MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 Hej, czy ktoś z Was używa tego urządzenia? Zastanawia mnie kilka kwestii. Jak jest z kulturą pracy- hałasuje pompa, czy przelewana woda, czy istnieje możliwość podpięcia fotokomórki aby w nocy go wyciszyć? Jak wygląda mocowanie- jak standardowe tunze do szyby, czy magnes w komplecie? Może ma ktoś zdjęcia zamontowanego nano waveboxa? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 Jak dla mnie trosze to urzadzenie slychac - fotokomorka jest w komplecie - mocowanie na magnez tak jak w pompach nano i jest w komplecie - pogadaj z Synkiem , R@f@lem albo Romanem Rozkiem oni maja je zamontowane w swoich baniakach Co do przelewania wody wszystko bedzie zalezec od wielkosci baniaka i glownie ulozenia skaly w nim W kazdym baniaku to urzadzenie bedzie dzialac inaczej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 u mnie też od niedawna buja wavebox mocowanie, jak Rafał wspominał, takie jak przy pompkach. kultura pracy o.k. - ja nic nie słyszę odgłosu chlupotania też nie ma, może ze względu na durso. edit: umieściłam go po środku krótszej szyby, przed kominem, i jest dobrze :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 Nika, a mam prosbe, wrzuc fotke swojego akwa.... chodzi mi o wymiary akwa i idacy za tym efekt wizualny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 na fotce to efektu nie uwidzisz, a filmików się jeszcze nie nauczyłam wklejać :good: jutro spróbuję coś pokombinnować. wym. zbiornika to 100x70. box wisi po środku boku 70cm i buja prawo,lewo... tak rozbujał, że aż mi całe akwarium razem ze stelazem się bujało... spróbowałam umieścić go na końcu krótszej szyby i wtedy też fajnie bujało, przód -tył. wydaję mi się, że nawet lepiej ale ja oczywiście boję się , że rozszczelni mi się przednia szyba (ta pobita) i przełożyłam boxa na śodek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 Nika, a mógłbym prosić fotkę- samo zbliżenie na urządzenie? To głównie mnie interesuje, wymiary sobie jakoś wyobrażam, natomiast zastanawiam się jak to wygląda w środku- chodzi mi o ograniczenie sprzętu do minimum. Dzisiaj gadałem z Łukaszem, podobno dobrze jest zrobić zew. panel na to urządzonko, może ktoś z Was taki zrobił i podzieli się poglądową fotografią? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 wymiary są dokładnie jak w opisie, np. tu jeżeli chodzi Ci o boxa. jeżeli o inne odległości ? to napisz i jutro coś pomierzę. natomiast co do panelu... nie wiem, ja nie mam więc porównywać nie mogę. ale wydaję mi się, że bez panelu masz więcej możliwości ustawień boxa, a z czasem z pewnością będą zmiany. poza tym on tak zlewa się z tłem i kominem, że bardziej widoczne są popmy cyrkulacyjne. edit: fotki... nie wiem czy o to Ci chodziło... zbliżenie cała szyba, co prawda robiona z drugiej strony, bo od właściwej ściana mnie ogranicza Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 Nika kochana jesteś:good: Dzięki za fotki, właśnie o to mi chodziło. Rzeczywiście, wydaje się to straszne, kolega ma ten zestaw tunze odpieniacz i filtry dość duże gabarytowo, ale w połączeniu z czarnym tłem nie taki diabeł straszny... Pozdrawiam P.S Bardzo fajny akwen- również jestem zwolennikiem przestrzeni :-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 od strony boxa robiłam z lampą, z drugiego boku... no trochę widać ale z frontu jak patrzysz, to naprawdę-ja go nie zauważam. i ja chyba nie robiłabym panelu... ale decyzja należy do Ciebie :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2009 Monika a to akwa jednak się buja czy nie?:good: U mnie wavebox buja jest cichy i nawet jestem z niego zadowolony. Moim zdaniem pociągnie on max. 450 l z bólem 500l. Jest naprawdę mały i nie razi po oczach:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2009 Dominik, bujało akwarim razem ze stelażem. porobiłam małe podkładki pod stelaż i już mi się zbiornik nie kiwa. a nawet jeśli to tylko troszkę, a ja udaję, że tego ni widzę :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2009 Dominik, bujało akwarim razem ze stelażem. porobiłam małe podkładki pod stelaż i już mi się zbiornik nie kiwa. a nawet jeśli to tylko troszkę, a ja udaję, że tego ni widzę :good:Podobno do odważnych świat należy, ale ja bym na twoim miejscu zrobił cos z tym bujającym się stelażem ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2009 Żartujecie? Na prawdę tak mała fala wprawia w drgania stelaż? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2009 Jesli my bujamy sie w akwarium , to i akwarium zabuja sie dla nas . " milość skały kruszy" a co dopiero taki stelaż Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2009 @MONTIPORA600, U mnie całkiem nieźle rozbujało, i nie były to moje schizy , kolega Jerry świadkiem . najwyraźniej, pomimo całej akcji wyrównywania/poziomowania podłogi, coś poszło nie tak. @Piotr34, oczywiście że tego tak nie zostawiłam. żaruję sobie troszkę z tym "niewidzeniem", bo muszę jakoś rozładować stres. niedługo przez ten zbiornik nabawię się nerwicy, ciągle się czegoś boje i o coś martwię . bujanie zlikwidowałam (przynajmniej zauważalne) prowizorycznymi podkładkami pod stelażem. tyle sama mogłam zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2009 No to zdrowo:-) Czyli nie mam co się bać chlupania podczas pracy? Do ilu procent wydajności zwalnia go fotokomórka? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2009 niedługo przez ten zbiornik nabawię się nerwicy, ciągle się czegoś boje i o coś martwię :cry:. @nika ja mam to samo! W dużym wavebox fotokomórka po prostu go wyłącza chyba ze ja mam cos zepsute? Teraz mam odłączoną fotokomórkę i chodzi 24/24 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2009 @nika ja mam to samo! :cry:więc rozumiesz jak jest W dużym wavebox fotokomórka po prostu go wyłącza chyba ze ja mam cos zepsute? Teraz mam odłączoną fotokomórkę i chodzi 24/24u mnie też chodzi 24/24, fotokomórka ciągle się odklejała i tym samym stopowała boxa ponad plan... odłączyłam ją i tyle. Rybki i tak na noc chowają się w skałki i chyba aż tak im nie przeszkadza, bo nawet nie zmieniły swoich miejscówek :smile: a przy okazji tego tematu, ja też mam pytanko do użytkowników waveboxa, jak ustawiliście "fale" u siebie? nie wiem jak sformułować pytanie , ale częstotliwość "bujania" jest krótka czy raczej wydłużony czas? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach