracował). po zmianie pompy w starym odpieniaczu nalot zniknął momentalnie. przy nowym wogóle się nie pojawił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2009 dzięki nika,ale ja mam na piasku i na skale ten glutowaty nalot odpieniacz był i na mokro i na sucho i nic apf600, a mam tylko 3 rybki więc też nie ma co odpieniać,sól preisa piasek nature ocean,już sam nie wiem co jeszcze lepiej można Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2009 hm... sama nie wiem, ale patrząc na fotkę i czytając opis znikania-pojawiania się, wydaję mi się, że to było to samo. i ja też wymieniłam światło, wkłady w RO, żywicę. parametry wg. testów były dobre, no mg lekko podwyższony-prawie 1500. rybek mam 5 a i korali też niewiele. ten nalot był prawie wyłącznie na piasku, owszem robił się też na szybach ale tu szybko się go pozbywałam. po ok. 2 tyg. od pojawienia się wyszła sprawa odpieniacza-on praktycznie nie pracował, nie mówię więc juz o pienia mokrej/suchej. i nie wiem czy to zbieg okoliczności ale wymiana pompy pomogła. nie wiem, u mnie w sumie trwało to krótko, ale gdybym nie zmieniła pompy i w ogóle całego odpieniacza, może też wszedł by na skałę??? jeżeli jesteś pewien pracy swojej pompy w pienidle, to już nic nie pomogę. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Marzec 2009 http://www.xtalworld.com/Aquarium/hitchfaq.htm na tej stronce Twoj problem jest opisany jako diatoms, w necie jest o tym bardzo dużo ale niestety prawie nic na temat. Można szukać : diatoms, diatom, licmophora flabellata, muł okrzemkowy i wiele innych . Strony tłumaczone translatorem czyta sie jak opowiesci Piętaszka ale moża z tego wszystkiego wywnioskować że w przypadku okrzemek ktore wystepuja u Ciebie w postaci "algi" stawiał bym na cyrkulacje, oświetlenie i zawartość krzemu w wodzie . Czyli to wszystko co juz zostało napisane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2009 Przeczytaj mój post do Angela 49. Na to jest jedyna recepta- zabic, samo nie zdechnie, a jak popełnisz błąd, to spodziewaj się efektu jojo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Październik 2009 A sory jeszcze jedno. Na okrzemki wystarczy silka remower. To co masz, to cyanobakterie- wtymroku plaga, przechodzą chyba przez membrany, albo z powietrza. ja skutecznie je wypleniłem w 3dni. Jeśli się zdecydujesz zgłoś się po instrukcje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach