jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2014 sam za jakiś czas planuję odpalić małą rafkę i szukam informacji dotyczącej sprzętu obowiązkowego i na tym forum trafiłem na 210L działające na kaskadzie http://aqua-reef.pl/topic/7836-210l-dorotki/ Akwarium działa już od około pół roku i jak widać ma się chyba dobrze znam też osobę która akwarium 500L ma odpalone z udziałem kubełka, małego odpieniacza(takiego do 100L akwa), lampy uv na głowicy z jakiegoś filta wewnętrzego i 2 lub 3 tunze czy innych wiatraczkach dla cyrkulacji Tam nie ma kaskady tylko odpieniacz białek,Red Sea Prizm. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2014 Tak jak w pierwszym poscie pisalem blazny, krewtki i podoba mi sie jeszcze Centropyge Argi oraz Cherubinek ognisty czy jakos tak nie znam nazwy lacińskiej. Obsada jeszcze otwarta bo nie przegladalem dzialu z obsadami jeszcze tak wnikliwie i nie wiem co z czym mozna polączyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2014 2 Centropygi w 120 l to nie wiem, czy dadzą radę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2014 Moze i nie dadza ale ja jeszcze nie przegladalem forum pod kontem obsady. Te ktore wymienilem podobaja mi sie bardzo ale to nie oznacza ze mam odpowiednie warunki zeby je hodowac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wesoly 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2014 Tam nie ma kaskady tylko odpieniacz białek,Red Sea Prizm. Nadal to nie jest sump Choć przyznam, że bardzo ciekawy ten odpieniacz ^^ szczerze mi on moje hbl przypomina Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2014 A wiesz w ogóle po co jest sump?... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wesoly 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Czerwiec 2014 1. by zwiększyć ilość wody, bo zmniejsza to wachania parametrów 2. możliwość ukrycia sprzetu (grzałka, odpieniacz itp) 3. miejsce na media filtracyjne (dodatkowa żywa skała, absorbery, biobale czy inne duperele i refugium) to samo co w słodkowodnych mała ilość postów nie oznacza totalnej ignorancji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mati123 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Czerwiec 2014 Nikt nie mówi o ignorancji i ilości postów Więc raczej nie upchasz tego wszystkiego w głównym, z reszta jak by to wyglądało. A i 1 pkt raczej nie ma nic do tego, bo ciężko by było mieć sumpa bez wody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2014 (edytowane) Hej wszystkim a co powiecie na taki zestaw http://www.sera.pl/pl/produkty/in_category/zestawy-akwariowe-3151/product/sera-marin-biotop-led-cube-130.html Czy do tego zestwu bedzie jeszcze potrzebny odpieniacz?? Lub taki zestaw http://www.rybarium.pl/aquael-akwarium-morskie-reefmax.html Ten pierwszy jest bardziej efektowny ze wzgledu na giete szklo z przodu. Ale czy bedzie lepszy. Lub jesli ktos ma jakies inne lepsze propozycje zestwow w podobnych cenach chetnie sie zapoznam. Edytowane 16 Lipiec 2014 przez hex222 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafiLodz 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2014 Obydwa zestawy mają profilowaną szybę przednią , tyle ,że sera ma też zaokrąglone boki. Co do odpieniaczy - mam Reefmaxa i to nie odpienia - ale są osoby ,które mają i nawet coś tam im rośnie i pływa, do tego elektronika pozostawia wiele do życzenia. Co do sery - podejrzewam ,że odpieniacz też nie będzie jakiś super rewelacyjny, ale tu niech się wypowiedzą Ci co używali. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2014 Witam, ja od jakiegoś czasu mam sere, nowy model na ledach i odpieniek daje radę. Mam 6 ryb, kilka wundermani , kraby, ślimaki, trochę korali i 5 ukwiałów, kupowałem 4 ale jeden się podzielił. Odpieniacz czyszczę 2 razy na tydzień. Jak nie było takiej obsady wystarczyło raz w tygodniu. Akwa się trochę grzało i temperatura dochodziła do 27,5 wentylator wsadzony z tyłu nad panelem załatwił sprawę i jest stale 25. W panel wsadzisz 2,5 litra siporaxu i jest jeszcze sporo miejsca na inne wynalazki. Stary model sery ma mniejszy panel filtracyjny, mniejszy odpieniasz i inne oświetlenie bo w nowym są ledy, pokrywa też inaczej wygląda i jest inny system jej otwierania i dojścia do panela, w starym musisz podnosić pokrywę, a w nowym jest klapa więc jest prościej, obydwa modele dają rade, znajomy ma stary model już 3 lata, z tego co wiem większych problemów nigdy nie miał. Ja na razie nie narzekam, musze jeszcze zobaczyć co ile będę musiał podmieniać wodę i ile dokładnie karmić, korale i ryby, bo od tego wiele zależy. Do nauki jest OK, poszukaj używanego bo jest o wiele taniej. Jeszcze jeden kolega na forum ma sere, może on jeszcze coś doda w tej kwestii, bo ma je dłużej niż ja. Życzę powodzenia, bo mimo, że to hobby tanie nie jest, to co dzień mnie zachwyca, różnorodnością życia, a mam tylko 130 litrów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hex222 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2014 Koles w mojej miejscowości ma na sprzedanie akwrium opti white 230 l. W zestwie dale odpieniacz "delteck mc 600" czy jakos tak dodatkowo dwa falowniki 2600 l/h i 3000 l/h dodatkowo szafka w zestwie i wycenil je na 1400zl. Ale jakos mam obawy przed uzywkami nie wiem jak dlugo ktos je mial i czt nie ryzykuje potencjalnego zalania mieszkania. Ale co sadzicie czy to jest cena ok za taki zestaw? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach