Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

czy ktoś z Was używa tego urządzenia?

Zastanawia mnie kilka kwestii.

Jak jest z kulturą pracy- hałasuje pompa, czy przelewana woda, czy istnieje możliwość podpięcia fotokomórki aby w nocy go wyciszyć?

Jak wygląda mocowanie- jak standardowe tunze do szyby, czy magnes w komplecie?

Może ma ktoś zdjęcia zamontowanego nano waveboxa? Byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie trosze to urzadzenie slychac

- fotokomorka jest w komplecie

- mocowanie na magnez tak jak w pompach nano i jest w komplecie

- pogadaj z Synkiem , R@f@lem albo Romanem Rozkiem oni maja je zamontowane w swoich baniakach

Co do przelewania wody wszystko bedzie zalezec od wielkosci baniaka i glownie ulozenia skaly w nim

W kazdym baniaku to urzadzenie bedzie dzialac inaczej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też od niedawna buja wavebox ;)

mocowanie, jak Rafał wspominał, takie jak przy pompkach.

kultura pracy o.k. - ja nic nie słyszę :)

odgłosu chlupotania też nie ma, może ze względu na durso.

edit: umieściłam go po środku krótszej szyby, przed kominem, i jest dobrze :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika, a mam prosbe, wrzuc fotke swojego akwa.... chodzi mi o wymiary akwa i idacy za tym efekt wizualny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na fotce to efektu nie uwidzisz, a filmików się jeszcze nie nauczyłam wklejać :good:

jutro spróbuję coś pokombinnować. wym. zbiornika to 100x70.

box wisi po środku boku 70cm i buja prawo,lewo... tak rozbujał, że aż mi całe akwarium razem ze stelazem się bujało...

spróbowałam umieścić go na końcu krótszej szyby i wtedy też fajnie bujało, przód -tył. wydaję mi się, że nawet lepiej ale ja oczywiście boję się , że rozszczelni mi się przednia szyba (ta pobita) i przełożyłam boxa na śodek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika, a mógłbym prosić fotkę- samo zbliżenie na urządzenie? To głównie mnie interesuje, wymiary sobie jakoś wyobrażam, natomiast zastanawiam się jak to wygląda w środku- chodzi mi o ograniczenie sprzętu do minimum.

Dzisiaj gadałem z Łukaszem, podobno dobrze jest zrobić zew. panel na to urządzonko, może ktoś z Was taki zrobił i podzieli się poglądową fotografią?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymiary są dokładnie jak w opisie, np. tu jeżeli chodzi Ci o boxa. jeżeli o inne odległości ? to napisz i jutro coś pomierzę.

natomiast co do panelu... nie wiem, ja nie mam więc porównywać nie mogę. ale wydaję mi się, że bez panelu masz więcej możliwości ustawień boxa, a z czasem z pewnością będą zmiany.

poza tym on tak zlewa się z tłem i kominem, że bardziej widoczne są popmy cyrkulacyjne.

edit: fotki...

nie wiem czy o to Ci chodziło...

zbliżenie 1572_thumb.attach

cała szyba, co prawda robiona z drugiej strony, bo od właściwej ściana mnie ogranicza :wink:

1573_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika kochana jesteś:good:

Dzięki za fotki, właśnie o to mi chodziło.

Rzeczywiście, wydaje się to straszne, kolega ma ten zestaw tunze odpieniacz i filtry dość duże gabarytowo, ale w połączeniu z czarnym tłem nie taki diabeł straszny...

Pozdrawiam

P.S Bardzo fajny akwen- również jestem zwolennikiem przestrzeni :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od strony boxa robiłam z lampą, z drugiego boku... no trochę widać :) ale z frontu jak patrzysz, to naprawdę-ja go nie zauważam. i ja chyba nie robiłabym panelu... ale decyzja należy do Ciebie :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monika a to akwa jednak się buja czy nie?:good: U mnie wavebox buja jest cichy i nawet jestem z niego zadowolony. Moim zdaniem pociągnie on max. 450 l z bólem 500l. Jest naprawdę mały i nie razi po oczach:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik, bujało akwarim razem ze stelażem. porobiłam małe podkładki pod stelaż i już mi się zbiornik nie kiwa. a nawet jeśli to tylko troszkę, a ja udaję, że tego ni widzę :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dominik, bujało akwarim razem ze stelażem. porobiłam małe podkładki pod stelaż i już mi się zbiornik nie kiwa. a nawet jeśli to tylko troszkę, a ja udaję, że tego ni widzę :good:

Podobno do odważnych świat należy, ale ja bym na twoim miejscu zrobił cos z tym bujającym się stelażem !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli my bujamy sie w akwarium , to i akwarium zabuja sie dla nas .

" milość skały kruszy" a co dopiero taki stelaż :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MONTIPORA600, U mnie całkiem nieźle rozbujało, i nie były to moje schizy ;), kolega Jerry świadkiem :wink:. najwyraźniej, pomimo całej akcji wyrównywania/poziomowania podłogi, coś poszło nie tak.

@Piotr34, oczywiście że tego tak nie zostawiłam. żaruję sobie troszkę z tym "niewidzeniem", bo muszę jakoś rozładować stres. niedługo przez ten zbiornik nabawię się nerwicy, ciągle się czegoś boje i o coś martwię :D.

bujanie zlikwidowałam (przynajmniej zauważalne) prowizorycznymi podkładkami pod stelażem. tyle sama mogłam zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zdrowo:-)

Czyli nie mam co się bać chlupania podczas pracy?

Do ilu procent wydajności zwalnia go fotokomórka?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedługo przez ten zbiornik nabawię się nerwicy, ciągle się czegoś boje i o coś martwię :cry:.

@nika ja mam to samo! ;)

W dużym wavebox fotokomórka po prostu go wyłącza chyba ze ja mam cos zepsute?:D Teraz mam odłączoną fotokomórkę i chodzi 24/24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nika ja mam to samo! :cry:

więc rozumiesz jak jest :wink:

W dużym wavebox fotokomórka po prostu go wyłącza chyba ze ja mam cos zepsute?:D Teraz mam odłączoną fotokomórkę i chodzi 24/24

u mnie też chodzi 24/24, fotokomórka ciągle się odklejała i tym samym stopowała boxa ponad plan... odłączyłam ją i tyle. Rybki i tak na noc chowają się w skałki i chyba aż tak im nie przeszkadza, bo nawet nie zmieniły swoich miejscówek :smile:

a przy okazji tego tematu, ja też mam pytanko do użytkowników waveboxa, jak ustawiliście "fale" u siebie? nie wiem jak sformułować pytanie ;), ale częstotliwość "bujania" jest krótka czy raczej wydłużony czas?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi