Skocz do zawartości
Vermont

nano reef 30l- czyli 30l mojego oceanu :)

Rekomendowane odpowiedzi

Hej zakładam/restartuje moja kostkę i postanowiłem tu to zrelacjonować                                                       Sprzęt:                                                                                   -kaskada fzn-3                                                                                                                                               -grzałka 25w                                                                                                                                                   -cyrkulator jvp110                                                                                                                                           -oświetlenie 2x11w                                                                                                                                       Planowana obsada:                                                                 -2xBłazen                                                                                                                                                       -1xgarbik                                                                                                                                                       -1xgobiodon okinawae                                                                                                                                    -1xpictichromis                                                                                                                                                 -1x tectus                                                                                                                                                       - 1x lysmata amboinensis                                                                                                                                -1x mitrax                                                                                                                                                         -1xpustelnik                                                                                                                                                i jeszcze korale i tyle ze zwierzyny , a wkłady do filtra myślałem żeby były gąbka,purigen i phosguard to tyle na razie powo.i będę wrzucać posty i zdjęcia

post-4345-848237_thumb.jpg

Edytowane przez Vermont

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zapytam ,który pictichromis ? 

Druga sprawa - w takim maluchu - max 2 rybki i to małe - błazny jak urosną to też zrobi się problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam ,że pictichromis paccagnellae - to jest niezły rozrabiaka i sam nie dałbym go w mniej niż 300l. Jeśli się mylę i jest to któryś ze spokojniejszych to i tak 30l to zdecydowanie za mało na te ryby - nie wspomnę o ich ilości - przemyśl to - szkoda i ryb i Twojej pracy.

Jak ma cieszyć oko - rób to z głową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a 4 rybi byłoby ? a i czy resunsk300 jest dobrym odpieńkiem i czy warto go kupić to tego maluszka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 30l nie warto pakować odpieniacza - podmiany - regularne wystarczą. Ewentualnie w kaskadzie coś `ala tomko` .

Co do ryb - tu nie chodzi o to czy 2,3 ,4 - ale żeby miały miejsce do pływania  i warunki - czyli - dla każdej to jest za mało :)

Ostatnio widziałem śliczne 60l - ale pływały tylko 2 błazny- bez  odpieniacza,ale regularne podmiany na RODI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście :)

Najłatwiejszy - według mnie lps to euphylia ,a z sps te łatwiejsze to montipory - też według mnie :D

Jedne i drugie rosną w moim obecnym baniaczku - takie nieduże maleństwo na ledach i podmianach plus 2 błazny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej dziś do mojej kaskady wrzuciłem 100ml purigenu i 2 błazny garbika i piżamke ale piżamke sprzedam i zamiast kupie gobiodona dziś w oko wpadł mi sand dollar warto go kupić nadawał by się do 30 l link:http://sklep.skrzydlica.pl/pl/p/Clypeaster-australasiae/443

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej dziś do mojej kaskady wrzuciłem 100ml purigenu i 2 błazny garbika i piżamke ale piżamke sprzedam i zamiast kupie gobiodona dziś w oko wpadł mi sand dollar warto go kupić nadawał by się do 30 l link:http://sklep.skrzydlica.pl/pl/p/Clypeaster-australasiae/443

To tego purigenu Ci powinno wystarczy na długi czas:) Oby się sprawdził. Choć czytając fora - to przy takiej kostce ponoć wystarczą regularne podmiany i falownik - nawet bez kaskady:)

A co do błazenków i tej piżamki to przygotuj się na krytykę, że w tak małym zbiorniku masz zamiar trzymać tyle ryb.

Mnie za moje błazny ganili jak talala:)

A co do żyjątka z linka to się nie wypowiem, bo się nie znam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha dzienki a mozesz mi powiedzieć jakie korale w akwa swoim masz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha dzienki a mozesz mi powiedzieć jakie korale w akwa swoim masz?

A więc tak:

Twarde:

Mam dwie odmiany: montipora digitala

trzy odmiany - seriatopory (hystrix i nie wiem jakie są te pozostałe)

stylophora milka

pavona

caulastrea frucata

miękkie:

sarcophyton

lobophyton

capnella

3 odmiany zoa

ricordea

2 odmiany rhodactis

2 odmiany tubipora musica

To chyba na tyle.

Pozdrawiam

Edytowane przez r_33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a początkujący przygodę z koralami dał by sobie rade z pavoną,pociloporą,montiporą i seriatoporą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a początkujący przygodę z koralami dał by sobie rade z pavoną,pociloporą,montiporą i seriatoporą?

Tak naprawdę to jest to zależne  od Twojego zaangażowania, chęci uczenia (czytania) i zapewnieniu koralowcom odpowiednich warunków.

Nie wiemy na co Cię stać - nikt Ci gwarancji na ich utrzymanie nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi