Skocz do zawartości
hex222

Solniczka 60l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie jestem nowy na forum.

Z akwarystyką słodkowodną mam wiele lat doświadczenia. Aktualnie posiadam akwarium 120l malawi.

Chciałbym zlikwidować to akwarium na rzecz 60l-wej solniczki.

Akwarium jakie chcę kupić to:

http://www.tetra.net/pl/pl/aquarium/aquaart-aquarium/tetra-aquaart/explorer-line

do tego akwarium zmieniłbym oświetlenie na jakieś marine. np.:

http://allegro.pl/snb-380-lampa-18w-akwarystyczna-power-compact-i4333616819.html

Kupiłbym odpieniacz i falownik odpowiedni do litrażu jest tego sporo także nie będzie problemu z wyborem.

Posiadam filtr kubełkowy JBL e901 z malawki który użyty zostanie jako biologiczny z wkładem np. pochłaniacza krzemianów itp.

Grzałka 150 W także będzie cieplutko.

DO akwarium nie chciałbym używać żywej skały i piachu oraz koralowców i ukwiałów ( jestem zwolennikiem sztucznych) zamiast żywej skały czy mógłbym użyć np. wapienia filipińskiego???

Obsada nad jaką myślę to tylko błazenki i ewentualnie jakaś krewetka lub dwie.

A więc forumowicze czy to ma sens i może się udać???

Edytowane przez hex222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdanie kolego tek kubel to odrazu odpada. Co do akwarium to nie lepiej ci cos uzywanego kupic strikte pod morski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszyscy sa na nie z kubelkiem a znam opinie ze bez problemu nawet do nie wymagajacych korali jak najbardziej moze byc ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co Ci morskie akwarium jak chcesz sztuczne korale użyć,w słodkim tez masz sztuczne rosliny?

Cała uroda w morskim to ta ogromna róznorodność życia której nie ma w słodkowodnym akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sztucznych to popieram jaro37 to bez sensu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kubeł odpada.... Jak już to kaskada. Nie widzę sensu posiadania akwarium morskiego bez skały i korali ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem koledzy ze sztuczności odpadają. Tylko boje sie ze nie poradze sobie z tymi koralami i innymi co ze skaly wyrosnie. Jak karmic to itp. Kolego jaro37 malawi jest calkowcie bez roslin choc niektorzy je maja ale ne zbyt dlugo bo pyski maj w diecie glownie rosliny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie sobie poradzisz, wystarczy poczytać forum, w dziale dla nowicjuszy jest dużo informacji. A jak coś będzie nie tak to masz forum, w okolicy może ktoś ma morskie i pomoże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale z 2 strony jesli ma to byc FO to bardziej mi sie podoba dekoracja ze sztucznych korali niz jakies kamienne gruzowisko.

to do mnie przemawia :)

FO z ladna koralowa sTuczna dekoracja wyglada niezle :)))

idz kolego w ta strone :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego jaro37 bardzo fajna stronka, napewno sie przyda :) tylko tam koles napisal ze nie bada parametrow wody poza zasoleniem. I nasowa mi sie jeszcze jedno pytanie. Mianowicie kiedy do 60l wystarczy tlko kaskada to jak wyglada sprawa w przypadku 120l?? Czy moga byc dwie albo jedna tylko wieksza? Choc nie wiem czy takie sa. Ok moze i macie racje przekonalem sie do zywej skaly wyglada swietnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do 120 to juz kaskada się nie nadaje. Panel albo sump.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok rozumiem ze gdybym zostawil swoje akwarium 120l dokupil kaskade FZN-3 lub reef pack250 to wtedy to zadziala. Ok to z tym jest juz jasnosc a co do pokrywy to powinienem zmienic na belke czy zostawic ta co mam tylko swietlowki zmienic. Nie bedzie wtedy zbyt goraco?? Mam dwie pokrywy czyli jedna moge ciać na ewentulane wiatraki lub pod kaskade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam za jakiś czas planuję odpalić małą rafkę i szukam informacji dotyczącej sprzętu obowiązkowego i na tym forum trafiłem na 210L działające na kaskadzie ;)

http://aqua-reef.pl/topic/7836-210l-dorotki/

Akwarium działa już od około pół roku i jak widać ma się chyba dobrze ;)

znam też osobę która akwarium 500L ma odpalone z udziałem kubełka, małego odpieniacza(takiego do 100L akwa), lampy uv na głowicy z jakiegoś filta wewnętrzego i 2 lub 3 tunze czy innych wiatraczkach dla cyrkulacji ;) 

Edytowane przez wesoly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wyobrażam sobie takiego akwarium bez sumpa. A ciekawe jak wyglada ta 500 na kubelku ;) chyba trzyma tam same glony. 

A wLaSnie a co chcesz trzymać w tych 120l?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi